Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 20

Temat: Alfa Romeo 159 czy Saab 9-3

Użytkownik Fachowiec
    Mieszka w
    lubelszczyzna
    Auto
    155 1.8 16v T.Spark 103 kW 1996r.

Domyślnie

W tym saabie kumpla to plastiki w środku, raczej po stronie pasażera, skrzypią. Tylko, że tak strasznie, że aż nie wierzę, że wszystko jest w porządku. Nie w tej klasie (to 9-5 po lifcie). Być może ktoś kołki powyłamywał przy jakiejś naprawie. A poza tym, jak nie trzeba patrzeć na te "chromowane" obwódki lamp, to mi się podoba. JTD ,chyba 150km, chce jechać.

Użytkownik Znawca Avatar bimsky
    Mieszka w
    Alwernia
    Auto
    Toyota Camry + 75 3.0M

Domyślnie

Mamy 9-3 z 2008 roku w domu. Plastiki faktycznie trzeszczą, ale wyciszenie samochodu pierwsza klasa, silnik ledwo co słychać ze środka ;P W skodzie superb, która z założenia jest segment wyżej, wyciszenie jest gorsze, ALE plastiki milion razy solidniejsze. Zawieszenie - dobrze trzyma drogi i pewnie się prowadzi, niestety kosztem komfortu.
    http://www.facebook.com/75modificata/ <- opowieść o trudnej i burzliwej miłości ;-)

Użytkownik Fachowiec Avatar Tomek_KRK
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AR 159

Domyślnie

Cytat Napisał bimsky Zobacz post
    Mamy 9-3 z 2008 roku w domu. Plastiki faktycznie trzeszczą, ale wyciszenie samochodu pierwsza klasa, silnik ledwo co słychać ze środka ;P W skodzie superb, która z założenia jest segment wyżej, wyciszenie jest gorsze, ALE plastiki milion razy solidniejsze. Zawieszenie - dobrze trzyma drogi i pewnie się prowadzi, niestety kosztem komfortu.
    Nie wyciszenie jest gorsze, tylko silnik chodzi jak traktor... JTD są cichsze, niż TDI. Jeszcze cichsze są produkty grupy PSA - w porównaniu z nimi JTD pracuje jak sieczkarnia... niestety.
    WWW.AUTKA.PL - kompleksowa obsługa samochodów

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    147 jtdm, Fc 20vt LE, Punto

Domyślnie

mam jezdze nieraz 9-3 03 wiec pierwszy sportsedan 1.8t czyli 2.0 turbo 150 koni, mialem 156 mam 147 miejsca malo, trzeszczenie nie zauwazam..jesli to podobnie jak w alfach wiec nie przesadzajmy 159 niestety tez za wielkie nie jest wozy porownywalne choc chyba wybral bym alfe albo to co trafi sie fajniejsze w lepszym stanie

jesli ma byc duze i wygodne to tak jak koledzy pisali s80 (mialem) mega wypas, superb 2 mam mega wypas a6 jezdzilem ale to auta ktore celuja w inny rynek sam szukalem jako wygodnego auta do robienia tras 159 dzis ciesze sie ze trafil sie superb. auto odczuciowo 2 razy wieksze w srodku tdi moze i glosne choc cr 170 jako tako daje rade i co dla mnie wazne w srodku cisza

Użytkownik Znawca Avatar bimsky
    Mieszka w
    Alwernia
    Auto
    Toyota Camry + 75 3.0M

Domyślnie

Cytat Napisał Tomek_KRK Zobacz post
    Nie wyciszenie jest gorsze, tylko silnik chodzi jak traktor... JTD są cichsze, niż TDI. Jeszcze cichsze są produkty grupy PSA - w porównaniu z nimi JTD pracuje jak sieczkarnia... niestety.
    Ale nasz to 1.8t ;-) Saab 2.0t dla odmiany...
    http://www.facebook.com/75modificata/ <- opowieść o trudnej i burzliwej miłości ;-)

Użytkownik Ogier Avatar leito
    Mieszka w
    Bełchatów
    Auto
    Sprzedany ;)

Domyślnie

Miałem okazje przejechać się 9-3 może ze 2 razy, ciężko mi powiedzieć cokolwiek o wyciszeniu środka, komforcie bo jak widzę deskę rozdzielczą, design środka to niestety mam odruch wymiotny, a dodam też że niedługo po kupnie 159 wiozłem kumpla który ma Saab'a 9-3 i skwitował krótko "ku*** czemu ja nie kupiłem 159?" ... moim zdaniem z zewnątrz Saab wygląda fajnie, ale środek to totalna porażka.

Ja pomimo kilku drobnych pierdół po kupnie 159 typu niedziałające otwieranie klapy bagażnika (naprawione), niedziałające światło przeciwmgłowe tył (nienaprawione), niedziałający wskaźnik poziomu paliwa (sam się naprawił ) lubię to autko za design, za komfort, za przyspieszenie ... mniej za spalanie, ale i tak dla mnie wybór byłby jasny w tym pojedynku ->159

Użytkownik Fachowiec
    Mieszka w
    lubelszczyzna
    Auto
    155 1.8 16v T.Spark 103 kW 1996r.

Domyślnie

jak widzę deskę rozdzielczą, design środka to niestety mam odruch wymiotny
    Ja jak widzę 156 to tak mam, więc to chyba kwestia gustu

Użytkownik Pirat drogowy Avatar tradelux
    Auto
    Brera

Domyślnie

Mialem jedno i drugie w uzytkowaniu przez dluzszy czas.
    Saab 9-3 po lifcie wersja Aero 1.9TTiD 180KM.
    Czesci do zdobycia bezproblemowo - trzeba wiedziec gdzie kupowac.
    Jakosc foteli i komfort jazdy zdecydowanie lepszy w Saabie, niz w 159 -> tak samo jak i miejsce z tylu + bagaznik.
    Jesli chodzi o Alfe to na plus jedynie lepszy silnik 2.4 5 cylindrowy w dieslu, plus lepsze prowadzenie (trzymanie w zakretach).
    Jakosc plastikow tez na lepszym poziomie.
    Saab jest nastawiony bardziej na wygode podrozowania, Alfa bardziej na agresywna jazde.
    ---
    Bezwypadkowe auta na zamówienie. | Ogłoszenia: trade-lux.otomoto.pl
    Części eksploatacyjne do grupy FIAT/PSA

Użytkownik Romeo
    Auto
    lexus is250

Domyślnie

159.
    9-3 to fajne auto, ale saab być może znów wróci a może nie wroci, wtedy masz klopsik z częsciami i w ogóle. Kto ci kupi auto marki, ktorej nie ma.

- - - Updated - - -

Cytat Napisał Tomek_KRK Zobacz post
    Jeśli lubisz:
    - przeciętnej jakości materiały i spasowanie
    - gigantyczne problemy ze zdobyciem niektórych części, np. nowy kluczyk (oficjalnie producent zakończył działalność)
    - przeciętne zawieszenie - zarówno jeśli chodzi o trwałość jak i o prowadzenie
    to kup Saaba.
    wszystko prawda. Kumpel ma juz 3 lata i od rokui wyłącznie narzeka.

Użytkownik Fachowiec Avatar Tomek_KRK
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AR 159

Domyślnie

Cytat Napisał tradelux Zobacz post
    Mialem jedno i drugie w uzytkowaniu przez dluzszy czas.
    Saab 9-3 po lifcie wersja Aero 1.9TTiD 180KM.
    Czesci do zdobycia bezproblemowo - trzeba wiedziec gdzie kupowac.
    Bezproblemowo części to się kupuje w ASO. Wchodzisz, płacisz i masz od ręki, na drugi dzień, ale zawsze część dostaniesz. W Saabie teraz to jest jedna wielka niewiadoma - przez długi czas był problem np. z nowymi kompletnymi kluczykami. Amba, nie ma, nie dosłali, nie wyprodukował ktoś, dostępność kluczyków prawie zerowa... Jeszcze są na rynku elementy blacharskie, gorzej będzie, jak zacznie ich być coraz mniej (a nowych niektórych elementów w zamienniku nie kupisz). Świat części nie kończy się na klockach hamulcowych i filtrach.

Jakosc foteli i komfort jazdy zdecydowanie lepszy w Saabie
    Zależy które fotele do których porównujemy. Fotele z Vectora/Aero się mają nijak do fabrycznych. Zwykłe, standardowe Saabowskie siedziska są bardzo miękkie i osoby o masie >75 kg po prostu się w nich "zapadają". Trzymania bocznego nie ma praktycznie żadnego. Porównujesz Aero do 159 - weź porównaj do wersji Ti.

tak samo jak i miejsce z tylu + bagaznik.
    Jesli chodzi o Alfe to na plus jedynie lepszy silnik 2.4 5 cylindrowy w dieslu, plus lepsze prowadzenie (trzymanie w zakretach).
    Alfa nie ma 1.9 biturbo, ma za to 2.0 JTDm, który z wielu powodów jest lepszy niż 1.9 TTiD - brak klapek w kolektorze ssącym, jedna turbosprężarka, łatwiejszy dostęp do części (bo więcej jest tych silników na rynku). W Saabie są lepsze jednostki benzynowe. Saab 9-3 ma lepsze sprzęgła dla modeli 1.9 TiD 150KM. W Saabie szybciej zużywa się tylne zawieszenie (szczególnie wahacze górne). W Alfie jest 2x więcej wahaczy z przodu. Alfa zdecydowanie lepiej się prowadzi i jest lepiej "spasowana" wewnątrz. Saab jest przestronniejszy. W Saabie szybciej wycierają się przyciski - od szyb, radia, rączki przy drzwiach i ma mega podatny na ułamanie uchwyt na kubek. Dużo bardziej "archaiczne" wnętrze w Saabie. Alfę 159 łatwiej też się wewnątrz "demontuje" - wyjęcie radia, zdjęcie kierownicy, wymiana nawiewów, wszystko to robi się w mgnieniu oka i przy praktycznie zerowej szansie na zepsucie czegoś.

Jakosc plastikow tez na lepszym poziomie.
    Jeżeli porównasz tożsame wersje - nie.
    WWW.AUTKA.PL - kompleksowa obsługa samochodów