Napisał
Wujek
Witam!
Myślę, że porównanie jest dopuszczalne.
Podejrzewam, że jeśli ktoś zna trochę historię marki, przekrojówkę modeli, stylistyki i wersji silnikowych zawsze będzie z sentymentem spoglądał w stronę Alfy Romeo. Wiedząc jakie osiągnięcia marka miała w przeszłości i znając oryginalność tych pojazdów będziemy z zachwytem patrzeć choćby na egzemplarze z lat 60-tych, których nigdy mieć nie będziemy, ba nawet nie zobaczymy na żywo.
Ale jest pewna generacja użytkowników, którzy swoją przygodę z Alfą zaczęli od modelu 156/147 czy później i wielu z nich jara się chwilowo Alfa Romeo i są typowymi dyletantami. Tak, są nawet na tym forum takie osoby i nie boję się tego napisać bo to prawda. Ci ludzie nigdy nie powiedzą, że np. Alfetta jest świetna bo wg nich to stary rumpel i nie ma 250KM i 550 nM.
I nie ma co gadać, to Alfa 155 czy 164, czy Montreal w pięknym jest perełką a nie 156, 166 czy GT. Nie ujmuję plusów żadnemu z tych samochodów, ale z uwagi na żadkość występowania tak jest jak napisałem.
Coraz więcej milośników marki wsiada też do starszych modeli, natomiast w nowych jest wiekszy odsetek ludzi przypadkowych, gawiedzi często zafascynowanych, ale fascynacja taka kończy się szybko po jakiejś awarii czy wręcz ze znudzenia. Cwaniak uliczny zawsze wybierze 166 bo jest na czasie a nie dziadka 164. Zaraz mi nie zarzucajcie, że nazywam Was cwaniakami bo wiem, że też nimi jeżdzą miłośnicy, ale kto jest cwaniakiem sezonowo udającym miłośnika napewno się odezwie.
No i styl Alfy Romeo, to jest to. Stare piekne, indywidualne (wg. innych zlomy), nowe jak slusznie fiergloo zauwazyl niestety unifikowane, w jakims stopniu tracace przez to na oryginalności rozwiązań technicznych ale równie piękne i gustowne. Choc muszę przyznać, że unifikacja średnio mi się podoba. Kiedyś bylo inaczej, samochod maly byl inny, sredni inny a ten flagowy jeszcze inny. Teraz są podobne, podobne reflektory, klamki, lampy tylne, cale bryły nadwozia i róznych markach (opel, vw, audi itd) i Alfie się to powoli udziela. Kicha to jest dla mnie masz superb a ktos powie octavia, czy masz A6 a ktos powie A4. Ciezko na pierwszy rzut oka czasem okreslic model. To jest zenujace. Alfa też na tym traci (patrz nieszczesliwe przeniesienie refletorow z 8C do Mito).
EEEeeee, co tu wam pisac, jak niewiele osob to zrozumie.
Pozdrawiam milośnikow marki, ale nie tych sezonowych bo zwykle ci sezonowi wszystko najlepiej wiedzą.