Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 22

Temat: Porównanie 164 i 166

Administrator ds. społecznych Fachowiec Avatar Majkel
    Mieszka w
    Koszalin, Gdynia
    Auto
    Ducati Hypermotard 796

Domyślnie

Fiergloo, bardzo fajne porównanie.
    164 i 166 mają ze sobą troche wspólnego.... kto majstrował przy tych autach to wie jak wiele elementów zostało przeniesionych z 164 do 166. Ale nc dziwnego - 166 to następczyni 164. Porównanie, jak najbardziej, fajne i trafne.

fr33 i QBA - macie obydwa modele, tak jak i ja mam u siebie ten sam zestaw. Odczucia - te same
    Alfa Romeo Brera 3.2 V6 JTS Q4
    Wcześniej:
    Alfa Romeo 159 1.9 JTDm 8V 160KM
    Alfa Romeo 156 Crosswagon Q4
    Alfa Romeo 156 1.9 JTD 110CV
    Alfa Romeo 147 2.0 16V Selespeed
    Alfa Romeo Spider 916 1.8 16V
    Alfa Romeo 166 3.0 V6
    Alfa Romeo 147 1.9 8V JTD
    Lancia Delta 1.8 8V
    Alfa Romeo 156 SW 1.8 16V M1.5.5
    Alfa Romeo 164 2.5 TD VM
    Alfa Romeo 146 1.6 Boxer
    Lancia Dedra Kombi 1996 1,6 MPI
    Alfa Romeo 155 2.5 V6
    Alfa Romeo 33 1.7 Boxer

Użytkownik Fachowiec Avatar QBA
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    ALFA 166 SWAP 3.0+Q2 / ALFA 166 2.4 20v FL 180 HP/Jumper 2.8 JTD /Fiat Regata/Alfa 147 JTD 8v

Domyślnie

Po co sie sprzeczać to tylko porównanie
    Mój brat ma 164 ja mam 166 i każdym jeździ mi sie fajnie.
    164 to konstrukcja kilka lat starsza, a 166 to kontynuacja flagowego modelu i tyle.
    166 jak na owe czasy jest według mnie troszke bardziej jak by to ująć reprezentatywna od 164. W 166 jest więcej miejsca.
    Z moich obserwacji wykminiłem że na ulicy raczej wiecej ludzi ogląda sie za 166, ale pamiętam jak 11 lat w tył sam byłem podekscytowany widokiem 164, wtedy na naszych drogach ten model był rarytasem.
    http://www.flar-ital.pl/ - CZĘŚCI ZAMIENNE- SERWIS: Lancia, Fiat, Alfa Romeo
    USŁUGI AUTOLAWETĄ- POMOC DROGOWA

Użytkownik Znawca Avatar Wujek
    Mieszka w
    Olsztyn
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.0 16V TS

Domyślnie

Witam!
    Myślę, że porównanie jest dopuszczalne.
    Podejrzewam, że jeśli ktoś zna trochę historię marki, przekrojówkę modeli, stylistyki i wersji silnikowych zawsze będzie z sentymentem spoglądał w stronę Alfy Romeo. Wiedząc jakie osiągnięcia marka miała w przeszłości i znając oryginalność tych pojazdów będziemy z zachwytem patrzeć choćby na egzemplarze z lat 60-tych, których nigdy mieć nie będziemy, ba nawet nie zobaczymy na żywo.
    Ale jest pewna generacja użytkowników, którzy swoją przygodę z Alfą zaczęli od modelu 156/147 czy później i wielu z nich jara się chwilowo Alfa Romeo i są typowymi dyletantami. Tak, są nawet na tym forum takie osoby i nie boję się tego napisać bo to prawda. Ci ludzie nigdy nie powiedzą, że np. Alfetta jest świetna bo wg nich to stary rumpel i nie ma 250KM i 550 nM.
    I nie ma co gadać, to Alfa 155 czy 164, czy Montreal w pięknym jest perełką a nie 156, 166 czy GT. Nie ujmuję plusów żadnemu z tych samochodów, ale z uwagi na żadkość występowania tak jest jak napisałem.
    Coraz więcej milośników marki wsiada też do starszych modeli, natomiast w nowych jest wiekszy odsetek ludzi przypadkowych, gawiedzi często zafascynowanych, ale fascynacja taka kończy się szybko po jakiejś awarii czy wręcz ze znudzenia. Cwaniak uliczny zawsze wybierze 166 bo jest na czasie a nie dziadka 164. Zaraz mi nie zarzucajcie, że nazywam Was cwaniakami bo wiem, że też nimi jeżdzą miłośnicy, ale kto jest cwaniakiem sezonowo udającym miłośnika napewno się odezwie.
    No i styl Alfy Romeo, to jest to. Stare piekne, indywidualne (wg. innych zlomy), nowe jak slusznie fiergloo zauwazyl niestety unifikowane, w jakims stopniu tracace przez to na oryginalności rozwiązań technicznych ale równie piękne i gustowne. Choc muszę przyznać, że unifikacja średnio mi się podoba. Kiedyś bylo inaczej, samochod maly byl inny, sredni inny a ten flagowy jeszcze inny. Teraz są podobne, podobne reflektory, klamki, lampy tylne, cale bryły nadwozia i róznych markach (opel, vw, audi itd) i Alfie się to powoli udziela. Kicha to jest dla mnie masz superb a ktos powie octavia, czy masz A6 a ktos powie A4. Ciezko na pierwszy rzut oka czasem okreslic model. To jest zenujace. Alfa też na tym traci (patrz nieszczesliwe przeniesienie refletorow z 8C do Mito).
    EEEeeee, co tu wam pisac, jak niewiele osob to zrozumie.
    Pozdrawiam milośnikow marki, ale nie tych sezonowych bo zwykle ci sezonowi wszystko najlepiej wiedzą.
    Ostatnio edytowane przez Majkel ; 18-05-2009 o 08:54
    Alfa Romeo rządzi i wymiata na ulicach świata. Gniecie diesle i auta D.
    Alfa Romeo 155 2.0 16V TS '97 - była
    Alfa Romeo 156 2.0 16V TS '98 - była
    Renault Laguna III 2.0 T '08 - była
    Dodge Caliber 2.0 CVT '07 - był
    Renault Laguna 2.0 dCi '12 - jest
    Lancia Delta 1.4 TB '09 - była
    Alfa Romeo GT 2.0 JTS '04 - jest

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Rafcio
    Mieszka w
    Swidnica, Poland
    Auto
    Ford Focus Kombi Duratorq

Domyślnie

Porównanie według mnie dobre, można by je podsumować jednym zdaniem w zasadzie. 164 to samochód dla prawdziwych fanatyków, z przypadku się go nie kupuje natomiast 166 często trafia do ludzi nie związanych w żadnym stopniu z marką bo po prostu ładnie wygląda i jest w cenie VW Polo... Nie mówię w żadnym wypadku, że ludzie posiadający 166 mają je tylko z przypadku. Jeżdżą nimi też prawdziwi Alfiści ale to tylko ułamek samochodów

Mi się zawsze 164 podobała i podoba, a jak w przyszłości zajdzie taka możliwość to na pewno sobie kupie i wstawię do garażu żeby na weekend można się było takim rodzynkiem przejechać

Pozdrawiam i szerokiej drogi życzę

obserwator737
    Gość

Domyślnie

jako że wspomniano i o mnie w tym temacie to pozwolę sobie wtrącić swoje 3 grosiki :

wolę 164 niż 166 - ja , subiektywnie ...nie oznacza to że ktoś inny ma mieć takie samo zdanie

dlaczego wolę 164 od 166 ? sytuacja podobna jak w przypadku 156 / 159
    wg mnie stylistyka 164 jest bardzo ponadczasowa , auto jest rewelacyjnie zaprojektowane (oceniam design , nie technikę) i mimo upływu lat zadbany egzemplarz wygląda bardzo atrakcyjnie , sylwetka 166 dla mnie nie jest aż tak ciekawa i w moim odczuciu jej starzenie się przebiega szybciej

w przypadku pary 156 /159 > 156 w 1997 roku było niezwykle atrakcyjnym samochodem który jeszcze dzisiaj może przyciągac wzrok , 159 - oczywiście wg mnie w chwili premiery nie był niczym rewolucyjnym i odbieram go jako kolejny samochód na rynku

a w podsumowaniu - jedno i drugie to AR i fajnie że obydwa modele mają swoich fanów , niech każdy dba o swoje AR i tyle (a jak przy okazji nie zrobi z AR choinki to jeszcze lepiej hehe)

pozdrawiam wszystkich piszących w temacie

thing
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Rafcio Zobacz post
    Porównanie według mnie dobre, można by je podsumować jednym zdaniem w zasadzie. 164 to samochód dla prawdziwych fanatyków, z przypadku się go nie kupuje natomiast 166 często trafia do ludzi nie związanych w żadnym stopniu z marką bo po prostu ładnie wygląda i jest w cenie VW Polo... Nie mówię w żadnym wypadku, że ludzie posiadający 166 mają je tylko z przypadku. Jeżdżą nimi też prawdziwi Alfiści ale to tylko ułamek samochodów
    musze się z Tobą zgodzić ;/
    w mielcu jeździ gość czarną 166 2.4jtd, ale tak ją piłuje że aż serce mi ściska..

Użytkownik Romeo Avatar żuwik
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Auto
    166 2,4 JTD CF2 '00 ` ` ` ` ` ` ` ` ` 166 3,0 V6 CF3 '03

Domyślnie

Przypadkiem znalazłem i wykopuję, bo tekst mi się podoba. Sam stoję po drugiej stronie - 166 uważam za rozwinięcie 156 a nie tylko powiększenie, bagażnik nie jest taki sam tylko większy, a dostosowany do wizerunku auta. Podobają mi się wizualnie oba auta, choć linia 166 z racji ewolucji stylu wydała mi się bardziej "na dziś" (linią 164 pokażesz się z dobrej strony głównie wśród ludzi znających się na motoryzacji, czyli może 1% się uzbiera). Jesteś mocno stronniczy, ale... czy można kogoś winić za to, że coś na tym świecie wywołuje u kogoś emocje? Twój tekst aż nimi przesiąka i cieszy mnie to, że tak lubisz swoje auto i będziesz go bronił do upadłego

Przed moim autem nadal miękną mi nogi, mimo że nie jest najładniejszym egzemplarzem 166 na świecie. Mam jeden problem niestety.... Kolega z pracy ma 164 2.0 V6 Super w kolorze złotym. Gdy przejeżdża koło mnie... ta linia... ten dźwięk... och, chciałbym się z nim zamienić... Tak na jeden dzień chociaż

Tak, chciałbym oba. W dni parzyste jeździłbym kanciatym, w dni nieparzyste mniej kanciatym. A na dni świąteczne Quattroporte i wtedy bym był szczęśliwy

Dawid166
    Gość

Domyślnie

Tak czytam ten wykop i w głowie mi narasta wspomnienie, że gdzieś czytałem (albo na alfaowner albo na cuoresportivo), że 166 była gotowa przed 156, ale zarząd doszedł do wniosku, że 166 odniesie potencjalnie wiekszy sukces niż 156 i zamienili kolejność premier...

Co do samego porównania: nie jeździłem nigdy 164, ale chyba jest prawdą, że począwszy odd lat 70' każdy kolejny model alfy jest mniej "sportowo-wydziwaczony" a bardziej że się tak wyrażę "mainstreamowy". 164 q4 ma szanse zostać pożądanym klasykiem, jedyne co mnie sie w niej nie podoba to konsola środkowa przypominająca starodawną wieżę Technics.

epion
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Wujek Zobacz post
    Witam!
    Myślę, że porównanie jest dopuszczalne.
    Podejrzewam, że jeśli ktoś zna trochę historię marki, przekrojówkę modeli, stylistyki i wersji silnikowych zawsze będzie z sentymentem spoglądał w stronę Alfy Romeo. Wiedząc jakie osiągnięcia marka miała w przeszłości i znając oryginalność tych pojazdów będziemy z zachwytem patrzeć choćby na egzemplarze z lat 60-tych, których nigdy mieć nie będziemy, ba nawet nie zobaczymy na żywo.
    Ale jest pewna generacja użytkowników, którzy swoją przygodę z Alfą zaczęli od modelu 156/147 czy później i wielu z nich jara się chwilowo Alfa Romeo i są typowymi dyletantami. Tak, są nawet na tym forum takie osoby i nie boję się tego napisać bo to prawda. Ci ludzie nigdy nie powiedzą, że np. Alfetta jest świetna bo wg nich to stary rumpel i nie ma 250KM i 550 nM.
    I nie ma co gadać, to Alfa 155 czy 164, czy Montreal w pięknym jest perełką a nie 156, 166 czy GT. Nie ujmuję plusów żadnemu z tych samochodów, ale z uwagi na żadkość występowania tak jest jak napisałem.
    Coraz więcej milośników marki wsiada też do starszych modeli, natomiast w nowych jest wiekszy odsetek ludzi przypadkowych, gawiedzi często zafascynowanych, ale fascynacja taka kończy się szybko po jakiejś awarii czy wręcz ze znudzenia. Cwaniak uliczny zawsze wybierze 166 bo jest na czasie a nie dziadka 164. Zaraz mi nie zarzucajcie, że nazywam Was cwaniakami bo wiem, że też nimi jeżdzą miłośnicy, ale kto jest cwaniakiem sezonowo udającym miłośnika napewno się odezwie.
    No i styl Alfy Romeo, to jest to. Stare piekne, indywidualne (wg. innych zlomy), nowe jak slusznie fiergloo zauwazyl niestety unifikowane, w jakims stopniu tracace przez to na oryginalności rozwiązań technicznych ale równie piękne i gustowne. Choc muszę przyznać, że unifikacja średnio mi się podoba. Kiedyś bylo inaczej, samochod maly byl inny, sredni inny a ten flagowy jeszcze inny. Teraz są podobne, podobne reflektory, klamki, lampy tylne, cale bryły nadwozia i róznych markach (opel, vw, audi itd) i Alfie się to powoli udziela. Kicha to jest dla mnie masz superb a ktos powie octavia, czy masz A6 a ktos powie A4. Ciezko na pierwszy rzut oka czasem okreslic model. To jest zenujace. Alfa też na tym traci (patrz nieszczesliwe przeniesienie refletorow z 8C do Mito).
    EEEeeee, co tu wam pisac, jak niewiele osob to zrozumie.
    Pozdrawiam milośnikow marki, ale nie tych sezonowych bo zwykle ci sezonowi wszystko najlepiej wiedzą.
    Kolega ma racje. Jak ktos jedzie w starszej alfie to na 90% jest to alfista. Ci ktorzy jeżdżą 145/146/156/147 itp to moze co dziesiaty jest fanem marki. Ale coż, z tym trzeba sie pogodzic bo żeby marka przetrwała, musi sie sprzedawac.

Użytkownik Romeo Avatar Xofer
    Mieszka w
    Mikorzyn
    Auto
    Giulia Veloce, Giulietta

Domyślnie

Cytat Napisał RogerIZ28 Zobacz post
    jak kogoś stac na 166 nie kupi 164,
    I tu się mylisz, kupiłem 164 za ponad 15000, wsadziłem w nią już drugie tyle i nie zamienię jej na 166 bo 164 "nie ma nigdzie" a 166 jest "prawie" tyle co 156. Swoją drogą stać mnie nawet na 159. Więc jest to kwestia indywidualnego podejścia...