Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 13 z 13

Temat: Szklanki Popychaczy

Użytkownik Znawca Avatar m4tinez
    Mieszka w
    Bieruń
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.6 120KM FL

Domyślnie

Za tydzień jadę na sprawdzenie panewek więc wtedy zostanie wyczyszczona miska olejowa i wlany nowy olej.
    Co do cykania/stukanie to po rozgrzaniu szklanki stukaja cały czas, niezależnie od obrotów silnika. I mam tak właśnie od czasu kiedy została naprawiana głowica i wymieniane szklanki. Najbardziej to słychać schylając się ku kolektorowi wydechowemu, i tam bardzo dobrze słychać to stukanie. Jak się dobrze wsłuchać to słychać to na najgłośniej słychać to w okolicach 2 i 4 cylindra.
    Dodam że wraz ze wzrostem temperatury silnika najpierw jest cykanie, a jak się go dobrze zagrzeje to przechodzi to właśnie w takie cykanie/stukanie.
    Filmik nagram jutro żeby było za dnia.

PS: Jak się wtedy po remoncie spytałem mechanika czy to stukanie ucichnie to powiedział że nie, ale nie wytłumaczył dlaczego.

Edit: Gdzieś jeszcze wyczytałem że cykanie może pochodzić od nieszczelnego układu wydechowego i ja mam właśnie taki problem że brakuje mi jednej nakrętki przy kolektorze wydechowym, tym co się przykręca do głowicy i znajduje się z dołu koło sprężarki klimatyzacji. Dokręciłbym ją, ale jest makabrycznie ciężki dostęp :?

Edit: Dobra znalazłem filmik na którym słychać identyczne cykanie jak u mnie, tylko że ja mam wariator wymieniony i klekotanie ustało ale cykanie jest:
    Ostatnio edytowane przez m4tinez ; 27-09-2013 o 20:35

Użytkownik Fachowiec Avatar LukaSS
    Mieszka w
    Biała Podl./Warszawa
    Auto
    Alfa Romeo 147 JTD 16V 140KM; Yamaha XTZ 800 Super Tenere

Domyślnie

Cytat Napisał m4tinez Zobacz post
    Edit: Gdzieś jeszcze wyczytałem że cykanie może pochodzić od nieszczelnego układu wydechowego i ja mam właśnie taki problem że brakuje mi jednej nakrętki przy kolektorze wydechowym, tym co się przykręca do głowicy i znajduje się z dołu koło sprężarki klimatyzacji. Dokręciłbym ją, ale jest makabrycznie ciężki dostęp :?
    Niestety ale musisz się pomęczyc i ją dokręcić..... Pozbędziesz się może prawdopodobnej przyczyny.

Ostatnio motocykl miałem na warsztacie w którym też coś cykało. Po rozgrzaniu ciut mniej. Okazało się, że jedna z nakrętek kolektora wydechowego była niedokręcona (motocykl po serwisie w ASO).

Użytkownik Znawca Avatar m4tinez
    Mieszka w
    Bieruń
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.6 120KM FL

Domyślnie

No niestety,kolektor przykręcony i nadal cyka/stuka.
    Zaraz dodam film który nagrałem godzinę temu, mam nadzieję że będzie coś słychać bo mam do wymiany rolkę paska osprzętu i dość mocno szumi i stuka.

Filmik (najlepiej słychać od 20sekundy):
    Ostatnio edytowane przez m4tinez ; 28-09-2013 o 19:28