Strona 2 z 10 PierwszyPierwszy 12345678910 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 94

Temat: Eco-driving

piter34
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Tfaruk
    Ważne też jest HAMOWANIE SILNIKIEM - dojeżdżamy do świateł na sprzęgle!!! a nie na luzie jak wielu kierowców uważa.
    Dojeżdżamy NA BIEGU, sprzęgło nie jest wciśnięte. Oczywiście z umiarem, bo dopływ paliwa jest zamknięty powyżej iluś tam obr./min. Poniżej tej granicy można z wciśniętym sprzęgłem te kilka metrów dotoczyć się do świateł...

ViP Pirat drogowy Avatar mrksz87
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Megane GT220

Domyślnie

Dla mnie najwazniejsze jest przewidywanie i szukanie wolnego pasa, co by nie hamowac przed kims, kto wolniej jedzie. Jest to takie co prawda skakanie z pasa na pas, ale mozna nie zwiekszajac predkosci dojechac szybciej i oszczedniej
    Fiat Seicento 0.9 '98 -> Alfa Romeo 145 qv '99 -> Fiat Coupe 20vt '99 -> Alfa Romeo 147 1.9 JTD 16v '03 -> Honda Civic 1.8 iVtec '09 -> Renault Megane GT220 Grandtour '14
    Nie zabijaj robaczka

Siafal89
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Wujek
    Damian dobrze prawi.
    Ale opowiem jedna historie. Otoz moj znajomy ma hyundaia tucsona 2.0 benzyna. Glownie jezdzi po miescie. Jezdzi jak wiekszosc kierowcow, czyli 2500 obr/min i zmiana biegu. Spalanie dochodzilo mu wowczas do 11 l. Ale pozniej po namowie kolegi biegi zaczal zmieniac przy 3500-3700 obr/min. I co sie stalo? Samochod pali mu nieco ponad 9 l.
    Podobnie ma honda civic 1.4, tez najmniej pali przy obrotach silnika w granicach 4000 obr/min.
    Uwazam, ze samochod najmniej pali w okolicach max. momentu obrotowego silnika, ale pewnie sa wyjatki (ciekaw jest czy silnik alfy 2.5 V6 np. w AR166 tez by najmniej palil w takim momencie).
    to to o czym pisałem wyżej, właśnie miałem na myśli silniki hondy. Czyli to prawda

Cytat Napisał piter34
    Na podstawie doświadczeń własnych mogę śmiało stwierdzić, że najskuteczniejsze jest dynamiczne przyspieszanie (nawet do odcinki) do pewnej ustalonej prędkości, a potem poruszanie się z tą prędkością na maksymalnie wysokim biegu, takim który nie będzie powodował przeciążania silnika.
    O tym też słyszałem cieszę się, że się potwierdza

Cytat Napisał piter34
    Dojeżdżamy NA BIEGU, sprzęgło nie jest wciśnięte. Oczywiście z umiarem, bo dopływ paliwa jest zamknięty powyżej iluś tam obr./min. Poniżej tej granicy można z wciśniętym sprzęgłem te kilka metrów dotoczyć się do świateł...
    to prawda. Na luzie pobierane jest paliwo, natomiast gdy hamujemy silnikiem dopływ paliwa jest odcinany.

Czytając o tym na forach widzę, że wiele osób też hamuje silnikiem nawet na 1 biegu. To chyba głupota... 1 bieg służy do ruszania, a kiedy hamujemy silnikiem np tocząc się do świateł, to myślę, że można spokojnie dotoczyć się na tej dwójce, przy końcu naciskając sprzęgło i dohamowując samochód

ViP Rowerzysta Avatar b.piotrus
    Mieszka w
    Otmuchów
    Auto
    Alfa Romeo GT 1,9 JTD, Mazda CX-7 2,3

Domyślnie

Cytat Napisał Siafal89
    Czytając o tym na forach widzę, że wiele osób też hamuje silnikiem nawet na 1 biegu. To chyba głupota...
    Jeżeli chodzi o dojeżdżanie do świateł it[. to ok., tez tak uważam, ale jeżeli masz w górach zjechać po dziurawej krętej i śliskiej drodze, to czasami nie ma wyjścia
    Alfa Romeo GT 1,9JTD, Mazda CX-7 2,3,

Siafal89
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał b.piotrus
    Cytat Napisał Siafal89
    Czytając o tym na forach widzę, że wiele osób też hamuje silnikiem nawet na 1 biegu. To chyba głupota...
    Jeżeli chodzi o dojeżdżanie do świateł it[. to ok., tez tak uważam, ale jeżeli masz w górach zjechać po dziurawej krętej i śliskiej drodze, to czasami nie ma wyjścia
    A to oczywiste, ale mówię o normalnych warunkach a nie ekstremalnych :mrgreen:
    Jeśli chodzi o te góry to istnieje również zasada "na którym biegu wjeżdżasz, na tym samym zjeżdżaj"

Użytkownik Pasjonat
    Mieszka w
    Lublin
    Auto
    BMW E61 545i żony, E61 530xD do orania pola :)

Domyślnie

Siafal89, ecodriving i Alfa Dobre .... wytłumacz to mojej prawej stopie w połączeniu z V6 :twisted:

A tak na poważnie, probawalem wybadac moja lale jak nia smigac zeby jak najmniej palila na miescie, ale nie umie, co bym nie robil to z pelnego zbiornika wychodzi mi zawsze w zakresie 14-15l/100km przy 100% jazdy po mieście tylko w wiekszosci krotkie odcinki do 5-8km w jedna strone, w trasie jak jade mniej wiecej rowno z reszta uzytkownikow wychodzi koło 8,5l/100km a jak sie wyzywam zgodnie z przeznaczeniem V6 narazie nie udalo mi sie przekroczyc 9l/100km.

pzdr. Grzesiek
    10.2008-16.11.2012r. 156 3,0 V6 24V Q2 278KM@312Nm - pozostały piękne wspomnienia

Porting głowic, budowa silników do motorsportu, budowa układów wydechowych, kolektorów ssących ITB, indywidualnych części do motorsportu

Zapraszam => https://www.facebook.com/Ku%C5%9Bmie...37265/?fref=ts

Redaktor naczelny Romeo Avatar fiergloo
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v FL/ Alfa Romeo 159 TBi

Domyślnie

Cytat Napisał Siafal89
    Czytając o tym na forach widzę, że wiele osób też hamuje silnikiem nawet na 1 biegu. To chyba głupota... 1 bieg służy do ruszania
    A co powiesz jak ja w Audi miałem skrzynie czwórkę i jedynka kończyła się przy 80? Ja mam automat i sam czuje jak puszczając gaz skrzynia hamuje na jedynce przy 40-50 na godzine. Więc to nie jest głupota, wszystko zależy od określonego przypadku, a dokłądniej od skrzyni biegów jaką dysponujesz. Bezwzględnie jedynka do ruszania służy tylko w dieslu bo ona tam się kończy przy 30u na godzinę.

Cytat Napisał Siafal89
    to prawda. Na luzie pobierane jest paliwo, natomiast gdy hamujemy silnikiem dopływ paliwa jest odcinany.
    Chyba, że masz gaźnikowca.
    http://fiergloo.blogspot.com lub http://fiergloo.pl/ - moje spojrzenie na motoryzację
    2007-2008: Alfa Romeo 164 3.0 V6 12v
    2008-2018: Alfa Romeo 164 3.0 V6 12v Automat
    2014-....: Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v FL
    2018-2021: Lancia Kappa 2.4 JTD 10v
    2021-....: Alfa Romeo 159 1750TBi

piter34
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał fiergloo
    Były gaźnikowce z układami odcinającymi dopływ paliwa podczas hamowania silnikiem 8)

Moderator Fachowiec Avatar Lukasz A.
    Mieszka w
    Koszalin/Szczecin
    Auto
    155 2.5 V6

Domyślnie

Cytat Napisał fiergloo
    fiergul no co Ty.Uwazasz ze auto na wtrysku nie odcina paliwa jak sie hamuje silnikiem?Jesli chodzi o gaznik to tu bym sie bardziej sklanial ze zre wache przy hamowaniu silnikiem.Cos mi sie wydaje ze sie mylisz wodzu
    Alfa Romeo 155 1.8 T.S. 1992-pozostały piękne wspomnienia 03.09.2017
    Alfa Romeo 155 2.5 V6 1992
    Alfa Romeo 155 2.0 Q4 1992

I wszystkie są czerwone

Siafal89
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał GrzesiekK.
    Siafal89, ecodriving i Alfa Dobre .... wytłumacz to mojej prawej stopie w połączeniu z V6 :twisted:
    też tak mam tylko niestety nie z V6

Cytat Napisał fiergloo
    A co powiesz jak ja w Audi miałem skrzynie czwórkę i jedynka kończyła się przy 80? Ja mam automat i sam czuje jak puszczając gaz skrzynia hamuje na jedynce przy 40-50 na godzine. Więc to nie jest głupota, wszystko zależy od określonego przypadku, a dokłądniej od skrzyni biegów jaką dysponujesz. Bezwzględnie jedynka do ruszania służy tylko w dieslu bo ona tam się kończy przy 30u na godzinę.
    nie pomyślałem o starszych samochodach ze skrzynią czwórką. Co do diesla to prawda, mam tu teraz na myśli dostawcze iveco daily 2.8litra ze skrzynią 6-biegową. Tam z jedynki ruszałem tylko jak byłem bardzo załadowany (czytaj: przeładowany)

I tu ciekawostka, to iveco czy było pełne czy puste paliło 10 do 11 litrów przy prędkościach 90-100 km/h. Natomiast jeśli jechałem na tempomacie nie przekraczając 80 km/h spalanie było 7,5-8 litrów