Dojeżdżamy NA BIEGU, sprzęgło nie jest wciśnięte. Oczywiście z umiarem, bo dopływ paliwa jest zamknięty powyżej iluś tam obr./min. Poniżej tej granicy można z wciśniętym sprzęgłem te kilka metrów dotoczyć się do świateł...Napisał Tfaruk
Dojeżdżamy NA BIEGU, sprzęgło nie jest wciśnięte. Oczywiście z umiarem, bo dopływ paliwa jest zamknięty powyżej iluś tam obr./min. Poniżej tej granicy można z wciśniętym sprzęgłem te kilka metrów dotoczyć się do świateł...Napisał Tfaruk
Dla mnie najwazniejsze jest przewidywanie i szukanie wolnego pasa, co by nie hamowac przed kims, kto wolniej jedzie. Jest to takie co prawda skakanie z pasa na pas, ale mozna nie zwiekszajac predkosci dojechac szybciej i oszczedniej![]()
Fiat Seicento 0.9 '98 -> Alfa Romeo 145 qv '99 -> Fiat Coupe 20vt '99 -> Alfa Romeo 147 1.9 JTD 16v '03 -> Honda Civic 1.8 iVtec '09 -> Renault Megane GT220 Grandtour '14
Nie zabijaj robaczka
to to o czym pisałem wyżej, właśnie miałem na myśli silniki hondy. Czyli to prawdaNapisał Wujek
O tym też słyszałemNapisał piter34
cieszę się, że się potwierdza
to prawda. Na luzie pobierane jest paliwo, natomiast gdy hamujemy silnikiem dopływ paliwa jest odcinany.Napisał piter34
Czytając o tym na forach widzę, że wiele osób też hamuje silnikiem nawet na 1 biegu. To chyba głupota... 1 bieg służy do ruszania, a kiedy hamujemy silnikiem np tocząc się do świateł, to myślę, że można spokojnie dotoczyć się na tej dwójce, przy końcu naciskając sprzęgło i dohamowując samochód
Jeżeli chodzi o dojeżdżanie do świateł it[. to ok., tez tak uważam, ale jeżeli masz w górach zjechać po dziurawej krętej i śliskiej drodze, to czasami nie ma wyjściaNapisał Siafal89
Alfa Romeo GT 1,9JTD, Mazda CX-7 2,3,
A to oczywiste, ale mówię o normalnych warunkach a nie ekstremalnych :mrgreen:Napisał b.piotrus
Jeśli chodzi o te góry to istnieje również zasada "na którym biegu wjeżdżasz, na tym samym zjeżdżaj"
Siafal89, ecodriving i AlfaDobre .... wytłumacz to mojej prawej stopie w połączeniu z V6 :twisted:
A tak na poważnie, probawalem wybadac moja lale jak nia smigac zeby jak najmniej palila na miescie, ale nie umie, co bym nie robil to z pelnego zbiornika wychodzi mi zawsze w zakresie 14-15l/100km przy 100% jazdy po mieście tylko w wiekszosci krotkie odcinki do 5-8km w jedna strone, w trasie jak jade mniej wiecej rowno z reszta uzytkownikow wychodzi koło 8,5l/100km a jak sie wyzywam zgodnie z przeznaczeniem V6 narazie nie udalo mi sie przekroczyc 9l/100km.
pzdr. Grzesiek
10.2008-16.11.2012r. 156 3,0 V6 24V Q2 278KM@312Nm - pozostały piękne wspomnienia
Porting głowic, budowa silników do motorsportu, budowa układów wydechowych, kolektorów ssących ITB, indywidualnych części do motorsportu
Zapraszam => https://www.facebook.com/Ku%C5%9Bmie...37265/?fref=ts
A co powiesz jak ja w Audi miałem skrzynie czwórkę i jedynka kończyła się przy 80? Ja mam automat i sam czuje jak puszczając gaz skrzynia hamuje na jedynce przy 40-50 na godzine. Więc to nie jest głupota, wszystko zależy od określonego przypadku, a dokłądniej od skrzyni biegów jaką dysponujesz. Bezwzględnie jedynka do ruszania służy tylko w dieslu bo ona tam się kończy przy 30u na godzinę.Napisał Siafal89
Chyba, że masz gaźnikowca.Napisał Siafal89
http://fiergloo.blogspot.com lub http://fiergloo.pl/ - moje spojrzenie na motoryzację
2007-2008: Alfa Romeo 164 3.0 V6 12v
2008-2018: Alfa Romeo 164 3.0 V6 12v Automat
2014-....: Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v FL
2018-2021: Lancia Kappa 2.4 JTD 10v
2021-....: Alfa Romeo 159 1750TBi
Były gaźnikowce z układami odcinającymi dopływ paliwa podczas hamowania silnikiem 8)Napisał fiergloo
fiergul no co Ty.Uwazasz ze auto na wtrysku nie odcina paliwa jak sie hamuje silnikiem?Jesli chodzi o gaznik to tu bym sie bardziej sklanial ze zre wache przy hamowaniu silnikiem.Cos mi sie wydaje ze sie mylisz wodzuNapisał fiergloo
![]()
Alfa Romeo 155 1.8 T.S. 1992-pozostały piękne wspomnienia 03.09.2017
Alfa Romeo 155 2.5 V6 1992
Alfa Romeo 155 2.0 Q4 1992
I wszystkie są czerwone
też tak mam tylko niestety nie z V6Napisał GrzesiekK.
![]()
nie pomyślałem o starszych samochodach ze skrzynią czwórką. Co do diesla to prawda, mam tu teraz na myśli dostawcze iveco daily 2.8litra ze skrzynią 6-biegową. Tam z jedynki ruszałem tylko jak byłem bardzo załadowany (czytaj: przeładowany)Napisał fiergloo
I tu ciekawostka, to iveco czy było pełne czy puste paliło 10 do 11 litrów przy prędkościach 90-100 km/h. Natomiast jeśli jechałem na tempomacie nie przekraczając 80 km/h spalanie było 7,5-8 litrów