Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 20

Temat: [156]Filtr stozkowy do alfy

Administrator weteran Romeo Avatar ozzy
    Mieszka w
    Opole
    Auto
    Maserati Levante S 3.0V6 benzina

Domyślnie

Tak się jeszcze zastanawiałem wczoraj przed snem, czy przypadkiem
    przy modyfikacji dolotu ma znaczenie długość całego kanału dolotowego.

Tak jak to jest z ukł. wydechowym, który powinien mieć odpowiednią długość
    obliczaną dla każdego silnika, ze względu na zjawiska falowe oczywiście.

Przecież tutaj również zasysanie powietrza odbywa się w sumie cyklicznie...
    ...ale mogę się mylić, tak mnie tylko naszła taka myśl.
    Jest: Maserati Levante S
    Były: Outlander II 2.0MIVEC CVT 2WD Lift, Mitsubishi Lancer Sportback CYxA 1.8; Ford Mondeo MK3 2.0 DuraTec Ghia; Alfa Romeo 156 2.0 T.S. Selespeed; Alfa Romeo 166 3.0 V6 SporTronic; Honda Civic 1.4i EJ9; Fiat 126p 650.

b.pawelek
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał ozzy Zobacz post
    Tak się jeszcze zastanawiałem wczoraj przed snem, czy przypadkiem
    przy modyfikacji dolotu ma znaczenie długość całego kanału dolotowego.

Tak jak to jest z ukł. wydechowym, który powinien mieć odpowiednią długość
    obliczaną dla każdego silnika, ze względu na zjawiska falowe oczywiście.

Przecież tutaj również zasysanie powietrza odbywa się w sumie cyklicznie...
    ...ale mogę się mylić, tak mnie tylko naszła taka myśl.
    Oczywiście ze to ma znaczenie. Ale zwróć uwagę że w aucie do jazdy codziennej dolot nie jest wcale najlepszym mozliwym rozwiązaniem pod względem osiągów a kompromisem między np:
    osiągami, dostępem przy wymianie filtra, ilością miejsca pod maska, mocowaniem chwytaka powietrza itd itp. tak samo wydech w którym znaczenie ma koszt jego wykonania, dostepne miejsce od spodu samochodu, poziom hałasu i emisja spalin. Więc nie ma się co oszukiwać że fabryki nie da się poprawić. Co do stożka to najlepiej zachować seryjny kształt i pojemność rury a na jej koncu założyć stożek.

Administrator weteran Romeo Avatar ozzy
    Mieszka w
    Opole
    Auto
    Maserati Levante S 3.0V6 benzina

Domyślnie

Cytat Napisał b.pawelek Zobacz post
    to najlepiej zachować seryjny kształt i pojemność rury a na jej koncu założyć stożek.
    Tak właśnie podejrzewałem.
    Jest: Maserati Levante S
    Były: Outlander II 2.0MIVEC CVT 2WD Lift, Mitsubishi Lancer Sportback CYxA 1.8; Ford Mondeo MK3 2.0 DuraTec Ghia; Alfa Romeo 156 2.0 T.S. Selespeed; Alfa Romeo 166 3.0 V6 SporTronic; Honda Civic 1.4i EJ9; Fiat 126p 650.

Starscream
    Gość

Domyślnie

sorry za off, ale nie rażą Was błędy choćby w samym tytule?? To nie jest trudne korzystanie z poprawności pisowni, zainstalowanej w każdej przeglądarce...

Użytkownik Maniak resoraków Avatar loco145
    Mieszka w
    Opole
    Auto
    Czarna 159 16Virs 07r

Domyślnie

czy poniższa "instrukcja" rowniez JTD dotyczy ?? z tym ze poprostu założyć na seryjny dolot stożek?? bo juz nie wiem czy zakładać czy nie a mam kompletne rury ktore sa mniejsze...

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Belfer
    Mieszka w
    Gorlice
    Auto
    Chwilowo: 156 GTA Q2, 159 TBI, Lancia Phedra FL, 147 2.0 3D, RAV4 04' i GT JTD

Domyślnie

Cytat Napisał Starscream Zobacz post
    sorry za off, ale nie rażą Was błędy choćby w samym tytule?? To nie jest trudne korzystanie z poprawności pisowni, zainstalowanej w każdej przeglądarce...
    Lepiej nie poprawiaj innych, bo niektórzy to źle tutaj odbierają, mimo tego, że masz 100% racji.
    Pozdrawiam.

b.pawelek
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Belfer27 Zobacz post
    Lepiej nie poprawiaj innych, bo niektórzy to źle tutaj odbierają, mimo tego, że masz 100% racji.
    Pozdrawiam.
    to o mnie? to napisz to wprost. Nie znasz się na temat, na który się wypowiadałeś ale zeby wyglądał mądrze wplotłeś w niego swoje ortograficzne przemyślenia.
    I nie odbijaj teraz piłeczki, że jestem niemiły, robie błędy ort. itd, bo dalej nie zmieni to faktu, że merytorycznie twoja wypowiedz nie wnosiła niczego. Jeżeli nie to określ prosze co upoważnia cie do wydawania stwierdzen (i wprowadzania w błąd innych) na temat, o którym nie masz pojęcia?

Co do stożka w jtd na alfaclubie był test że optymalnym rozwiązaniem jest wkłądka KNa. Alfa 1.9 jtd z którą miałem ostatnio przyjemność miała stożek ale jako zwieńczenie raczej poważnych modyfikacji takich jak: przerobienie dolotou, wydech, FMIC + program. W 2.4 10v moment przenosi sie*zauważalnie wyżej a nie o to przecież w jtd chodzi.

Mieszka w
    Gorlice
    Auto

Domyślnie

Ostatni mój wpis był tylko w kwestii błędów ortograficznych i odnosił się też do innych postów, gdzie ludzie się denerwują przy próbach poprawiania pisowni na forum.

Jeśli natomiast pytasz o wilgoć na przepływomierzu to wiesz przecież dobrze z ilu wstępnych komór składa się seryjny dolot i jak one wpływają na jej ograniczenie w cylindrze (pomijam już funkcję tzw tłumika szmerów, który ma też wyciszyć pracę silnika). Teoretycznie zapobiec temu powinien olej na stożku, zatrzymując wilgoć, ale wiemy obaj, że w praktyce nie każdy go będzie smarował na tyle często, żeby on tą funkcję spełniał idealnie.

W kwestii chwytania powietrza do silnika bokiem też ma to sens, bo weź pod uwagę, że przy wolnych obrotach jadąc na luzie (wiem, że to nie jest zbyt mądre i ekonomiczne również) ciśnienie powietrza wpływającego do silnika mogło by zubożyć mieszankę na tyle, że ten mógł by zgasnąć. Zdarza się tak często niestety przy marnie zrobionych instalacjach LPG, mimo braku bezpośredniego nawiewu od przodu. Zresztą silniki z turbo lub kompresorem nie potrzebują wspomagania ciśnienia powietrza z wiadomych względów. Owszem umiejscowienie go z przodu np na masce w autach wolnossących pomaga przy dużych obciążeniach w "dotlenieniu" silnika i skoro się to w nich stosuje, to widać sprawdza się to.

Zauważ natomiast, że ja podałem tylko jeden argument przeciw stożkowi i chodziło tutaj o pytanie odnośnie szybciej psujących się przepływomierzy.
    Reszta natomiast przemawia raczej za użyciem tego wynalazku i daje zazwyczaj pozytywne efekty, ale trzeba to wszystko dobrze zrobić, na odpowiednich komponentach i przede wszystkim konserwować jak należy.
    Odnośnie wiedzy na ten temat, to może nie feruj tutaj, kto ma pojęcie a kto nie, ponieważ zawsze może się zdarzyć, że będzie ktoś, kto i Tobie i mi wytknie błędy, bo przecież nikt nie ma wystarczającego pojęcia w każdej dziedzinie życia a podane przeze mnie przykłady mają swoje przełożenie na praktykę a nie tylko logiczne wytłumaczenie.

b.pawelek
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Belfer27 Zobacz post
    Ostatni mój wpis był tylko w kwestii błędów ortograficznych i odnosił się też do innych postów, gdzie ludzie się denerwują przy próbach poprawiania pisowni na forum.

Jeśli natomiast pytasz o wilgoć na przepływomierzu to wiesz przecież dobrze z ilu wstępnych komór składa się seryjny dolot i jak one wpływają na jej ograniczenie w cylindrze (pomijam już funkcję tzw tłumika szmerów, który ma też wyciszyć pracę silnika). Teoretycznie zapobiec temu powinien olej na stożku, zatrzymując wilgoć, ale wiemy obaj, że w praktyce nie każdy go będzie smarował na tyle często, żeby on tą funkcję spełniał idealnie.

W kwestii chwytania powietrza do silnika bokiem też ma to sens, bo weź pod uwagę, że przy wolnych obrotach jadąc na luzie (wiem, że to nie jest zbyt mądre i ekonomiczne również) ciśnienie powietrza wpływającego do silnika mogło by zubożyć mieszankę na tyle, że ten mógł by zgasnąć. Zdarza się tak często niestety przy marnie zrobionych instalacjach LPG, mimo braku bezpośredniego nawiewu od przodu. Zresztą silniki z turbo lub kompresorem nie potrzebują wspomagania ciśnienia powietrza z wiadomych względów. Owszem umiejscowienie go z przodu np na masce w autach wolnossących pomaga przy dużych obciążeniach w "dotlenieniu" silnika i skoro się to w nich stosuje, to widać sprawdza się to.

Zauważ natomiast, że ja podałem tylko jeden argument przeciw stożkowi i chodziło tutaj o pytanie odnośnie szybciej psujących się przepływomierzy.
    Reszta natomiast przemawia raczej za użyciem tego wynalazku i daje zazwyczaj pozytywne efekty, ale trzeba to wszystko dobrze zrobić, na odpowiednich komponentach i przede wszystkim konserwować jak należy.
    Odnośnie wiedzy na ten temat, to może nie feruj tutaj, kto ma pojęcie a kto nie, ponieważ zawsze może się zdarzyć, że będzie ktoś, kto i Tobie i mi wytknie błędy, bo przecież nikt nie ma wystarczającego pojęcia w każdej dziedzinie życia a podane przeze mnie przykłady mają swoje przełożenie na praktykę a nie tylko logiczne wytłumaczenie.
    Co do tego czy ktoś bedzie konserwował stożek czy nie to nie rozumiem o co chodzi. W takim razie seryjnego filtra nie powienien w ogole wymieniać. Tak samo jak oleju w silniku. Konserwacje wg producenta o ile mnie pamięć nie myli robi się co 10 tys (w praktyce ok 7 tys). km. Stożek jest rozwiązaniem typowo sportowym. Hałasuje i obniża elastyczność. Jeżeli kogoś nie stać na traktowanie auta tak jak się to powinno robić to nie powinien się za to zabierać. Zwróć również uwagę że w stożku nie ma takiej sytuacji jak w seryjnej puszcze że powietrze jest tłoczone "na siłe" komory z filtrem. W konstrukcjach z filtrem sportowym powietrze go raczej owiewa. bez względu na to do momentu otwarcia przepustnicy rośnie w zasadzie tylko ciśnienie w dolocie. Pobór powietrza przy zakmniętej klapce przepustnicy możemy w zasadzie zmarginalizować. Zapewniam cie ze jak przy 150 km/h puscisz gaz i wrzucisz luz. Albo wbijesz luz wciskając gaz (na skutek złej zmiany biegu) to nic się nie stanie. Nie rozerwie itd.

Co do zubożenia mieszanki nie mogę sobie tego wyobrazić niestety. Po prostu poborem powietrza reguluje przepustnica. I na podstawie min. jej otwarcia regulowana jest dawka paliwa. Co do stożka i lpg to dla mnie jest to pomyłka. Sport i LPG nie idą w parze.

Mieszka w
    Gorlice
    Auto

Domyślnie

Miałem na myśli konserwację stożka jako jego mycie co jakiś czas specjalnym detergentem oraz napuszczanie olejem (te które tego wymagają) dla prawidłowego jego działania. LPG podałem tylko jako przykład bo nie jestem też zwolennikiem sportowego auta przeznaczonego do wyścigów i zasilanego gazem.