Napisze na swoim przykładzie.
Po zlocie 2 opony poszły na szrot - czyli 600-800 pln. Olej 2x w roku, nawet 3x po 300pln. Ogólnie opony rocznie liczę 1k, hamulce u mnie przód to rok - czyli 1k. Świece raz na 100kkm ale 250pln. Zawias rocznie pewnie koło 600-1000 - w 2013 poszedł tylko L i P góra ale widzę ze na wiosnę pójdzie dół. Góra po 200 za szt, dół po około 350. Tyle ze moja Alfa ma naprawdę ciężkie życie, nie po to mam 192km ze używać 30 z nich. Nowe felgi 17 na wiosnę za 2k plus opony do nich, tez z 1.5k. Tyle mam w planach na 2014. Przebieg około 25kkm planowany - czyli paliwo około 10k.
Wychodzi 1k m-c plus ewentualnie 17 z oponami za ok 3.5k
To są moje rzeczywiste koszty jazdy autem. Zauważ ze nie miałem żadnych awarii ani poważnych wydatków - sprzęgło, rozrząd, nie mówiąc gdybym miał diesla - turbo,egr, wtryski,kolektor, dpf i co tam jeszcze sie w nich psuje. Aaaa - dwumas.
Plus jeżdzę na lpg - dla PB dodać trzeba kolejne 10k na paliwo.
Dolicz pierdoły typu oc, przegląd i inne drobiazgi których nie liczę - wycieraczki, dywaniki, kosmetyki i spokojnie do 1k dobijesz.
Jeśli wierzysz ze ktoś ci sprzeda auto do którego bedziesz lac paliwo przez 2 lata - to chyba cos nie tak z Tobą....
Lub druga opcja - kupujesz, jeździsz aż padnie i bierzesz druga. Ale i tak zakładając ze 3 lata wytrzyma tracisz jakieś 4k rocznie. Zależy kim jestes ....