"Mikołaj jak są ograniczenia, to zawsze sobie jedynkę z przodu dopisuje... ale i tak się ledwo wyrabia"
Moje ex:
Fiat Tempra 1.6 LPG '95, AR 156 1.8 TS + LPG '98, Opel Vectra C 2.2 DTI '03
Moje aktualne:
AR 156 1.9 JTD '01 - będzie na sprzedaz
AR 156 SW 2.4 '02 - juz kupiona, się szykuje do jazdy.
Polecam żaluzje od sąsiada: rolety warszawa
wyzerowałes ecu a nie błedy w ecu.
bład sondy i adaptacji zawsze bedziesz miał do momentu wymiany sondy na sprawną.
- po resecie jak wyzej wyłacz kluczyk na 90 sekund a potem włacz zapłon.Kod:For the moment it is already possible to do some of the things requested below with UniDiag. In the "Misc and Debug" tab, there is a new option "In Out Ctrl LI 30". With the fixed Ctrl Param 0x04, it is possible to reset some values depending on the Local ID that is choosen. For Alfa with a M1.5.5 motronic the following local ID's are usually used: 0xFD : Reset idle actuator 0xFE : Reset self-adapt. param. and idle act.
Wiem, że te błędy będą się pojawiać
Rozumiem, że w celu skasowania błędów mam zrobić "reset idle actuator" tylko... (?)
"Mikołaj jak są ograniczenia, to zawsze sobie jedynkę z przodu dopisuje... ale i tak się ledwo wyrabia"
Moje ex:
Moje aktualne:
naturalnie że nie, przepraszam mój bład.
- odpowiadałem w temacie jak zrobic kasowanie parametrów adaptacyjnych, no i raczej siedze w alfadiagu niz w unidiagu.
U mnie bez większych zmian.
Szykuję się do zmiany sondy lambda. Ze względu na budżet praktycznie nie wchodzi w grę oryginał - zamierzam wydać ok. 100zł, a nie ok.350-400zł.
Rozważam tę i tę.
Bardziej podoba mi się ta pierwsza, ale do Pruszkowa mam bliżej
Wymienić sondę zamierzam sam - wystarczy, że wjadę na kanał, odczekam aż przystygnie, pod maską odepnę wtyczkę i najważniejsze wykręcę sondę z wydechu. Czy jest coś jeszcze do zrobienia, lub na co zwrócić uwagę? Czym skutecznie wykręcić sondę z wydechu? Spsikać obficie WD-40? Pomoże to? Bo niewyjmowana od nowości najwyraźniej... 10lat i 118kkm.
TRA i FRA za to dalej ewaluuje.
Wczoraj miałem:
TRA 0
FRA 0,9141
Dziś wielka zmiana - wreszcie zmieniło się TRA!
TRA -7782 usec
FRA 0,9141
Moje ex:
Moje aktualne:
Ja też kiedyś chciałem oszczędzić i 2 razy kupiłem jakieś zamienniki po 100 zł - m.in. od Plakora z allegro. Niestety były to zwyczajne buble. W końcu i tak poszedłem do normalnego sklepu i wyłożyłem 350 zł za oryginał boscha.
Właśnie pamiętam, że Plakora ktoś pozytywnie oceniał... Dlatego zacząłem to rozważać. Mimo wszystko chyba spróbuję z sondą Delphi za 90zł... O ile sprzedawca będzie otwarty ma możliwość reklamacji.
Moje ex:
Moje aktualne:
Jak już kupisz jakąś tanią sondę i trochę pojeździsz to podepnij się pod jakiegoś kompa i zobacz, jaki będzie jej wykres. Pomiary zwykłym woltomierzem dają niewiele informacji - a z Plakorem uważaj - ja dostałem sondę boscha, ale dedykowaną do toyoty, która wcale nie chodziła i dawała płaski wykres - owszem dostałem kartę gwarancyjną, ale w tej karcie było miejsce na pieczątkę zakładu mechanicznego montującego sondę - inaczej po gwarancji. To są częste chwyty sprzedających części samochodowe.
średnio co trzeci dzień wsiadam do samochodu z laptopem, podpinam kabelek i jazdaNapisał SG0240
Dzięki za info, będę miał to na uwadzeNapisał SG0240
A sondę zamierzam kupić u Puotka Oczywiście jakąś tańsza :mrgreen:
Moje ex:
Moje aktualne:
Czekam na sondę firmy Hart (od Puotka)... Zobaczymy co będzie...
Póki co parametry adaptacyjne dalej się rozjeżdżają, a auto jeździ w zasadzie coraz gorzej (choć zmiany są ledwo wyczuwalne).
Czy taka wartość TRA, to jeszcze się mieści w normie? Czy już nie?
Oto wykres jednocześnie wyprzedzenie zapłonu (czerwony kolor) i uchylenie przepustnicy (zielony kolor).
Często w momencie uchylania przepustnicy spada wyprzedzenie zapłonu (i wtedy potwornie ciężko idzie...), a czasem (niestety dużo rzadziej) rośnie jedno z drugim i wtedy Bella rusza się całkiem żwawo.
Moje ex:
Moje aktualne: