Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 44

Temat: Alfa romeo 156/166 jako auto dla młodego kierowcy.

klekot ™ gorol Quadrifoglio Verde Avatar bocian
    Mieszka w
    SD ( Dąbrowa Górn. )
    Auto
    156 1.6 TS , GT 1.9 JTD ,159 SW Ti 2.0 jtdm , Volvo 4.4 V8 , Jeep GC WK2 5.7 Hemi

Domyślnie

Cytat Napisał Masa625 Zobacz post
    Szczególnie cofanie tyłem.
    no przodem cofać to się żadnym autem nie da
    więc wracam z powrotem cofając do tyłu

Masa - spodziewałem się więcej po tobie

no ale w temacie :
    pierwsze autko dla kogoś kto niekoniecznie ma zapasy gotówki to wg mnie 166 odpada
    owszem można kupić tanio ale części jednak nie kosztują równie mało ( jak by nie było 166 to autko klasę wyżej niż "zwykła" 156 )
    zdecydowanie skupiłbym się na miejscu kolegi na modelu półkę niżej czyli 156
    Ostatnio edytowane przez bocian ; 21-11-2013 o 13:15

Vroza
    Gość

Domyślnie

Dziękuje za zainteresowanie tematem i jednoczesnie zachęcam do wypowiedzi bo im więcej postów tym lepiej Czyli spód gnije to nie dobrze ;/ do silnika jtd mam raczej takie nastawienie że jest tak samo awaryjny jak typowy tdi 110km. A poliuretan coś pomaga z tą trwałością zawieszenia ? co tam sie konkretnie zużywa bo czytałem że gumki:p

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie! Avatar Pendzel
    Mieszka w
    Rybnik
    Auto
    Alga Romeo 166 2.4 136KM / Alfa Romeo 159 1.9 150KM

Domyślnie

w 166 mialem problem jedynie z tulejami w zwrotnicach bo używałem tych tulejek z rożnych firm i jak narazie lemfordera trzymia najlepiej. a poliuretan mam wsadzony rok i jest trocha sztywnieszy tył . Silniki JTD sa moim zdaniem trocha lepsze niz te z VW.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar creaf
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AR 159 1.9 SW

Domyślnie

Odnośnie podłogi to nie jest to reguła. Przecież pewno spora część osób jednak odnawia zabezpieczenie antykorozyjne podłogi, imo to zależy od egzemplarza. Kupisz auto z podłoga w dobrym stanie, zakonserwujesz profesjonalnie i nic jej nie będzie.

Poli trochę pomaga z tym że wymiana elementów zawieszenia w kwestii robocizny do najtańszych nie należy a wprasowywanie gum dodatkowo kosztuje.

Problem taki że w wahaczu dolnym i górnym jest niewymienialna gałka.
    Była: 156 1.9JTD SP3

Awangarda
    Gość

Domyślnie

Też chciałam na pierwsze autko dla siebie alfę 156 w czerwieni - jest prześliczna, ale ja chce koniecznie autko z gazem więc w benzynie w widże że wszyscy odradzają no i to kosztowne utrzymanie plus fakt że rocznie u mechanika nie chce zostawić więcej niż 2 tyś bo więcej nie mam - studiuje a to ma być moje pierwsze i oszczędne autko - ale chyba oszczędne to ono nie jest no nic - na koniec mogę wszystkim pogratulować wyczucia smaku - alfy to jedne z najpiękniejszych samochodów, szczególnie widać to w starszych modelach inne samochody wyglądają w tym samym wieku jak stare kapcie a alfy są dalej seksownymi i zgrabnymi laskami.

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Chełm , Lubelskie
    Auto
    AR 156 FL 1.9 JTD 16v Blu Capri

Domyślnie

Dolicz sobie jeszcze wymianę rozrządu , oleju , filtry na start + ewentualne naprawy. Jak masz same 7 tyś to może być ciężko. Zawsze można zobaczyć trochę starsze modele , może coś się spodoba.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar creaf
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AR 159 1.9 SW

Domyślnie

2k pln na rok to imo sporo, ale to kwestia względna.

Lepsze będzie opisanie kosztów na interwał oleju gdzie wynosi on 10-15tkm ale 2000zł to dalej sporo kwota.

Kompletne zawieszenie przód to łącznie z wymianą:
    Przód
    - wahacze dół 2x400zł
    - wahacze góra 2x250zł
    - łączniki stabilizatora 2x100zł
    - gumy stabilizatora 2x30zł ale wymiana do 200zł
    - końcówka drążka 2x100zł
    Tył:
    - wahacz wleczony 2x180zł, raczej bardzo wytrzymałe
    - tuleja piasty 2x80zł
    - wahacze poprzeczne tu od 100-400zł/stronę, mało popularny temat raczej bardzo wytrzymałe

Ceny raczej bardzo maksymalne, ciężko je przekroczyć, liczone dla TRW. Trzeba mieć na uwadze że kupując raz kompletny zestaw robota tańsza a i części powinny wytrzymać przynajmniej z wyznań na forum 50tkm.
    Była: 156 1.9JTD SP3

Użytkownik Pasjonat Avatar Masa625
    Mieszka w
    Wielkopolska
    Auto
    166 2,4 JTD `99

Domyślnie

bocian - " Ja żem kiedys widział jak jednemu panu sie cofła zagrycha ino poleciała całkiem
    do przodu, z jakiś metr do przodu.No to jak widać w przyrodzie możliwe jest
    cofanie do przodu,tak? " to znalazlem na google, wiec chyba jednak sie da

Co do poli w 166 to czytałem opinie osób które ząłożyły na tył PU w 166, że z tymi tulejami 166 prowadzi sie w zakrętach jak niezaładowany Żuk, i nie polecają. Zawias w 166 to już legenda miejska. Ludzie sie tego boja i sieją ferment jakby mieli wymieniać elementy co 2 miesiące. Założysz dobre cześci to o zawiasie tylnym zapomnisz na długo. Dobre=drogie , a że to wielowahacz to tych dobrych=drogich elementów jest wiecej niz w polonezie 1500 GLE. Ja mam 166 od 2009 i jeszcze niczego z tyłu nie robiłem aczkolwiek jedna tuleja w zwrotnicy juz mi pada powoli. I jakoś z tego względu nie płacze po nocach jak co poniektóre pizdeczki forumowe które nie potrafią żarówki wymienic samodzielnie (sa tu niestety i tacy)

PS co do zawiasu TRW to mnie na takie wahacze nie stac i mam założone dolne fasty w 2010 i do dziś żyja i nie pukaja. Więc z tym TRW to tez nie reguła. Fasty sa dobre w 166 i dają rade. i o połowę tańsze.
    Ostatnio edytowane przez Masa625 ; 22-11-2013 o 12:09
    [C

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Grodzisk Mazowiecki
    Auto
    Laguna III 2.0T

Domyślnie

Ja ostatnio robiłem u siebie tylny zawias, tuleje wahliwe, zwrotnicy i tuleje belki. Wszystko febi bądź lemforder. Razem z robocizną zamknąłem się w kwocie 800 zł.

Co do wahaczy, najszybciej wybija się górny i tutaj warto zainwestować w coś lepszego. Moim zdaniem VEMA to minimum. Dolne wahacza można kupić fasty itp.

Druga kwestia żywotność zawiasu. Jeśli ktoś jeździ na 17tkach, opony wysokości płatka kosmetycznego i każda studzienka jego to sorry bardzo. Cudów nie ma.

Jeśli masz 7k na zakup samego auta to powtórzę się, poszukaj 1.9 jtd z 115 konnym silnikiem. Silnik ten i podzespoły można bardzo łatwo sprawdzić przy pomocy kabelka za 30 zł i laptopa z darmowym oprogramowaniem FiatEcuScan, bądź MultiEcuScan.
    Podawanie pensji brutto to jak podawanie długości penisa razem z kręgosłupem
    FIAT 126 BIS -->VW GOLF mk2 GTD --> Ford Mondeo 1.8 automat --> Ford Mondeo 2.5 v6 --> AR 156 1.9 jtd 105km --> AR 156 1.9 jtd 115km --> Ford Mondeo 2.0 duratec --> AR 156 SW 2.4 jtdm 175km --> AR 166 2.4 jtdm 175km Sportronic --> Zafira B Cosmo+ 1.9 cdti --> Paździerz B5FL 1.8T --> Hyundai XG350L --> Passerati B6 2.0 TDI --> Renault Koleos 2.0 DCI --> Renault Laguna III 2.0T

Użytkownik Pasjonat Avatar Masa625
    Mieszka w
    Wielkopolska
    Auto
    166 2,4 JTD `99

Domyślnie

W zasadzie po tym co napisał prezes zostaje tylko mi napisać AMEN.

Reasumując "tania"166 dla młodego biednego kierowcy- ZDECYDOWANIE ODPADA bo to auto Cie zje.
    156 - jak najbardziej o ile umiesz samodzielnei co nieco przy aucie podłubać to zaoszczedzisz na mechanikach.
    Nie wiem jak z kosztami uzytkowania 147 ale tez łądne autko- dla młodego czemu nie.
    Ostatnio edytowane przez Masa625 ; 22-11-2013 o 13:42
    [C