Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 41

Temat: chip, program, mapa, podniesienie mocy 2.4 150KM

jaco71
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał danloo23 Zobacz post
    Ja bylem umowiony na 8.30 a kolo 11.30 juz bylo po wszystkim wiec nie bylo zle oczywiscie jesli autko jest w 100% sprawne mechanicznie.Skontaktuj sie z Cinkiem napewno wszystko Ci wyjasni,na stronie cinsoft.pl chyba nawet jest wykres Twojego silnika.

Wysłane z mojego Nexus 4
    mojego silnika akurat nie ma. ale postaram się zadzwonic tam i ustalić szczegóły. myślę, że wszystko mechanicznie jest sprawne.jak do tej pory (odpukać) wszystko ok.
    dzięki za pomoc w każdym razie

klekot ™ gorol Quadrifoglio Verde Avatar bocian
    Mieszka w
    SD ( Dąbrowa Górn. )
    Auto
    156 1.6 TS , GT 1.9 JTD ,159 SW Ti 2.0 jtdm , Volvo 4.4 V8 , Jeep GC WK2 5.7 Hemi

Domyślnie

Na wiosne kolejna tura grupowgo chyba bedzie
    Cos pod koniec lutego jakos chyba zaczynamy

Użytkownik Świeżak Avatar supermajku
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    156 SW 1,9 JTD 2001 115 PS

Domyślnie

za 350zł nie ma hamowni to jest remap Wrocław ul. Zaułek Rogoziński http://dobrymechanik.net/mechanicy/w...-majdziok.html gość od elektroniki (Wojtek) miszczu. Wgrywa gotowe softy. Samemu określasz jaką chcesz mieć moc i na podstawie dotychczasowych doświadczeń na autach hamowanych powstały mapy, które są używane. Od kolegi, który tam pracował przez 1,5 wiem że mapy są bezpieczne i tam się wybieram. Relację zdam może jutro gdy zmienię soft. ZObacze jak znajde czas.

jaco71
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał bocian Zobacz post
    Na wiosne kolejna tura grupowgo chyba bedzie
    Cos pod koniec lutego jakos chyba zaczynamy
    chyba jednak wolę sobie najpierw zmierzyć na hamowni przed potem po i mieć poczucie bezpieczeństwa co do wykresów.

- - - Updated - - -

Cytat Napisał supermajku Zobacz post
    za 350zł nie ma hamowni to jest remap Wrocław ul. Zaułek Rogoziński http://dobrymechanik.net/mechanicy/w...-majdziok.html gość od elektroniki (Wojtek) miszczu. Wgrywa gotowe softy. Samemu określasz jaką chcesz mieć moc i na podstawie dotychczasowych doświadczeń na autach hamowanych powstały mapy, które są używane. Od kolegi, który tam pracował przez 1,5 wiem że mapy są bezpieczne i tam się wybieram. Relację zdam może jutro gdy zmienię soft. ZObacze jak znajde czas.
    daj znać jak wyszło

Mieszka w
    Wrocław
    Auto

Domyślnie

Podpowiedzcie mi proszę podczas podłączenia do komputera co uaktywnić, co wywalić np egr ale co jeszcze?

Użytkownik Embrion
    Auto
    Alfa Romeo 147 1,9 JTDM

Domyślnie

Ciekawe jak to wyjdzie Panu Wojtkowi... Miałem okazję oddać w ręce tego magika trzy auta. Opisze wszystkie przykłady partactwa:
    1. Passat b5 1,9 tdi 110km: miał być wgrany lepszy (czyt. poprawiony) soft, taki właśnie chip-tuning. Zostawiłem auto na 2 godz. Przy odbiorze Pan Wojtek (taki niski gość), mówi: "tylko uważaj bo będzie rwał jak głupi, ma teraz ze 130 koników". No więc wsiadam i robię jazdę próbną. Po powrocie pada w moim kierunku pytanie "i jak"?... Wielce się zdziwił, jak stwierdziłem że nie odczułem żadnej różnicy.

2. Opel Corsa: raz zapalał innym razem nie. Kombinował z 3 dni, i stwierdził że komp siedzi. Zabrałem autko wymieniłem pompę paliwa i lata do dzisiaj

3. ...i najlepsze na koniec... golf 3 tdi 90 KM: Na biegu jałowym strasznie rzucało silnikiem, a w czasie jazdy przy łagodnym rozpędzaniu strasznie szarpał. Diagnoza Pana Wojtka: Pompa wtryskowa ok, elektronicznie poprawił to i owo, ale... właśnie. Odbieram auto i nie widze żadnych zamian na lepsze! Na moje pytanie, to co w końcu jest nie tak, padła odp. cyt." silnik jest po remoncie i ktoś po szlifie wału nie wyważył go ponownie i nic się z tym nie da zrobić"! Jako że jestem z wykształcenia mechanikiem zrobiłem oczy ja 5 PLN i zabrałem auto. Przyczyna leżała w zanieczyszczonym nastawniku pompy wtryskowej która miała być ok.

I w taki sposób doszedłem do wniosku że będę sam naprawiał swoje auta. A co do Pana W. to partacz i naciągacz jakich mało. Jeszcze z 5 lat temu zajmował się naprawą TV a teraz to super mechanik. Super to on makaron na uszy nawija. Jest kilka miejsc we wrocku gdzie z hamownią zrobisz soft za przyzwoite pieniądze. Np. ADT tuning (robiłem tam audi AFN na 150KM), ECU project (ostatnio tam hamowałem swoja alfe), C-tronic. Ceny od 800 do 1200 PLN
    Ostatnio edytowane przez pepek821 ; 08-01-2014 o 17:38

Mieszka w
    Wrocław
    Auto

Domyślnie

Skoro tak...A kiedy tam byłeś? wiesz na mnie zrobił inne wrażenie. Miałem problem z e46 wziął wiązkę- pęk z 40 przewodów obciął konkretny jak ręką odjął... On jest elektronikiem. tak zgodze się że tam się czeka...A dlaczego nie poprawiłeś tej mapy? zmienił by odrazu na inną. Ja mam dobre doświadczenia. Może mnie inaczej traktuje bo się dłużej znamy.

Użytkownik Embrion
    Auto
    Alfa Romeo 147 1,9 JTDM

Domyślnie

Skoro tak...A kiedy tam byłeś? wiesz na mnie zrobił inne wrażenie. Miałem problem z e46 wziął wiązkę- pęk z 40 przewodów obciął konkretny jak ręką odjął... On jest elektronikiem. tak zgodze się że tam się czeka...A dlaczego nie poprawiłeś tej mapy? zmienił by odrazu na inną. Ja mam dobre doświadczenia. Może mnie inaczej traktuje bo się dłużej znamy.
    Ostatni raz byłem u niego jakieś 3 lata temu, z nieszczęsnym golfem. Soft do passka wgrywał mi jak jeszcze miał serwis TV. Po tym jak stwierdziłem że nie odczuwam różnicy w mocy bardzo się zdziwił i zaczął ściemniać że na bank ma ze 130 koni i żebym pojeździł to się przekonam. Pomyślałem że może rzeczywiście muszę przetestować i porównać z podobnym autem. Zapłaciłem całe 150 Pln i pojechałem. Teraz jak już mam drugie auto po prawdziwym programie nie dałbym się nabrać.
    Wgrywanie nowego softu bez hamowni to pomyłka. Przy robieniu programu najpierw hamują auto w serii, sprawdzając czy auto "trzyma serie". Potem demontaż sterownika i wgrywanie nowego programu. Potem hamowanie i dopracowywanie programu. Moje a4 hamowali 7 razy po programie żeby harmonijnie rozwijał moc bez dymu. Każda motorownia jest w innym stanie więc ciężko wgrywać ten sam program do wszystkich silników (oczywiście tego samego typu). A wierzenie Panu Wojtkowi na słowo że auto ma tyle a tyle koni można sobie darować. Policz sobie: hamownia przed 150 pln, program u Pana W. 300 pln i znowu hamownia 150 pln wychodzi już 600 pln, a na pewno będzie trzeba coś skorygować i znowu hamownia. Oczywiście przy założeniu że ten nieudacznik coś potrafi. Dla mnie to totalne zero. Skasował mnie za golfa 450 pln mówiąc że pompa wtryskowa była sprawdzana u pompiarzy (na jego zlecenie, gdy auto stało u niego) i jest na pewno ok. Na bank silnik po remoncie i źle wyważony wał. Nie ma pojęcia o podstawach. A i jeszcze jedno ja też niby miałem robione po znajomości przez wspólnego znajomego.

Mieszka w
    Wrocław
    Auto

Domyślnie

nie wiem. Ale wiem z doświadczenia na własne oczy, jedne mapy są przez złącze inne przez wyjmowanie. Fakt faktem nie miałeś żadnego pomiaru. Różnice dostrajane na hamowaniach to jest max 5X w porównaniu do gotowca jako punkt wyjścia. A kontrola serii to właściwie kontrola stanu silnika.

Użytkownik Romeo
    Auto
    brak

Domyślnie

Polecanie do chipowania gościa który umie wgrywać gotowca? Idźcie się leczyć ludzie, bo jak komuś silnik wysadzi to pretensje nie będą do warsztatu tylko do tego co polecał. A gotowca to sobie możesz sprawdzić, tylko nie wiem na czym - z resztą nie istnieje coś takiego jak sprawdzony gotowiec.