Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 24

Temat: Niech ktoś mi wytłumaczy, jak to jest :)

klekot ™ gorol Quadrifoglio Verde Avatar bocian
    Mieszka w
    SD ( Dąbrowa Górn. )
    Auto
    156 1.6 TS , GT 1.9 JTD ,159 SW Ti 2.0 jtdm , Volvo 4.4 V8 , Jeep GC WK2 5.7 Hemi

Domyślnie

trzeba mu było powiedzieć że dla tego tyle częsci do alf sprzedaje bo posiadacze tych aut to ludzie którzy dbają i stać ich na auto
    i naprawa czegoś co robi hałas nie ogranicza się do kupna naklejki "pjioeneeeer" na tylną szybę i upartego klikania przycisku VOL w radyjku DALCO zapiętym pod głośniki "extreme power" i naklejeniu czarnej folii na przednie boczne szyby ( żeby nie było widać kierowcy???? też by mi było wstyd )

Użytkownik Pasjonat Avatar Masa625
    Mieszka w
    Wielkopolska
    Auto
    166 2,4 JTD `99

Domyślnie

Icaise mordeczko. Jakbyś zarabiał w euro to bys sie nei dziwił kolego i nie zadawał takich pytań
    [C

Użytkownik Znawca Avatar sedici
    Mieszka w
    OPL & (ANsbach) DE
    Auto
    Bravo1,6Mj , Astra J

Domyślnie

Cytat Napisał LukaSS Zobacz post
    Dlaczego? Gdyż nadal pokutuje mit rdzewiejących,
    w przypadku 156 to prawda
    this is my truth tell me yours
    "Polityka została wymyślona po to, aby kłamstwo brzmiało jak prawda." G.Orwell
    http://www.youtube.com/watch?v=liSxjtd16xQ - bastard

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Sebek2442
    Mieszka w
    Mistrzewice
    Auto
    147 1.9 JTD

Domyślnie

Za dobry samochód za granicą trzeba zapłacić WIĘCEJ niż u NAS niestety ale taka jest prawda

Handlarze jadą wybierają najtańsze, najgorsze i takie ściągają do nas trochę podpicują czasem biorąc części z anglików i potem cyrki się dzieją z autami. (czasem zdarzają się wyjątki ale to tylko czasem raz na rok)

Użytkownik Świeżak Avatar czerwcowy0520
    Auto
    Alfa Romeo 159 JTD 130 KM 8v~155 KM

Domyślnie

Ogólnie za alfą chodzi opinia sprzed lat...do tego dodatkowo cała otoczka wokół tej marki budowana jest przez osoby, któe w życiu nie miały do czynienia z bellami. Powielają ogólnie panujące opinie i tak koło się zamyka. To samo się tyczy tępych mechaników nie mających w ogóle pojęcia o niczym...najlepiej powiedzieć ,,jak se pan kupił alfę to teraz sie pan bujaj" dla wielu to normalnie auto z kosmosu. Ostatnio chciałem wymienić osłonę przegubu wewnętrznego to się np dowiedziałem że w alfie nie da się tego zrobić i trzeba wymieniać całą kompletną półoś....
    Moja historia też jest ciekawa...w wakacje sprzedałem punciaka i szukałem nowego autka. Chciałem hatchbacka z fajnym zawiasem, bo po prostu dla mnie prowadzenie jest w aucie rzeczą najważniejszą...chciałem focusa, ale jakimś dziwnym trafem stałem się posiadaczem 147-ki. Żaden z moich kumpli się tego nie spodziewał i oczywiście jako że uznają tylko vw audi i mercedesy zostałem z miejsca wyśmiany. Bo się będzie psuć, bo drogie części bo to i tamto. Praktycznie od momentu zakupu do końca roku wysłuchiwałem na każdym kroku jaki to wielki błąd popełniłem...kupiłem amorki to od razu było że autko się już posypało i totalna szydera...cała ta sytuacja trwała do momentu aż dałem się przejechać kumplowi i kazałem prz........ć konkretnie i przejechać rondo i kilka ostrzejszych zakrętów...w tym momencie żarty się skończyły...i minki nieco zrzedły

Użytkownik Znawca Avatar SCHNNAZZI
    Mieszka w
    Biłgoraj
    Auto
    Fiat Tipo 2020 bianca

Domyślnie

Nie tylko Niemcy. We Włoszech też są drogie Alfy. Np Spider 916 od 5tys euro. widziałem i za 3, ale auto było niezadbane. Ja się cieszę, że Alfa w PL jest taka tania. Można mieć fajną furę w dobrej cenie. Ale też sprzedając Alfe ciężko uzyskać dobrą cene.
    Fiat Tipo 2020 - Alfa Romeo 916 Spider 1996 - Ducati Multistrada 1100 2007 - Fiat Ducato Autolaweta 2002 - Nissan Leaf 2013
    Mam chorobę zwaną ITALIA

Użytkownik Znawca Avatar supa_adam
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Gtv Sport Limited Edition 2002, 156 SW 2.4 JTDm, GT 3.2

Domyślnie

Cytat Napisał jersey Zobacz post
    Gdybym chciał w tej chwili sprzedać swoją 156 i do ceny za jaką ją kupiłem doliczyłbym swoje wydatki na nią i wyjść przy tym na zero to musiałbym sprzedać za 12-13 tysięcy. Jak ją ogarnę do stanu w jakim chcę ją mieć (100% sprawna mechanika, blacha i podwozie bez rdzy i po detailingu + może jakiś eco-chip) to cena powinna wynieść z 15-18 tysięcy. Jeżeli zdecyduję się na wymianę tapicerki to kolejne tysiące. I to będzie wyjście na interesie na zero, bez żadnego zysku! A gdzie tu jeszcze zarobek?
    Z założenia samochód używany na co dzień to nie jest rzecz, na której się zarabia.
    Chcesz wygodniej żyć lub potrzebujesz w innych celach - musisz płacić

Co do meritum tematu - wszystkie auta są złożone z części, które się psują i zużywają.
    Wszystkie marki płyną teraz na famie utartej w poprzednich dekadach - to wpływa na poziom cen.

Nie dziwi mnie, że AR za zachodnią granicą ma wyższe ceny - w tamtejszych warunkach zawieszenie wytrzymuje znacznie dłuższe przebiegi, a i bardziej docenić można jego zaawansowanie.

Użytkownik Ogier Avatar Snu
    Mieszka w
    W-wa
    Auto
    Jest Giullietta 1.4 MA Była 147 1.6 TS

Domyślnie

Z drugiej strony to nie jest tak, że to tylko polska opinia. Wystarczy obejrzeć parę odcinków Top Gear, gdzie Clarkson mimo deklarowanej miłości do Alfa co i rusz ma bekę właśnie z zawodności tych samochodów.

Patrząc po sobie nawet, jak kupowałem belle, to zrobiłem jej rentgen w serwisie, zrobiłem wszystko co zalecili i od tego czasu na kolejne rzeczy "na bieżąco" wpompowałem w nią kolejne 2 koła... Nie marudzę i zgadzam się z opinią, że każdy samochód się zużywa/psuje, ale żeby móc się pochwalić "bezawaryjną" Alfą trzeba włożyć więcej uwagi niż np. w Corollę, która nawet zaniedbana jest o wiele bardziej bezobsługowa

Nie demonizowałbym marki, jak również nie zwalałbym wszystkiego na polskie drogi i zawistnych sąsiadów

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar lcaise
    Mieszka w
    Poznań / Berlin
    Auto
    156FL SW 1.9 JTD 16V

Domyślnie

Macie dużo racji, niestety jest jak jest ... jak ktoś pisał wcześniej, ma to swoją zaletę - można za stosunkowo niską sumę kupić naprawdę dobre auto.
    Porównajcie sobie AR156 z Audi A4, AR147 z VW Golfem, AR166 z Audi A6/Passatem (z tych samych lat, podobne wyposażenia.

Jedyny minus jest taki, że jak ktoś dba i nie oszczedza, nie wrzuca chińskich podróbek i nie szczędzi na płynach itd, to pieniędzy raczej nie odzyska...

Użytkownik Pasjonat Avatar misiu7911
    Mieszka w
    Jarocin
    Auto
    156 19 JTDm byla,159SW JTDm 2007 była:(,147 QV Bianco jest,Passat cc 2011byl. Jest Macan.C5.Berling

Domyślnie

a w innej marce odzyska?