Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 48

Temat: Alfa Romeo 159 1.8

Użytkownik Romeo Avatar wojtekf
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    159 2.2 JTS (była)

Domyślnie

Ze 159 (z innymi AR pewnie też, nie wiem, nie miałem okazji wystarczająco dużo jeździć innymi modelami) problem polega głównie na tym, że z niedostatkami zawieszenia nie da się jeździć, bo są boleśnie odczuwalne (traci się całą frajdę z jeżdżenia). To nie jest konstrukcja zapożyczona z wozu drabiniastego, inżynierowie nieco się napracowali - ale efekt uboczny jest taki, że jak coś niedomaga, to bardzo szybko będziesz chciał wrócić do stanu "właściwego", w którym na zakrętach masz szeroki uśmiech na twarzy.

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Peugeot 407SW, EW10A

Domyślnie

Cytat Napisał bocian Zobacz post
    a TBI ?

Wiesz zapomniałem o tbi. Wiadomo że tbi to najlepsza jednostka w tym samochodzie ale jest dosyć młoda i samochody z tym motorem są po prostu drogie. Nie brałem tego pod uwagę po prostu.

Cytat Napisał sedici Zobacz post
    bzdura , pomyliłeś 156 ze 159 , 159 ma dość trwałe zawieszenie , to w 156 co rok trzeba zmieniać zawias

Żadna bzdura. Wystarczy poczytać na forum temat o wahaczach. Codziennie go przeglądam i z tego co widać wytrzymałość zawiechy w 159 jest bardzo podobna do tej ze 156. Niby czasopisma mówią że zawieszenie jest dużo bardziej wytrzymałe, a użytkownicy wymieniają wahacze po 20kkm, niektórym zdarza się nawet po 10kkm. Jedni wstrzykują smar w gumy żeby zawiecha nie piszczała na nierównościach inni sprowadzają wahacze z za granicy bo tamte śą podobno bardziej trwałe. Dosłownie paranoja. Po przeczytaniu 32 stron tematu o wahaczach w 159 dochodzę do wniosku ze góra TRW wytrzymuje ~20kkm czyli to samo co w 156.
    Ostatnio edytowane przez abezus ; 20-01-2014 o 18:18

Użytkownik Romeo
    Auto
    lexus is250

Domyślnie

nieprawda, zawiecha jest o niebo lepsza niz w 156. Nie ma dyskusji w ogole. Moze ty znasz jakichś piratów, co walą sto na godzine wiejskimi koleinami, to sie nie dziwie.

Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Peugeot 407SW, EW10A

Domyślnie

Ale czytałeś temat który podałem czy tak sobie bredzisz bo Ci się nudzi? Nie znam osobiście żadnego właściciela 159, ale idąc Twoim tokiem rozumowania na forum jest wielu piratów walących sto na godzine wiejskimi koleinami. Wystarczy poczytać temat który przytoczyłem. Dosłownie na KAŻDEJ stornie są jęczenia ludzi że coś im skrzypi lub stuka, że wahacz nie wytrzymał 20kkm. Nie chcę mi się po kolei przytaczać tych wpisów bo jest ich naprawdę ogrom i wystarczy trochę poczytać temat.

Użytkownik Romeo Avatar malin2k5
    Mieszka w
    Połczyn-Zdrój
    Auto
    Giulietta QV Nero Etna, Alfa Romeo 156 SW '02 BLU VELA, 126p '78

Domyślnie

Zawieszenie w 159 jest poprawione (czyt. wytrzymalsze), ale za to znacznie droższe niż w 156. Jęczenie nt. zawieszania może się brać z powodu stosowania zamienników wątpliwej jakości.

Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Peugeot 407SW, EW10A

Domyślnie

Wiesz z tego co ja się dowidziałem wahacze TRW wytrzymują 20kkm. Lemfoerder podobnie. Póki co ktoś wysnuł teorię że za granicą są na sprzedaż te same wahacze które były montowane na pierwszy montaż i ludzie twierdzą że dopiero one dają radę. Wiesz... moim zdaniem to też nie jest tak do końca że winą samochodu jest iż wahacze wytrzymują 20kkm. Teraz wszystko produkowane jest z gównolitu i jakiej części zamiennej byś nie kupił będzie gorsza niż ta wyprodukowana 5 lat temu. Tak samo jest ze wszystkim. Elektornika, AGD, czy właśnie motoryzacja. Wszyscy kombinują tak żeby część trochę wytrzymała ale nie za długo żeby zaraz ktoś kupował nową. Niestety takie mamy czasy.

Użytkownik Fachowiec
    Mieszka w
    lubelszczyzna
    Auto
    155 1.8 16v T.Spark 103 kW 1996r.

Domyślnie

20 tysi - uhuhu, jak dobrze pójdzie, to 3 wymiany w rok Ile taka jedna zabawa kosztuje?

Użytkownik Romeo Avatar malin2k5
    Mieszka w
    Połczyn-Zdrój
    Auto
    Giulietta QV Nero Etna, Alfa Romeo 156 SW '02 BLU VELA, 126p '78

Domyślnie

Cytat Napisał omron8 Zobacz post
    Ile taka jedna zabawa kosztuje?
    Nie masz "internetów"?...

Użytkownik Fachowiec
    Mieszka w
    lubelszczyzna
    Auto
    155 1.8 16v T.Spark 103 kW 1996r.

Domyślnie

Zawsze wiedziałem, że na Kolegów z forum można liczyć
    Dobra, cicho bo kara będzie.

Mieszka w
    3Miasto
    Auto
    AR 159SW, FiatSC 900,Opel Astra G

Domyślnie

Może warto powrócić do tematu bo troszku się rozbiegł.
    W zasadzie jestem również zainteresowany 1.8 i chętnie poczytam o tym modelu.
    Tylko jak widzę posty typu 20k przebiegu i wymiana zawieszenia to trochę śmieszne. Weźmy nowe auto po roku od zakupienia już miało by być uszkodzone? heheh. Z tego wynika że można było w większości wersji załapać na gwarancji.
    Może to śmieszne ale z postów powyżej tak wynika.
    Ostatnio edytowane przez Giero ; 04-02-2014 o 18:11

Tagi dla tego tematu

Uprawnienia