Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 23

Temat: MultiAir - jak uzytkowac silnik

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    .

Domyślnie

Wlasciwie swoje zapytanie powinienem tutaj napisac.

Mam pytanie odnosnie docierania silnikow Multiair , samochod jest kompletnie nowy ma przebieg 900KM z TCT. Ja mam spore doswiadczenie jesli chodzi o T-Jet , wlasciwie przy dzisiejszym przebiegu ponad 50 tys km moj silnik chodzi idealnie rowno, wlasciwie rzeklbym chodzi perfekcyjnie - jednak nie zawsze tak bylo. Silnik w Abarthcie chodzil gorzej pod wzgledem kultury na wolnych obrotach bylo slychac nieco spod pokrywy zaworow - wiadomo auto bylo nowe wiec ja jako glowny sluchacz co tam sie dzieje wylapywalem niedoskonalosci, wiekszosc i tak uwazala , ze jest cicho i wszystko OK - dzis jest perfekt. Nie inaczej podszedlem do Multiaira i oceniam kulture pracy jednostki jako przecietna na dzien dzisiejszy - oczywiscie wewnatrz nic nie slychac , na zewnatrz tez trzeba sie wsluchac ale oceniam , ze pod pokrywa zaworow troszke wiecej sie dzieje niz jak bylo u mnie w Abarthcie na poczatku. Silnik jest troche inny wiec zakladam , ze to normalne. Jak oceniacie prace swoich Multiairow po kilkudziesieciu tysiacach eksploatacji ? pytam bo nie wiem czego mam sie spodziewac w przyszlosci a gwarancja jest tylko przez 2 lata.

Mozecie mi opisac jak sie objawia nieprawidlowa praca systemu M-air ?

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Imć
    Mieszka w
    WJ
    Auto
    Giulietta MA TCT, Giulia 2.0T Veloce, Spider 916 1.8 TS

Thumbs up

Cytat Napisał Imć Zobacz post
    Docieranie/ukladanie
    Postanowilem polaczyc moje doswiadczenia z Yeti z tym o czym wspominal kolega Maciek-156. Na razie wykorzystuje zakres obrotow do 5000, zwawo, dynamicznie, uzywajac kickdowna jak i manetek by celowo przeciagnac obroty wysoko. W miare mozliwosci oczywiscie, bo pogoda niesprzyja czasem. Automat zaczyna reagowac jak chce, czyli przy ruszaniu z pod swiatel przeciaga obroty powyzej 4000 w trybie N. Trybu D uzylem pare razy. Niedlugo zaczne uzywac pelen zakres obrotow lacznie z czestszym trybem D (niech tylko ten snieg przestanie padac).

Rozgrzewanie MultiAira
    Ale sie szybko nagrzewa ten MultiAir. Przejade jakies 5km z predkoscia ok 50-60 (szybciej sie nie da - miasto), bez zatrzymywania wlasciwie, bo boczne drogi i juz ma 90 stopni. Potem go jeszcze rozpedze do 3500 a potem to rura. Szkoda, ze nie pokazuje temperatury oleum. Przyzwyczailem sie troche do tego.

Gdyby jeszcze ten snieg nie padal, dzis wyjechalem po 21 w nadziei, ze uda mi sie pojezdzic bez tlumu na drogach i tony sniegu, a jak wracalem to juz niezle sypalo. I jak tu docierac samochod? Jak, sie pytam

Przy okazji stestowalem sobie rejestrator Mio388 kupiony specjalnie do Julki. 1080p + GPS, glownie na tym GPS mi zalezalo... W Julce nie czuc tak predkosci Ogolnie, bardzo robi

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    .

Domyślnie

Postanowilem polaczyc moje doswiadczenia z Yeti z tym o czym wspominal kolega Maciek-156. Na razie wykorzystuje zakres obrotow do 5000, zwawo, dynamicznie, uzywajac kickdowna jak i manetek by celowo przeciagnac obroty wysoko. W miare mozliwosci oczywiscie, bo pogoda niesprzyja czasem. Automat zaczyna reagowac jak chce, czyli przy ruszaniu z pod swiatel przeciaga obroty powyzej 4000 w trybie N. Trybu D uzylem pare razy. Niedlugo zaczne uzywac pelen zakres obrotow lacznie z czestszym trybem D (niech tylko ten snieg przestanie padac).

Ale sie szybko nagrzewa ten MultiAir. Przejade jakies 5km z predkoscia ok 50-60 (szybciej sie nie da - miasto), bez zatrzymywania wlasciwie, bo boczne drogi i juz ma 90 stopni. Potem go jeszcze rozpedze do 3500 a potem to rura. Szkoda, ze nie pokazuje temperatury oleum. Przyzwyczailem sie troche do tego.

Gdyby jeszcze ten snieg nie padal, dzis wyjechalem po 21 w nadziei, ze uda mi sie pojezdzic bez tlumu na drogach i tony sniegu, a jak wracalem to juz niezle sypalo. I jak tu docierac samochod? Jak, sie pytam

Przy okazji stestowalem sobie rejestrator Mio388 kupiony specjalnie do Julki. 1080p + GPS, glownie na tym GPS mi zalezalo... W Julce nie czuc tak predkosci Ogolnie, bardzo robi
    jak oceniasz prace rozgrzanego motoru na wolnych obrotach (nawet po dluzszej jezdzie) u siebie ?

Mieszka w
    WJ
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał fan Zobacz post
    jak oceniasz prace rozgrzanego motoru na wolnych obrotach (nawet po dluzszej jezdzie) u siebie ?
    Mysle, ze po 300km przejechanych jeszcze nie ma co oceniac. W porownaniu z mJTD i TDI to pracuje aksamitnie

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    .

Domyślnie

no u nas chodzi daleko od aksamitu i coraz bardziej mnie to wkurza , auto ma przebieg 1080km w tym momencie. Czytalem o procedurach kalibracji systemu Multiair. Czy jest mozliwe , ze nasza Giulietta ma potrzebe kalibracji systemu ?

Dodatkowo jak dodaje gazu (nawet na postoju gdy auto jest na luzie) slychac" trykanie". Na poczatku kojarzylem ten dzwiek z sytuacja jakby ktos chcial ruszac z miejsca na piatym biegu, poniewaz myslalem , ze "trykanie" wystepuje tylko przy ruszaniu , jednak jest podobnie jak sie dodaje gazu na luzie wiec dzwiek pochodzi od silnika. Nie wiem byc moze w rezonans wpada jakis plastik kiedy obroty sa przez chwile zbyt niskie, albo chodzi o ta kalibracje systemu MA. Napewno jednak dla mnie nie jest to dopuszczalne w przypadku nowego auta i niebawem odwiedzimy serwis - auta nie odbiore do momentu gdy silnik bedzie chodzil jak aksamit. Kiedys jechalem Punto 1,4 Mair 105 KM i tam to faktycznie byl aksamit w Alfie to zdecydowanie bardziej traktor jest.

Czy wiecie moze cos w temacie tej kalibracji systemu Multiair ? czy objawia sie wlasnie tak jak w naszej Giuliettcie, jesli ta kalibracja zostala przeprowadzona nieprawidlowo albo jakims cudem nigdy nie zostala przeprowadzona ?

Użytkownik Znawca Avatar Żuczek
    Mieszka w
    Płock
    Auto
    Alfa Romeo Giulietta MA170 KM

Domyślnie

Ja też wczesniej miałem T-Jeta i pamietam, że jak odbierałem samochód też zauważyłem, że kultura pracy silnika jest gorsza w M-Air. Teraz albo już zapomniałem jak chodził T-jet albo MA zaczął lepiej pracować bo wcale mi jego praca nie przeszkadza. Słychać jednak takie typowe "cykanie" dla MA, coś podobnego do pracy wtrysków od gazu, czego w T-jecie nie było. To normalne dla tego silnika i nie ma sensu sobie tym głowy zawracać.

Administrator Quadrifoglio Verde Avatar Piotriix
    Mieszka w
    PL
    Auto
    Alfa psuje się w dniu zakupu i ten stan trwa aż do dnia sprzedaży.

Domyślnie

Cytat Napisał Żuczek Zobacz post
    Słychać jednak takie typowe "cykanie" dla MA
    To wtryski tak cykają ,zresztą w każdej wersji 1.4 są takie głośnie mimo zastosowanego wytłumienia.
    Z ciekawostek wtryskiwacze LPG baracudy są dużo cichsze od tych od pb
    Kto chce szuka sposobu,
    kto nie chce szuka powodu.
    155 V6 LPG-163 KM-była
    156 V6 LPG-190 KM-była
    147 2.0TS 150 KM Selespeed LPG.-była
    166 2.0 V6 TB -215 KM- LPG-była
    Giulietta 1.4 TB -207KM -LPG -jest

Lancia Delta 1.8 TBI 283KM -jest

Mieszka w
    WJ
    Auto

Domyślnie

Słychać jednak takie typowe "cykanie" dla MA, coś podobnego do pracy wtrysków od gazu, czego w T-jecie nie było. To normalne dla tego silnika i nie ma sensu sobie tym głowy zawracać.
    Dzieki za info. Bylem dzis u dealera odebrac fakturke i przy okazji posluchalem pracy MA w testowym. To samo

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    .

Domyślnie

Ja też wczesniej miałem T-Jeta i pamietam, że jak odbierałem samochód też zauważyłem, że kultura pracy silnika jest gorsza w M-Air. Teraz albo już zapomniałem jak chodził T-jet albo MA zaczął lepiej pracować bo wcale mi jego praca nie przeszkadza. Słychać jednak takie typowe "cykanie" dla MA, coś podobnego do pracy wtrysków od gazu, czego w T-jecie nie było. To normalne dla tego silnika i nie ma sensu sobie tym głowy zawracać.

jaki masz przebieg ? moze to wszystko sie uspokoi ja w swoim Abarthcie to dobiero teraz mam naprawde perfekcyjna prace silnika.

T Jet chodzi bardziej miekko i to cykanie tez wystepuje ale jest bardziej uporzadkowane. W Multiair slysze jakby jeden zawor cykal inaczej od drugiego i to wszystko sprawia wrazenie, ze tak byc nie powinno. Sprawdzaliscie w swoich Julkach z TCT , trykanie przy dodawaniu gazu , lub puszczaniu nogi z hamulca (trzeba otworzyc szybe albo dac komus auto zeby delikatnie ruszyl a samemu wyjsc na zewnatrz - ten dzwiek jest glosniejszy niz praca silnika na wolnych obrotach)

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    .

Domyślnie

bylem dzis w serwisie, przyczyna cykania/trykania jest brak jednej gumy pod plastikowa pokrywa przez co bolec puka bezposrednio o plastik i , blacha pod pokrywa byla tak wygieta , ze uderzala od wibracji w wystajaca srube. Tak wiec Alfunia chodzi teraz jak zloto