Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 19 z 19

Temat: Zapadający sie pedał sprzęgła

Użytkownik Ogier Avatar m4rk
    Mieszka w
    Gdańsk
    Auto
    166 2.4 JTD 2003r.

Domyślnie

Cytat Napisał kotulsky Zobacz post
    Witam.mam podobny problem..mianowicie na zimnym silniku ciężko wchodzą biegi, tak jakbym nietrafiał np w 1 albo 3 tylko pomiędzy.objaw jest tylko na 1 i 2 biegu.iprzy redukcji z 3 na niższe biegi. Po rozgrzaniu do 90 stopni już jest duużo lepiej ale czasami jak jadę dynamiczniej to wchodzą biegi miękko ale z delikatniutkim zgrzytem.Albo jak zostawię na noc na 1 to po uruchomieniu na siłę muszę wybijać z biegu. Jak już wybiję to na jałowym biegu po puszczeniu sprzęgła auto jakby lekko ruszało przy odpalonym silniku. Wszystko git jest jak już załapie dobrą temperaturę albo ze 3 min popompuje pedałem sprzęgła. Obawiam się o sprzęgło. Czy wysprzęglik można zregenerować? Czy lepiej kupić np LPR? Chyba że to inna usterka...;/
    wysprzęglik to nie są jakieś duże koszta, w intercarsie bez znizek do Twojego auta sachs to jakies 170 zl. nie widze sensu myslenia o jakiejkolwiek regeneracji - nawet jesli to mozliwe. swoja droga przy tym co sie u Ciebie dzieje myslalbym juz o wymianie calego sprzegla - u siebie mialem problem z wpadaniem pedalu w podloge, wymienilem pompke i wysprzeglik. potem pojawilo sie dokladnie cos takiego jak u Ciebie - nie wysprzeglal tak jak powinien wiec zostal juz tylko mechanik i komplet do roboty. okazalo sie ze tarcza byla juz tak zjechana, ze mala glowa i powodowala caly problem. z tego co widze tarcza + docisk + lozysko oporowe do Ciebie to jakies 900 zl za LUKa.

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    nowogrd
    Auto
    alfa romeo 166 2.0 TS+ lpg

Domyślnie

Wrrr zaczne od wysprzęglika i wymiany płynu oraz oleju w skrzyni i zobaczymy co dalej. .

wysłano z domowego telefona

Mieszka w
    Gdańsk
    Auto
    166 2.4 JTD 2003r.

Domyślnie

Daj znać jak tam sytuacja sie rozwinela

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    KUTNO/ Łódź
    Auto
    166 2,5v6 2002r.

Domyślnie

Kolego u Ciebie to będą synchronizatory w skrzyni. Maiłem to samo wymieniłem sprzęgło i wsyprzęglik i nadal zgrzytało mi zgrzytało jak szybko zmieniałem biego wtedy wałki się kręca i zgrzyta. Miałem uszkodzony synchr chyba 3 i 5 biegu.
    Cytat Napisał m4rk Zobacz post
    Witam.mam podobny problem..mianowicie na zimnym silniku ciężko wchodzą biegi, tak jakbym nietrafiał np w 1 albo 3 tylko pomiędzy.objaw jest tylko na 1 i 2 biegu.iprzy redukcji z 3 na niższe biegi. Po rozgrzaniu do 90 stopni już jest duużo lepiej ale czasami jak jadę dynamiczniej to wchodzą biegi miękko ale z delikatniutkim zgrzytem.Albo jak zostawię na noc na 1 to po uruchomieniu na siłę muszę wybijać z biegu. Jak już wybiję to na jałowym biegu po puszczeniu sprzęgła auto jakby lekko ruszało przy odpalonym silniku. Wszystko git jest jak już załapie dobrą temperaturę albo ze 3 min popompuje pedałem sprzęgła. Obawiam się o sprzęgło. Czy wysprzęglik można zregenerować? Czy lepiej kupić np LPR? Chyba że to inna usterka...;/
    - - - Updated - - -

Aczkolwiek jak Ci lekko rusza to może być sprzęgło albo wysprzęglik. Albo i to i to

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    nowogrd
    Auto

Domyślnie

I tak z ciekawości...ile takie synchro kosztuje? A jaki olej do skrzyni polecacie? Czy zmiana to strata kasy?

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    KUTNO/ Łódź
    Auto
    166 2,5v6 2002r.

Domyślnie

Ja już nie zdążyłem ich wymienic bo jak usłyszałem remont skrzyni itp to sie zlękłem i zmieniłem auto ale t żałuje bo teraz kupił bym inną skrzynie i tyle ,ale za to teraz mam kotka v6 i inne problemy myśle że w 1000zł remontem się ogarniesz jak to to ale najpierw sprawdzic by trzeba sprzęgło.

Użytkownik Znawca Avatar criss2007
    Mieszka w
    Nowa Sól / Zielona Góra / Kożuchów
    Auto
    Jest: Alfa 166 3.0 V6 24V Był: Alfa Gtv 2.0 T.S '96

Domyślnie

Mam podobny problem z zapadającym się pedałem sprzęgła. Jak silnik się rozgrzeje to problem ustaje ( im zimniej tym gorzej) zauważyłem też ubytek płynu w zbiorniczku. Na dniach wymieniam wysprzęglik i zdam relację czy pomogło

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    nowogrd
    Auto

Domyślnie

Mi się niezapada i niemam ubytku płynu.muszę wieść pod auto i zobaczyć jak wysprzęglik albo pompka.a jak wypruć pompke sprzęgła?

Mieszka w
    Gdańsk
    Auto
    166 2.4 JTD 2003r.

Domyślnie

haha z pompka to bedziesz mial przeboje. o ile sie nie myle, to instrukcja serwisowa z aso mowi, ze zeby wymienic pompke w 166 trzeba zdemontowac cala kolumne kierownicy ja sie z tym wyrobilem w godzinke, pewnie mnie ktos skrzyczy, ale zeby dostac sie do pomki wycialem niemaly (jakies 10x15cm) kawalek plastiku. nurkuj pod kierownice bierz latarke i szukaj zobaczysz ja dosc szybko i zobaczysz tez jaki swietny jest tam dostep