Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 123456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 57

Temat: GTV czy Spider? Co myślicie o tym samochodzie z 3.0 V6?

Damian
    Gość

Domyślnie

Za trochę ponad 21000 to na wyhaczyłem naprawdę idelaną GTVkę z 2000r. Facet wiedział co sprzedaje i nie chciał słyszeć nawet o targowaniu się.

Nie liczył bym na taką samą z silnikiem 3.0 V6. Wg mnie spokojnie musisz mieć ok. 25 -27 tys.zł. Sam mysłałem nad 3.0 ale znalezienie dobrego egzemplarza jest praktycznie niemożliwe- zjeździłem za dobrą AR całą polskę więc wiem co mówię. Poza tym policz sobie ile np. będzie Cię kosztować wypad na wakacje takim potworem. Twoja 145 jest lekka, ma praktycznie 2 x mniejszy silnik. Nie ma nawet co porównywać wydatków. Poza tym czysta eksploatacja- u Ciebie wymiana rozrządu z częściami to koszt ok. 600zł. W gtv prawie 3x tyle. Oleju wchodzi pewnie ok. 6l, zawiecha bardziej obciążona itd- zastanów się czy warto.

Zastanów się naprawde mocno, bo jak masz solidny sprawdzony samochód i jak zmienisz go na kosztowne padło, to jeszcze zatęsknisz za golfem :wink:

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    wroclaw
    Auto
    166 2.4jtd spider 3,2v6

Domyślnie

Spalanie spidera 3.0 v6 12v miasto od 13 do 16 trasa od 8.5 do 10 litrów.
    Bardzo mnie śmieszą argumenty w stylu że drogie utszymanie v6 bo oleju przy wymianie wchodzi 6.5 litr. to drożej od ts o całe 20 do 30 zł rozrząd w ts z wymianą wariatora kosztuje podobnie w 12v części to 600 zł 24 v chyba mniej .
    Szanse na zajechanie silnika v6 są bardzo małe ,ts bardzo duże .
    zawieszenie wachacz kompletny przedni 120 zł bez komentaża.
    Ja spidera szukałem długo ale ts. nie brałem pod uwage .w tak wyjątkowym aucie tylko v6 jest odpowiednim silnikiem.
    pawel164

Administrator weteran Romeo Avatar ozzy
    Mieszka w
    Opole
    Auto
    Maserati Levante S 3.0V6 benzina

Domyślnie

Cytat Napisał pawel olszewski
    Bardzo mnie śmieszą argumenty w stylu że drogie utszymanie v6
    A mnie nie śmieszą. Miałem V6, mam 2.0TS i wiem o czym mówię. Jak sobie kiedyś liczyłem co lepiej mieć to w teorii wychodziło że V6, różnica niewielka. W praktyce okazało się że chyba nie umiem liczyć Bo różnica wyszła bardzo duża. A spalanie... no cóż mi przy mojej dynamicznej jeździe mieszanej bierze TSik 9.5L/100km. Nigdy więcej.
    Mnie również śmieszyło wiele opinii do momentu jak się zaczęły problemy. Ale może problem polegał na tym, że ja nie mam wujka mechanika co za grosze mi coś naprawi.
    bo oleju przy wymianie wchodzi 6.5 litr. to drożej od ts o całe 20 do 30 zł
    Do TS'a wchodzi 4.4L. Ja nie wiem gdzie Ty kupujesz olej za 10-15zł/L, tylko pogratulować.
    rozrząd w ts z wymianą wariatora kosztuje podobnie w 12v części to 600 zł 24 v chyba mniej.
    No z tego co wiem rozrząd do TSa jest jednak sporo tańszy. A wariator... no cóż, a przepływomierz do V6? Dają za darmo? Kosztuje 3x tyle co do TS'a. Chcesz sie licytować? Tak można bez końca.
    Szanse na zajechanie silnika v6 są bardzo małe ,ts bardzo duże.
    Tak, tak. Jak się stanu oleju nie sprwadza to wszystko można zajechać. A jak się sprawdza to oba silniki długo posłużą. Tutaj raczej możesz argumentoać że silnik o większej pojemności jest jednak trwalszy od mniejszej ale wysilonej jednostki. Zgoda, pod warunkiem że ktoś tą V6 nie szalał... ale kto kupuje V6 żeby się turlać...
    No chyba wahacze w Gtv są te same, niezależnie od wersji silnikowej.
    Ja spidera szukałem długo ale ts. nie brałem pod uwage .w tak wyjątkowym aucie tylko v6 jest odpowiednim silnikiem.
    I świetnie Ciebie rozumiem. I zgadzam się z Tobą. Do Gtv silnik V6 pasuje "jak ulał". Zresztą kultowa jednostka AR czerpiąca z najlepszych doświadczeń sportowych. Ja mam taką luźną uwagę po doświadczeniach z jednym i drugim silnikiem... że jednak w dłuższym okresie czasu 3.0V6 kosztuje przynajmniej 1/3 więcej pieniędzy (serwis, części, paliwo) niż 2.0 TS. I tylko o to mi chodzi. Takie mam doświadczenia. Co więcej częsci od używanych 2.0TS jest jak nasiał, można sobie przebierać i wybierać. A 3.0V6 jest jednak rzadkim silnikiem, poszukaj używanych części w dobrym stanie (ale zaznaczam, w dobrym stanie). Znajdziesz, ale będą dużo droższe niż do TSów.

Serce mówi: 3.0V6 :mrgreen: ja już kiedyś serca posłuchałem, nie żałuję, dużo się nauczyłem. Ale wtrącam swoje 3 grosze, żeby nie było że nie mówiłem :wink:
    Jest: Maserati Levante S
    Były: Outlander II 2.0MIVEC CVT 2WD Lift, Mitsubishi Lancer Sportback CYxA 1.8; Ford Mondeo MK3 2.0 DuraTec Ghia; Alfa Romeo 156 2.0 T.S. Selespeed; Alfa Romeo 166 3.0 V6 SporTronic; Honda Civic 1.4i EJ9; Fiat 126p 650.

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    Kalisz
    Auto
    Gtv TS 916 Lusso, 156 JTD SportPack

Domyślnie

Bardzo mnie śmieszą argumenty w stylu że drogie utszymanie v6 bo oleju przy wymianie wchodzi 6.5 litr. to drożej od ts o całe 20 do 30 zł rozrząd w ts z wymianą wariatora kosztuje podobnie w 12v części to 600 zł 24 v chyba mniej .
    Szanse na zajechanie silnika v6 są bardzo małe ,ts bardzo duże .
    Ostatnio więcej czytam o problemach własnie z V6 ( przykład kolegi z drugiego forum i nie tylko ) choć moim zdaniem to dobry silnik a co do kosztów to nie ukrywajmy są sporo wyższe ( rozrząd i ogólnie części i nie mówie tu o wachaczach a cześciach mechanicznych znam je bo mój znajomy jezdzi 3.0 ) i nie to że bronie TSa i to tylko Twoje zdanie że ten silnik to jedyny odpowiedni bo ja ze swojego jestem więcej niż zadowolony i dla mnie takim jest mój.

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    wroclaw
    Auto
    166 2.4jtd spider 3,2v6

Domyślnie

Dlaczego tak uparcie bronicie marnego silnika [wystarczy poczytać posty o ts 16v na forum lub wejść na niemieckie strony z ofertami aut jest bardzo dużo 156 ts z uszkodzonymi silnikami ] silnik obarczony dużym ryzykiem i koniec .
    Pokażcie mi kto spokojnie jeżdzi tsem
    Na alegro sprzedaje gość pół roku silnik v6 za 1200zł :!:
    pawel164

Fred
    Gość

Domyślnie

V6 za 1200zl? :shock: i jeszcze dobry?? :shock:

No to go kupuj bo sprzedasz go spokojnie za 5000zl. A ja fra*jer kupilem dobrego 2.0 TS za 3.500 dla znajomego ;//

A jakiego rodzaju jest to duże ryzyko? Ryzyko ze ktoś nie sprawdzi oleju co kilka dni czy ze zimny silnik od razu kręci do 5000 tys obr?

No cóż... używanie noża do krojenia chleba rowniez obarczone jest ryzykiem.

To ryzyko to brak świadomosci co sie używa

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    Kalisz
    Auto
    Gtv TS 916 Lusso, 156 JTD SportPack

Domyślnie

Dlaczego tak uparcie bronicie marnego silnika [wystarczy poczytać posty o ts 16v na forum lub wejść na niemieckie strony z ofertami aut jest bardzo dużo 156 ts z uszkodzonymi silnikami ] silnik obarczony dużym ryzykiem i koniec .
    Pokażcie mi kto spokojnie jeżdzi tsem
    Na alegro sprzedaje gość pół roku silnik v6 za 1200zł :!:
    Nie masz bladego pojęcia o TSie a nazywasz go marnym i pewnie nawet takim nie jezdziłeś i nie serwisowałeś a wiesz wiele osób za gorsze V6 uważa 3.0 12V i dopiero 24V był godny uwagi, niby ten pierwszy nie wysilony bo mała moc jak na 3.0 ale za to problemy ze smarowaniem itp., poszukaj a znajdziesz o tym a co do ogłoszen to proste bo AR z tym silnikiem jest najwięcej, a dalsze obrażanie zadowolonych użytkowników TSów chyba mija się ze celem jak i dalsza dyskusja z tobą.

PS a jakbyś poszukał na Allegro to znajomy mojej koleżanki sprzedaje właśnie cześci od V6 bo silnik padł i to nie jedyny przypadek ale to nie znaczy że kazde 3.0 jest złe bo napewno nie, w sumie sprzedaje też cała AR na części bo stwierzdził że już nie będzie jej robił i może przeczytaj jeszcze raz co napisał kolega ozzy bo On ma porównanie i widać że duża wiedze na temat obu silników.

Administrator weteran Romeo Avatar ozzy
    Mieszka w
    Opole
    Auto
    Maserati Levante S 3.0V6 benzina

Domyślnie

Ja tam wielkiej wiedzy nie mam, mechanikiem nie jestem. To co napisałem to wiem z doświadczenia. Drugi raz bym V6 nie brał. lukaszzarzynski pytał jaki silnik wybrać. Przede wszystkim zadbany.

Znalezienie zadbanej 3.0V6 jednak jest bardzo trudne, popytaj wśród ludzi na forum, oni pół roku, rok szukali porządnego egzemplarza i nie zawsze znajdywali. Jednak TSów jest więcej, masz większy wybór i tutaj i np. w Niemczech gdzie ten model był lubiany. Zadbanego TS'a znajdziesz łatwiej. Nie sztuka kupić AR, sztuka ją utrzymać w nienagannym stanie. Pamiętajmy, że kupujemy jednak używane samochody, a te przecież wymagają większej opieki i w sposób naturalny ulegają awariom. A te kosztują. W dłuższym okresie czasu TS pokazuje swoje zalety.

Poza tym w TSie masz wybór, chcesz to zasuwasz bo ten silniczek fajnie ciągnie, a nie to spokojnie się toczysz ze spalaniem 7.5L/100km przy 110km/h. Masz wybór. W V6 zapomnij o ekonomicznej jeździe. Ktoś mi ostatnio pisał że jego 2.5V6 pije 10L w trasie... mi się nigdy nie udało osiągnąć 13L. 15L/100km to była średnia. Wybór należy do Ciebie lukaszzarzynski. Trochę Ci zazdroszczę, przydałaby mi się taka Gtv na weekendy :mrgreen:
    Jest: Maserati Levante S
    Były: Outlander II 2.0MIVEC CVT 2WD Lift, Mitsubishi Lancer Sportback CYxA 1.8; Ford Mondeo MK3 2.0 DuraTec Ghia; Alfa Romeo 156 2.0 T.S. Selespeed; Alfa Romeo 166 3.0 V6 SporTronic; Honda Civic 1.4i EJ9; Fiat 126p 650.

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    wroclaw
    Auto
    166 2.4jtd spider 3,2v6

Domyślnie

miałem ok 10 alf 164 v6 które serwisuje sam jeżdziłem wieloma alfami 75 164 155 156 166 gt oraz starym i nowym spiderem ,więc się nie znam .Dziesiątki postów ozatartych ts to pszypadek :?:
    pawel164

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    wroclaw
    Auto
    166 2.4jtd spider 3,2v6

Domyślnie

Zeby zakończyć zadbane v6 jest trochę droższe w eksploatacji od zadbanego tsesa.Ale nowe gtv v6 kosztowało majątek ceny używanych ts iv6 są podobne tylko v6 trudniej znaleść i to jest problem.
    pawel164