Strona 2 z 18 PierwszyPierwszy 123456789101112 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 176

Temat: DPF (filtr cząstek stałych) w JTDm - przy przygazówce potrafi zakopcić na czarno

Użytkownik Znawca Avatar rafter
    Mieszka w
    Pruszków
    Auto
    BMW 540i xDrive G30

Domyślnie

Dokładnie to co powiedział MAT,może poprzedni właściciel chciał cos wycisnąć więcej z auta i pozbył się DPF-u ,może chip a może tylko przeróbka układu wydechowego.

Użytkownik Romeo Avatar Krajcok
    Mieszka w
    Oberschlesien

Domyślnie

Pozbycie sie DPF'a to nie taka prosta sprawa jak sie wydaje. Uklad mam seryjny, tylko w opcji 2, jaka byla w GT, czyli dwa katy, zapewniajace norme Euro 4, w tym jeden z sondą Lambda (wywalenie tego rowniez wiec jest mocno problematyczne). Do tego dochodzi tlumik koncowy. Opcja druga to DPF, czyli Euro 5.

Auto jest seryjne.

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    Wawa

Domyślnie

Jak najbardziej powinien puscic baka na zimnym siln iku

Zadaniem DPFA jest wychwycenie ze spalin bardzo szkodliwych cząsteczek. Dzięki odpowiedniej konstrukcji filtry DPF mają zdolność samooczyszczania się, tak więc przy dużym zanieczyszczeniu filtra jednostka sterująca silnikiem dozuje dodatkową dawkę paliwa - powoduje to wzrost temperatury w filtrze i wypalenie się sadz tam zgromadzonych. System ten pozwala na bardzo długą eksploatację filtra bez konieczności wymontowania go i czyszczenia, no i do prawidłowego działania filtra potrzebna jest temp. zwykle ok. 800-900 st.C. Osiagniecie takiej temperatury jest zwiazane z praca silnika rozgrzanegoe
    zeby nie występował problem z zapychaniem sie filtra (bierze sie to niestety z delikatnej jazdy i na krotkie dystanse) trzeba od czasu do czasu go przegonić. Zwykle producent podaje informacje: min. 80 km/h przez 15 min. na 3 biegu.
    159-270/505 /Ghibli 2.8 Bi-Turbo 381km/156 2.4 Grafittowy klekot 180/380 /AR 156 3.2GTA Rozbita

M@T
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał chunkpunk

Zadaniem DPFA jest wychwycenie ze spalin bardzo szkodliwych cząsteczek. Dzięki odpowiedniej konstrukcji filtry DPF mają zdolność samooczyszczania się, tak więc przy dużym zanieczyszczeniu filtra jednostka sterująca silnikiem dozuje dodatkową dawkę paliwa - powoduje to wzrost temperatury w filtrze i wypalenie się sadz tam zgromadzonych. System ten pozwala na bardzo długą eksploatację filtra bez konieczności wymontowania go i czyszczenia, no i do prawidłowego działania filtra potrzebna jest temp. zwykle ok. 800-900 st.C. Osiagniecie takiej temperatury jest zwiazane z praca silnika rozgrzanegoe
    zeby nie występował problem z zapychaniem sie filtra (bierze sie to niestety z delikatnej jazdy i na krotkie dystanse) trzeba od czasu do czasu go przegonić. Zwykle producent podaje informacje: min. 80 km/h przez 15 min. na 3 biegu.
    Nie rozumiem po co opisujesz działanie filtra - co to ma do puszczania dymka lub nie.

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    Wawa

Domyślnie

Cytat Napisał M@T
    Cytat Napisał chunkpunk

Nie rozumiem po co opisujesz działanie filtra - co to ma do puszczania dymka lub nie.
    To moze przeczytasz pierwszergo posta i mojego potem to zklecisz i wniosek wysuniesz ze czas na czyszenie.
    159-270/505 /Ghibli 2.8 Bi-Turbo 381km/156 2.4 Grafittowy klekot 180/380 /AR 156 3.2GTA Rozbita

Pawel159
    Gość

Domyślnie

Reanimuje temat.

Mam problem z filtrem cząstek stałych. Prawdopodobnie przerywał proces wypalania a teraz wychodzi na to,że mi się zapchał na amen.
    Teraz oczywiście już się dowiedziałem jak to wygląda, ale za późno.
    U mnie nie zapalała sie kontrolnka "wypalania filtra" a raczej komunikat na komputerze, także nie bardzo wiedziałem co się dzieje z autem, które traciło moc podczas jazdy. Podejrzewałem kolektor ssący, a tu proszę. Doszło do tego, że nie mogę jeździć. Silnik cały czas wchodzi w tryb awaryjny i pali się "CHECK ENGINE"

Czy miał już ktoś z tym ekologicznym cudem problemy? Czy u was zapala sie wspomniana kontrolka przy wypalaniu?

Użytkownik Znawca Avatar rafter
    Mieszka w
    Pruszków
    Auto
    BMW 540i xDrive G30

Domyślnie

U mnie komunikat na wyświetlaczu między zegarami ( nigdy nie zdążyłem go dokładnie przeczytać ) i zwiększone zapotrzebowanie na paliwo przez kilkanaście kilometrów, spadków mocy nie zaobserwowałem.
    AR 156 1.8 TS ( 2001-2006)
    AR 159 1.9 JTDM 16V ( 2006-2009)
    AUDI A5 2.0 TFSI MTM (2009 -2014)
    BMW 528i F10 ( 2014 - 2019 )
    BMW 540i G30 ( 2019 -

Lewostronnym powolno jeźdźcom mówimy kategorycznie NIE !!!

M@T
    Gość

Domyślnie

U mnie nawet komunikatu nie ma, no chyba że go jeszcze nie zdążyłem zauważyć, ale bardzo rośnie zapotrzebowanie na paliwo, nieznaczny spadek mocy i inaczej reagujące turbo, tzn. po odjęciu gazu przy wypalaniu natychmiast traci ciśnienie, a na biegu jałowym doładowuje 0,2 bara (bez wypalania nic nie ładuje).

pzdr

Pawel159
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał rafter Zobacz post
    U mnie komunikat na wyświetlaczu między zegarami ( nigdy nie zdążyłem go dokładnie przeczytać ) i zwiększone zapotrzebowanie na paliwo przez kilkanaście kilometrów, spadków mocy nie zaobserwowałem.
    U mnie też był komunikat co jakiś czas, wiemże cos z temperaturą i jeszcze coś.
    Dziwne że ten symbol lub kontrolka nie wyświetla się. A w instrukcji jest napisane że przy wypalaniu się zapala
    Sprawa jest dla mnie dosyć poważna, bo auto stoi, nowy filtr kosztuje 4000,- a reszta to domysły
    Dużo dowiedziałem się na innych forach - szczególnie opla vectry - tam już mieli niezłą jazdę z tym filtrem.
    Ciekawe jest to, że teoretycznie są one bezobsługowe i powinny mieć żywotność samochodu. A sam producent przewiduje je na 100 - 120 tys km.
    Gdzieś czytałem że można go usunąć zupełnie, robią tak podobno przy chip'owaniu
    Może ktoś coś słyszał konkretnego?

M@T
    Gość

Domyślnie

Mój kolega, który chipował mi samochód, powiedział, że po gwarancji wyrzuci mi DPF'a z samochodu, więc pewnie wie jak to sie robi.

pzdr