Być może w Niemczech ale u nas nie były i nie są oferowane alfyGT z filtrem cząstek stałych
Być może w Niemczech ale u nas nie były i nie są oferowane alfyGT z filtrem cząstek stałych
AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
AR156 1.6TS 2000
Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)
Popieram. Na stronie www.alfaromeo.pl, w sekcji dot. modelu GT nie ma ani słowa o filtrze cząstek stałych.Napisał Maciek-156
w wielu krajach były GT z filtrem od 2008 roku... Polska to jakby nie rynek...
edit : a nawet od 2007 o czym wcześniej nie wiedziałem![]()
Ostatnio edytowane przez alfagt19jtd ; 23-01-2013 o 01:35
Da się poznać czy w GT jest DPF bez wjeżdzania na podnosnik?Moja Alfinka jest sprowadzona z Francji-pierwsza rejestracja luty 2007.Da się zobaczyć ten filtr z góry z komory silnika?
Filtr jest widoczny raczej z dołu. Jeśli alfa po lifcie to na 99% ma DFP. Nie miały tylko pierwsze roczniki 2004 i 2005 CF3, euro 3. Nowsze CF4 euro 4 już miały filtr.
Moja 147 1.9 jtd 150 Km po lifcie rocznik 2008 miała też DPF. Samochód pochodził ze Szwajcarii.
Czyli moja pewnie też ma-myslałem że może nie mam tego zapychacza![]()
Odkopię temat.
Jak to jest z tym DPF w 147 ?
Od kiedy były montowane, w jakich wersjach itp?
Mam Bellę z grudnia 2006 roku, modelowo już 2007 - w moich rękach od prawie 2 lat. JTDM 16V 150KM.
Nigdy nie zapaliła się żadna kontrolka od DPF/błąd itp, auto nie zamula, ciągnie ładnie i równo.
Auto na codzień jeździ raczej na krótkich dystansach więc w teorii świetne warunki do zapychania tego filtra.
W zeszłym roku przy zakładaniu zaślepki na EGR okazało się, że ta już tam siedzi więc nie wiadomo czy poprzedni właściciel nie usunął już tego ustrojstwa.
Z góry dzięki za informację![]()
Jednoznacznie ciężko stwierdzić, aczkolwiek biorąc pod uwagę 147 z 1.9 16V 150KM chłopacy w innym wątku doszli do wniosku, że przełom 2006/7 miał DPF na 100%. Poza tym, czy nie da się tego sprawdzić po rozkodowaniu VIN? U siebie mam dopisek Euro IV i oczywiście auto wyposażone było fabrycznie w DPF. No i jeszcze jedna opcja kabelek podpinasz FES/MES i pozycje odnośnie DPF'a sprawdzasz.
P.S
Jeśli robisz krótkie trasy i nigdy nie skoczyło Ci spalanie/przełączył się w tryb awaryjny, to strzelam, że ktoś już modził, bo DPFa raczej masz![]()
Rozkodowałem już VIN, buszowałem też po EPERze i według mnie w serii moja sztuka miała DPF, a raczej wszystko na to wskazuje.
Spalanie w normie, trybu awaryjnego brak więc coraz bardziej skłaniam się ku wersji, że poprzednik który miał Bellę 4 lata coś modził w tym temacie.
147 często pokonuje trasy po mieście albo góra 10-20km więc raczej szans na prawidłowe wypalenie DPF w takich warunkach brak.
Cóż chyba tylko cieszyć się z tego, że ktoś odwalił robotę z EGR i DPF za mnie![]()