W 90% to olej który wlewany do silnika jakimś sposobem tam nie trafił. Pozostałe 10% to walnieta uszczelka klawiatury. Jak olej czysty to na pewno jest to przelane przez wlew.
Wysłane z mojego Trooper_X55 przy użyciu Tapatalka
147 powodów do zadowolenia
świece wymienione. okazało się, że u mnie też był olej. poprosiłem żeby mechanik nie zakładał osłony i za jakiś czas muszę sprawdzić czy będzie ok jak nie to wymiana uszczelki. niestety wymiana świec nie rozwiązała problemu szarpania![]()
Pęknięte cewki
Wysłane z mojego Trooper_X55 przy użyciu Tapatalka
Jak sprawdzić czy są pęknięte?
Wysłane z mojego GT-P1000 przy użyciu Tapatalka
Wyjmij je i pooglądaj.
Powinno być widać pęknięcie.
a najlepszym sposobem jest podmiana na inną sprawną.
komputer nie pokazuje błędów ?
powinien byc błąd wypadanie zapłonów 0300 0301 itp.
Problem jest w tym, że przy delikatnym falowaniu błędu nie będzie.
Ja jeździłem prawie 3msce i nie mogłem tego zdiagnozować, wymieniłem świece, filtry od gazu, powietrza, regulowałem gaz i nic.
Kiedyś wpadłem na pomysł podmienić cewki od drugiego TSa i dopiero wtedy auto ruszyło jak z kopyta.
Zamówiłem cewki - i dopiero jak już miałem zdiagnozowane, że to one, wywaliło błąd na desce i komputerze.
Kolega Mattom ma rację. U mnie silnik czasem delikatnie poszarpywał, mulił i okresowo nie miał mocy i nie było błędów wypadania zapłonów. Walczyłem z tym wiele miesięcy - m.in. zraszałem kable wn wodą, (nawet dotykałem ręką), podmieniałem cewki i kable na używane, kupiłem komplet świec, nową przepływkę i nic!!! Alfa miała kaprysy i powoli oswajałem się z myślą, że tak być musi. Dwa tygodnie temu wpadłem na pomysł podmiany kompletu kabli i fajek wys. napięcia. Kupiłem komplet na znany portalu (magneti marelli) i szok! Wszystkie dolegliwości jak ręką odjął.
Jest 156 2,0 TS, miała być GTV V6 2,0 TB, a jest ... kolejna 156 V6
Ja miałem błąd wypadania zaplonów, silnikiem szarpalo na wolnych obrotach a jak odpuściłem z gazu i scodzil z wyższych na wolne obroty to mało co a silnik by zgasł, po wymianie wszystkich 8 świec na nowe problem znikł2.0 TS
Wysłane z mojego HTC One przy użyciu Tapatalka
AR 156 1.8 TS 2002r. Sportivo:- Była
AR 147 2.0 TS 2000r. Selespeed:- Jest
AR kolejna ślicznotka jako druga w planach