no i po diagnozie:
Padl wysprzeglik lub ktorys przewod doprowadzajacy plyn ma nieszczelnosc. Po dolaniu plynu przy wcisnieciu (zaczal odbijac) slychac jak sika pod auto. jutro wymiana
no i po diagnozie:
Padl wysprzeglik lub ktorys przewod doprowadzajacy plyn ma nieszczelnosc. Po dolaniu plynu przy wcisnieciu (zaczal odbijac) slychac jak sika pod auto. jutro wymiana
Było:
Daewoo Tico 0.8
Opel Vectra B 1.8
Alfa Romeo 166 2.4jtd
Alfa Romeo 156 2.5 v6
Alfa Romeo 156 sw 2.4jtd
Jest:
Renault Scenic 1ph2 1.4
za wczesnie sie chwalilem. wszystko wyzej sie zgadza, jednak winowacja takiego stanu jest rozsypane sprzeglo.
Było:
Daewoo Tico 0.8
Opel Vectra B 1.8
Alfa Romeo 166 2.4jtd
Alfa Romeo 156 2.5 v6
Alfa Romeo 156 sw 2.4jtd
Jest:
Renault Scenic 1ph2 1.4
Chciałem to napisać
U mnie poleciała dwumasa a przy okazji poszło do wymiany sprzegło. Objawy były bardzo podobne. Wczasie jazdy a szczególnie przyśpieszania strasznie w aucie waliło i przenosiły sie drgania
znaczy u mnie nie ma drgan jako takich, tylko sam pedal drgal
Było:
Daewoo Tico 0.8
Opel Vectra B 1.8
Alfa Romeo 166 2.4jtd
Alfa Romeo 156 2.5 v6
Alfa Romeo 156 sw 2.4jtd
Jest:
Renault Scenic 1ph2 1.4
Bo tym sie chyba różni padające sprzęgło od dwumasy, że jak pada ta druga to trzęsie budą.
U mnie też drga pedał sprzęgła. Dwumasa, kompletne sprzęgło i wysprzęglik nowe, przejechałem na nich 600km. Co to może być?
Wybita poduszka silnika i przenosi drgania na ścianę grodziową i pedały co za tym idzie, takie jest moje zdanie ale pewności nie mam, także mam nówkę kompletne sprzęgło a drgania nie zniknęły.
A czy na nowym zestawie sprzegła plus dwumas pedał powinien drgać jak się go delikatnie wciśnie? bądź wduszę sprzęgło do oporu nic nie drga, a gdy delikatnie odpuszcze odrazu czuć drgania pedału? pacjent ar147 1.9 115kunia
Dodam, że w 159tce aż takiego mocnego drgania nie czuje jak w 147 ale również jest to delikatnie odczuwalne
dowiedzcie sie czy przy tych wymianach sprzegla u Was bylo wymienione lozysko oporowe
U mnie było wymienione tak jak już pisałem. Dziwne, że po zakupie auta nie było żadnych wibracji przez jakie 7k km. Jak się zaczęły to myślałem, że to sprzęgło pada. Podczas wymiany okazało się też zatarte koło zamachowe. Wymienione DKZ, kompletne sprzęgło i wysprzęglik (centralny z łożyskiem) oraz poduszka tylna silnika bo była słaba. Po wymianie przez 100km był spokój a teraz drganie jest non stop. Oczywiście drga tylko pedał sprzęgła i tylko przy wciskaniu i odpuszczaniu (jak tarcza sprzęgła łapie kontakt z DKZ). Już nie mam pomysłu co to może być. Nie sądzę, aby to była wina złego montażu lub części bo musiałbym mieć mega niefart, aby usterka była taka sama jak przed naprawą. Poza tym wymiana ma też aspekty pozytywne - zniknęło klekotanie przy ruszaniu i nie piszczy już łożysko przy wciskaniu sprzęgła. Ale ten efekt mrowienia sprzęgła musi być spowodowany czymś innym co nie zostało wymienione.