Strona 2 z 16 PierwszyPierwszy 123456789101112 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 152

Temat: Silnik nie chce odpalić po ostrej jeździe V6

ViP Znawca Avatar dareme89
    Mieszka w
    Szczecin
    Auto
    166 '04 2.4 20V

Domyślnie

jeszcze nie slyszalem zeby panewka byla w stanie zatrzymac silnik, przeciez z obrocona panewka silnika normalnie dzialaly. na bank spotkaly sie zawory z tlokami, stad czujnik walu nie pozwala zakrecic silnikiem.

jezeli tak bylo to bierz od razu rzeczoznawce i walcz o swoje bo pewnie roizrzad nie byol porzadnie skrecony...

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    166 3.0 Sportronic

Domyślnie

Cytat Napisał dareme89 Zobacz post
    na bank spotkaly sie zawory z tlokami, stad czujnik walu nie pozwala zakrecic silnikiem.

jezeli tak bylo to bierz od razu rzeczoznawce i walcz o swoje bo pewnie roizrzad nie byol porzadnie skrecony...
    W żadnym samochodzie czujnik położenia wału nie ma nic wspólnego z mozliwością rozruchu(czyt. obracaniem przez rozrusznik) silnika. A rzeczoznawcę jak najbardziej, bo już nic autora postu nie uchroni przed kolizją w silniku i kosztownym remontem. Mechanik musi wziąść odpowiedzialność za wymianę rozrządu(źle wykonaną), no chyba, że klient sam kupił części. Wtedy sprawa raczej nie do ruszenia.

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Natolin
    Auto
    Alfa Romeo 166 2,5v6 24V 3.0v6 24V

Domyślnie

Byłem u fachmana i powiedział ze rozrzad jest w porządku i ze to tylko moja wina a nie jego. cytuje "kto to widział V6 krecic na takich obrotach, przy takich obrotach łapie silnik bo nie ma smarowania" juz zaraz po wymianie rozrządu cos mi nie pasowało bo tak jakoś dziwnie tem silnik pracował troche jakby głośniej ale ja nie jestem mechanikiem i byc morze tak jest. Mechanik powiedział ze to pasek tak słychac bo musza sie zetrzec te napisy na min.
    wracając do kupna czesci to rzeczywiscie sam kupowałem w sklepie
    Pasek rozrzadu GAT-5476XS
    Napinacz paska SKF-VKM12541
    rolka prowadząca KRA-1226870
    pompa wody MMR-WPQ0017 na co jest 2 lata gwarancji. Na wszystkie czesci mam fakture.
    Machanik troche złyt był ze kupiłem sam te częsci ale za te same co ja kupiłem on mówił ze około 1200zł trzeba dac. ja w sklepie ze zniszkami kupiłem troche taniej bo 835zł
    Ostatnio edytowane przez alfik16 ; 13-03-2014 o 11:51

Użytkownik Znawca Avatar criss2007
    Mieszka w
    Nowa Sól / Zielona Góra / Kożuchów
    Auto
    Jest: Alfa 166 3.0 V6 24V Był: Alfa Gtv 2.0 T.S '96

Domyślnie

Popraw błędy bo czytać się nie da

normalnie tekst roku: "kto to widział V6 krecic na takich obrotach, przy takich obrotach łapie silnik bo nie ma smarowania"

Użytkownik Pasjonat Avatar danus77
    Mieszka w
    Bełchatów
    Auto
    Alfa Romeo 166 2.4 jtd 20V Sportronic '04r

Domyślnie

Po takich tekstach mechanika strach zapytać o procedurę poprawnej wymiany rozrządu w tym silniku według jego poglądów

Za błędy winić Tapatalk i operatora MB526
    Ze względu na klauzulę sumienia mogę odmówić pomocy....
    były Fiat 126p; Honda Accord Mk4 FL 2.0 B+G; Opel Vectra 1.8 CD B+G ; Fiat Punto II 1.2 8V B+G
    jest Alfa 166 2.4 jtd '04...jak przystało na fana motoryzacji
    Opel Astra J B14NEL - pożeracz korków
    http://chomikuj.pl/danus77

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    166 3.0 Sportronic

Domyślnie

Cytat Napisał alfik16 Zobacz post
    pracował troche jakby głośniej ale ja nie jestem mechanikiem i byc morze tak jest. Mechanik powiedział ze to pasek tak słychac bo musza sie zetrzec te napisy na min.
    Nie no tekst z "napisami" - bomba. Patałach jeden - nie mechanik!!! I pomyśleć, że tacy ludzie sie na rynku utrzymują...

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    Tarnów
    Auto
    166 2.0 v6 tb, 145 1.6 boxer była

Domyślnie

Co nie zmienia faktu, że jeżeli pasek się nie zerwał/przeskoczył to silnik jest zatarty - na czym zatarty, to sprawa drugorzędna. Silnik niestety raczej do wymiany. A nie zauważyłeś żeby coś stukało wcześniej z silnika - może panewka już była przytarta i tak jeździłeś chwile albo poprzedni właściciel go zatarł i złożył na sztukę. Można by próbować zdobyć od gościa kasę na zasadzie rękojmi.

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    166 3.0 Sportronic

Domyślnie

Cytat Napisał Kubica Zobacz post
    Co nie zmienia faktu, że jeżeli pasek się nie zerwał/przeskoczył to silnik jest zatarty - na czym zatarty, to sprawa drugorzędna. Silnik niestety raczej do wymiany. A nie zauważyłeś żeby coś stukało wcześniej z silnika - może panewka już była przytarta i tak jeździłeś chwile albo poprzedni właściciel go zatarł i złożył na sztukę. Można by próbować zdobyć od gościa kasę na zasadzie rękojmi.
    Tak, ale o przeskoczenie paska w tym silniku przy wymianie rozrządu nie trudno. Wystarczy z nieodpowidnia siłą podociągać koła wałków, lub nieprawidlowo napiąć napinacz. Pod osłoną będzie to wyglądalo ok, jednak synchronizacji nie będzie.

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Natolin
    Auto
    Alfa Romeo 166 2,5v6 24V 3.0v6 24V

Domyślnie

Witam . Wróciłem od tego mechanika i nic nowego nie dowiedziałem sie ponieważ nawet nie miał czasu odkręcić miski olejowej zeby zobaczyc te panewki. Jak powiedziałem mu ze wybieram sie po jakiegos rzeczoznawce co by stwierdził fachowym okiem co i jak sie stało to powiedział ze nie ma takiej potrzeby i ze on sam diagnoze moze postawic i ze obcych nie bedzie tolerował u siebie w warsztacie. no i tyle co sie dowiedziałem na dziś,

ViP Znawca Avatar dareme89
    Mieszka w
    Szczecin
    Auto
    166 '04 2.4 20V

Domyślnie

Alfik to jedyny mechanik w okolicy ze nie potrafisz mu sie postawic? ja po takim tekscie bym powiedzial, ok w takim razie prosze oddac auto i bedziemy rozmawiac przez prawnikow po ocenie rzeczoznawcy i od razu bylaby inna gadka. co mechanik Ci laske robi ze narawi auto po zlym zlozeniu? wiadomo ze tak opwiedzial bo sadzi ze cos spierd* i ze to wyjdzie... Ty mu placisz toi Ty stawiasz warunki a nie...