Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 34

Temat: 2.4 JTD samozapłon

Użytkownik Fachowiec Avatar KaaC
    Mieszka w
    Gostyń/Leszno/Rawicz
    Auto
    AR 166 2.4M-Jet 06r

Domyślnie

Idź sam do tego majstra od TURBO, jeśli oni powiedzą, że na papierze jest wszystko, a co za tym idzie gwarancji nie masz przez pomyłkę, zadzwoń po tego kumpla co też ma taką samą datę ciekawe co zrobią skoro pomyłka to może się zdarzyć raz na jakis czas, a twój kumpel ma to samo.

Użytkownik Pasjonat Avatar @sdero
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    RAV4 / Ducati Diavel Carbon

Domyślnie

Mechanik wie kiedy oddawał twoje turbo do regeneracji. Więc świadek idealny jakby doszło do sprawy.
    Chip tuning, EGR off , DPF off, SCR off, Lambda off , modyfikacja dawki startowej oraz inne.

Więcej informacji: www.conmir.pl, lub Fanpage na FACEBOOK
    Trochę o korektach - > Motoblog - wpływ korekt pod obciążeniem
    Trochę o DPF - > Motoblog - co warto wiedzieć o DPF

Użytkownik Pirat drogowy Avatar Lucas
    Mieszka w
    Chojna
    Auto
    AR 156 2.4JTD '99 136KM, AR 156 SW TI 20V 175km

Domyślnie

Do autora.
    Która to wersja 2,4 jtd ci się rozbiegała?
    AR 156 2,4JTD 136KM '99 Blue Cosmo met.
    Nissan Navara 4x4 D22 DoubleCab 2,5TD 103KM '01
    Polcomtex.pl - usługi brukarskie

ViP Znawca Avatar dareme89
    Mieszka w
    Szczecin
    Auto
    166 '04 2.4 20V

Domyślnie

Cytat Napisał @sdero Zobacz post
    Mechanik wie kiedy oddawał twoje turbo do regeneracji. Więc świadek idealny jakby doszło do sprawy.
    co z tego ze masz siwadka. zanim zalozysz sprawe zanim bedzie wyrok to masz auto na kilka miechow uziemione.

Użytkownik Fachowiec Avatar KaaC
    Mieszka w
    Gostyń/Leszno/Rawicz
    Auto
    AR 166 2.4M-Jet 06r

Domyślnie

+ jeszcze też koszty sprawy w razie, gdyby nie wynikło to z winy mechanika..

ViP Znawca Avatar dareme89
    Mieszka w
    Szczecin
    Auto
    166 '04 2.4 20V

Domyślnie

to juz nawet o koszty nie chodzi tylko pozniej dostac ta kase. jest tyle sposobow w polsce zeby ominac nawet komornikow ze ludzie smieja Ci sie w twarz. niestety przekonalem sie o tym na wlasnej skorze.

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    Łańcut
    Auto
    Alfa Romeo 166 2.4 20V 2005

Domyślnie

Cytat Napisał Lucas Zobacz post
    Do autora.
    Która to wersja 2,4 jtd ci się rozbiegała?

Moje auto to 2.4 z 1999 136 km. Wiem że są tam jakieś klapki w dolocie i nic podobnego nie powinno zajść ale jednak stało się. Dość nieprzyjemne uczucie kiedy puszczasz gaz a auto przyspiesza ile fabryka dała :/.

Czekam na razie na demontaż turbo a potem wizyta w firmie regenerującej. Szczerze to nie mam złudzeń że nawet jeżeli sprawa z datą na gwarancji zostanie załatwiona na moją korzyść to samo uznanie gwarancji już nie...

W ogóle dla mnie Alfa jest mega pechowa.... 3 tygodnie temu na stacji benzynowej pewna pani stwierdziła że wyjedzie spod dystrybutora tyłem. No niestety ja znalazłem się na jej drodze (a właściwie to stałem tam zanim ona opracowała plan dywersji). Stałem ustawiony pod pewnym kontem i na maksymalnie skręconych kołach. Oczywiście strzał otrzymałem w przednią , lewą część samochodu. Lekko zagięty błotnik , przerysowany zderzak , stłuczona lampa. Spisaliśmy oświadczenie i każdy pojechał w swoją stronę. Problem polega na tym że po tym uderzeniu Bella zaczęła się prowadzić tak jak prowadzi się drewniana kłoda. Może przesadzam ale czuć różnice w prowadzeniu samochodu. Najpierw rzeczoznawca upierał się że to drążek kierowniczy jest ugięty. Problem polega na tym że ten drążek jest praktycznie cały w gumowej obudowie wiec byłem na tyle bezczelny że podważyłem jego tezę. Koniec końców napisał w kosztorysie "dalsze sprawdzanie zawieszenia" i zapewnił że nie zostawią minę z ręką w nocniku. Nie dawało mi to spokoju i sam pojechałem na stację daignostyczną i tam panowie od razu stwierdzili że to kolumna kierownicza. Szybkie odwołanie , drugie spotkanie z rzeczoznawcą - tym razem na stacji diagnostycznej i udało się. Podnieśli odszkodowanie.... Z 2100 na..... 2900. Dodatkowo uznali szkodę całkowitą.

Pod koniec grudnia zapłaciłem za to auto 7300 zł. Władowałem w niego ok 2500 zł a teraz ubezpieczyciel stwierdził że moje auto przed wypadkiem warte było 3700 zł , wrak warty jest 800 zł więc na rękę dostanę 2900. Oczywiście zapomniałem dodać że pani która spowodowała stłuczkę ubezpieczona jest w TUW. Jak widać nie tylko turbo jest problemem :/

Użytkownik Świeżak Avatar adrian87
    Mieszka w
    KBR
    Auto
    AR 147 1.9 jtd 16V 140KM

Domyślnie

Koledzy i ile mnie pamięć nie myli to w polskim prawie jest ze gwarancja jest na 24m mimo ze sprzedawca daje na rok. Trzeba to dobrze sprawdzić bo może to ratować sytuację

Wysłane z lumi 625 przez Tapatalk

Użytkownik Pasjonat Avatar @sdero
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    RAV4 / Ducati Diavel Carbon

Domyślnie

Cytat Napisał dareme89 Zobacz post
    co z tego ze masz siwadka. zanim zalozysz sprawe zanim bedzie wyrok to masz auto na kilka miechow uziemione.
    Oczywiście, można to sfinansować z własnej kieszeni bez perspektywy jakiegokolwiek zwrotu. To sprawa indywidualna.
    Chip tuning, EGR off , DPF off, SCR off, Lambda off , modyfikacja dawki startowej oraz inne.

Więcej informacji: www.conmir.pl, lub Fanpage na FACEBOOK
    Trochę o korektach - > Motoblog - wpływ korekt pod obciążeniem
    Trochę o DPF - > Motoblog - co warto wiedzieć o DPF

Użytkownik Świeżak Avatar adrian87
    Mieszka w
    KBR
    Auto
    AR 147 1.9 jtd 16V 140KM

Domyślnie

Odnoście mojej wcześniejszej wypowiedzi to nie chodzi o gwarancję tylko o odpowiedzialność sprzedawcy za zgodność towaru z umową i to jest okres 24mies. Za to odpowiada sprzedawca. Chodzi o ustawę z dn. 20 lipca 2002 o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej oraz o zmianie Kodeksu Cywilnego, art. 8 ust. 1 i art. 13

Wysłane z lumi 625 przez Tapatalk