Płyn się pieni?
jaki rok auta? zbiorniczek wymieniony?
Płyn się pieni?
jaki rok auta? zbiorniczek wymieniony?
Rocznik samochodu to 2007. Płyn się nie pieni, a zbiorniczek nie wiem kiedy był wymieniany.
Jeśli masz chęci to profilaktycznie wyciągnij olej wspomagania z zbiornika (strzykawką), odkręć go od pojazdu i gwałtownie poruszaj. Jeśli usłyszysz w nim "latający" element to kup nowy zbiornik, uzupełnij olejem dexron III i po problemie. Temat był często przerabiany na forum. Jeśli to nie przyczyna to blokująca się kierownica może mieć przyczynę w łożyskach górnych McPersonów ale to na 159 za wcześnie...
Problem z przedliftowymi zbiorniczkami nie lezy w sitku tylko w ukladzie kanalikow. U mnie sitko bylo ok a tez byl problem ze wspomaganiem. Wymiana zbiorniczka na poliftowy pomogla. Co wiecej, u mnie plyn sie nie pienil, tylko czasami, bardzo sporadycznie wywalalo troche plynu przez zaworek w korku. Ale bylo to tak rzadko ze nie moglem uzyskac tego efektu na postoju.
Dziękuje Panowie za wszelkie rady i pomoc, dziś byłem u mechanika, przeczyścił mi cały układ wspomagania, zalał nowy płyn i śmiga pięknie, a stary płyn wyglądał strasznie - nie wiadomo kiedy był wymieniany i stąd kierownica ciężko chodziła.![]()
A jak się czyści układ wspomagania?
O tzw. przeczyszczenie, chyba chodziło mu, że wlał nowy płyn, który przeszedł przez układ i potem dolał do zbiorniczka, tyle ile brakowało. Nie wiem - Ja nie jestem mechanikiem, tylko górnikiem, pozdro!![]()