Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 123456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 57

Temat: Giulietta QV 270KM 400Nm szarpie i prycha.

ZBANOWANY Maniak resoraków
    Mieszka w
    Usa
    Auto
    mgsexGD

Domyślnie

Cytat Napisał lechtak Zobacz post
    Po rozmowie telefonicznej,wstępna diagnoza - mapa zapłonu do poprawy.
    I to jest odpowiedź...
    Z tego co wiem to w Polsce jest problem ze znalezieniem tunera, który potrafi ogarnąć sterownik silnik TBi z Guliet i MiTo, i po czasie jaki zajęło im zrobienie moda śmiem twierdzić, że trafiłeś na takich, którzy tego nie potrafią i zapewne robili to pierwszy raz...
    Niech poprawią żeby chodziło od początku do końca właściwie albo niech oddadzą pieniądze i wgrają serię...

W poniedziałek poprawki i ma być już dobrze.
    Dobrze rozumiem, mają Ci poprawić softa w poniedziałek czy napisałeś kiedy zrobili Ci softa?

Użytkownik Znawca Avatar lechtak
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Mito TCT 135 KM / Giulia Veloce Pakiet Q

Domyślnie

Cytat Napisał Zonkil Zobacz post
    Dobrze rozumiem, mają Ci poprawić softa w poniedziałek czy napisałeś kiedy zrobili Ci softa?
    Dokładnie, w Poniedziałek będzie poprawiał.
    Co do problemu. Efekt jest taki, przy gwałtownym przyspieszaniu, ciśnienie turbiny wali na 1,8 i w tym momencie zaczyna prychać. Jak przyspieszam na 70-80% utrzymując ciśnienie 1 do 1,5 to odpycha ładnie. Jak brzmi lub jaki jest efekt przeładowania turbo? Czy jest możliwe ze zawór upustowy otwiera się przedwcześnie ?

ZBANOWANY Maniak resoraków
    Mieszka w
    Usa
    Auto
    mgsexGD

Domyślnie

To zadzwoń do nich i zapytaj czy pokryją koszty ewentualnych uszkodzeń wynikających z nieprawidłowo przeprowadzonej modyfikacji...
    Według mnie chyba im się w głowach... po........, jeśli każą klientowi, u którego zrobili moda czekać tydzień czasu na poprawę!!!
    Taka sytuacja jest w ogóle nie do pomyślenia dla człowieka używającego mózgu...

Jak brzmi lub jaki jest efekt przeładowania turbo?
    Właśnie taki...
    Efekt jest taki, przy gwałtownym przyspieszaniu, ciśnienie turbiny wali na 1,8 i w tym momencie zaczyna prychać. Jak przyspieszam na 70-80% utrzymując ciśnienie 1 do 1,5 to odpycha ładnie.
    Nie wiem jaka jest w Giuliettce turbina, ale na pewno 1,8 bara to dla niej zdecydowanie za dużo i na pewno za dużo dla silnika...
    Dla własnego bezpieczeństwa nie jeździj z doładowaniem większym niż 1,3-1,4 bara bo uj wie co oni tam porobili...
    I zadzwoń jutro do nich nie z prośbą, ale żądaniem natychmiastowej poprawki spartolonego softa lub oddania pieniędzy zań, bo autem nie da się jeździć... chyba, że pokryją koszty ewentualnego remontu turbiny i silnika...

Dobra rada, lepiej być stanowczym w takich sytuacjach, bo uległość może się skończyć problemem z autem i nie tylko...
    Ostatnio edytowane przez 75andrew155 ; 09-04-2014 o 20:41 Powód: wulgaryzmy

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    Alfa 147 1.9 JTD

Domyślnie

Racja, niestety to się może źle zakończyć dla silnika, tak jak przedmówca mówi, bierz się jutro za nich, widocznie ci tunerzy jeszcze mało widzieli, i podejście do klienta jest złe, to ja robiłem u gościa który na swoim podwórku to robił, w garażu miał hamownie i miał pojęcie i się nie bałem, i wszyscy go polecają, ja to jestem zdania że trzeba najpierw poczytać a potem pojeździć, ta turbina napewno nie może dostawać 1.8 b bo to jest jest około o 0.3 b za dużo, myślę że 1,5 b to jeszcze jeszcze.

Użytkownik Romeo
    Auto
    brak

Domyślnie

1.8b po programie? Jest problem nawet z wysterowaniem doładowania, jazdy testowej raczej nie było, więc gdzie tu mowa o poprawnej modyfikacji? Żądaj zwrotu pieniędzy i wgrania serii - jak silnik nie uległ już uszkodzeniu to będzie z czego się cieszyć, aczkolwiek w takiej sytuacji o uszkodzenie łatwo...
    Ostatnio edytowane przez siewcu ; 10-04-2014 o 09:31

Mieszka w
    Wrocław
    Auto

Domyślnie

hmm.. !?

Użytkownik Romeo
    Auto
    brak

Domyślnie

Jakie jest fabryczne doładowanie w tym aucie?

Mieszka w
    Wrocław
    Auto

Domyślnie

1,5 Bar

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Myślenice
    Auto
    Stilo JTD 8v 192KM/384NM, 156 TI 2.4 JTD 20v 280KM/554NM, 159 2.4 Q4 Ti 301KM/630NM

Domyślnie

Co do problemu. Efekt jest taki, przy gwałtownym przyspieszaniu, ciśnienie turbiny wali na 1,8 i w tym momencie zaczyna prychać. Jak przyspieszam na 70-80% utrzymując ciśnienie 1 do 1,5 to odpycha ładnie. Jak brzmi lub jaki jest efekt przeładowania turbo? Czy jest możliwe ze zawór upustowy otwiera się przedwcześnie ?
    To nie wygląda na złą mapę zapłonu, tylko na overboost przekraczający zakres map sensora. Jest zła mapa zaworu sterującego turbo, najprawdopodobniej nie wzięli pod uwagę że wyższe doładowanie = większe otwarcie WG dla utrzymania ciśnienia, ze względu na większą ilość spalin, inaczej cały czas będzie przeładowywało.

Użytkownik Romeo
    Auto
    brak

Domyślnie

Raczej to tak nie działa. Raczej zapomnieli o limiterze doładowania, i w połączeniu z kiepsko zrobionym programem po prostu łapie boostcut.