Strona 2 z 9 PierwszyPierwszy 123456789 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 82

Temat: [159] Czy to jest drogie auto? Przymiarka do zakupu.

Użytkownik Dwusuwowiec
    Mieszka w
    POZnan*
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 JTDm 8v 120km, Focus mk2 1.6 tdci 90km

Domyślnie

A ja napiszę, że jest to cenowo "normalne" auto w utrzymaniu i spokojnie jak będziesz w miarę dbał i zakupisz w miarę zadbany samochód to 10 lat pojeździsz...jak każdym innym autem z tego rocznika. Nie ma samochodów które się psują(zwłaszcza "nowsza" generacja silników diesla) mniej niż inne. Nie ma samochodów tanich w utrzymaniu(zwłaszcza "nowsze" diesle).
    Alfa jest jak każdy inny samochód...tylko pieprzenie stereotypowe, że szwabenwageny to gut auto, a każde inne jest nicht gut, przewraca w główkach co poniektórym osobnikom(nadal mam na myśli nowsze generacje diesli)

A jak ktoś nie chce wydawać kasy na naprawy samochodu to niech jeździ komunikacją miejską...bo przecież rower też może się popsuć...

Użytkownik Alfa i Omega Avatar kandy
    Mieszka w
    Katowice
    Auto
    Alfa Romeo 147 2.0 TS '08r

Domyślnie

Co do stereotypów to masz rację, bo osobiscie u mnie w domu są/były auta, które według powszechnej opinii nie powinny wyjeżdżać z serwisów. Jednym z nich była Xsara, auto spędziło u nas w domu ponad 13 lat. Do Polski przyjechała w 2000 r. po wypadku, łącznie z tym, że we Francji była wyzłomowana, po naprawie miała jeszcze jedna stłuczke. Pomimo historii i wieku tego auta nic się z nim nie działo jedyne co było robione przy tym aucie to rzeczy eksploatacyjne. Teraz rodzice mają C5 z zawieszeniem hydraulicznym, które też podobno się sypie, a przez 6 lat użytkowania nic się z nim nie stało. Sam osobiście jestem posiadaczem AR z ulubionym silnikiem KRSa (dla niewtajemniczonych jest to TS) i przez rok użytkowania też nie zrobiłem przy tym aucie nic oprócz elementów eksploatacyjnych.
    Ogólnie jest tak, jak auto jest zadbane to nic sie nie powinno z nim dziać, a jak się kupi szrot/felerny egzemplarz to się będzie psuć niezależnie od marki.
    Ostatnio edytowane przez kandy ; 22-04-2014 o 00:40

Moje 147 powodów do szczęścia

Użytkownik Fachowiec Avatar Cubus00
    Mieszka w
    Międzychód
    Auto
    byla Alfa Romeo 156 2.0 TS 1999 jest 159 2,4

Domyślnie

I po trzecie: poziom jest coraz niższy, bo nowym userom NIE CHCE SIĘ poświecić 10 minut na przeszukanie forum. Na temat 159, kosztów utrzymania, remontów, itd jest na naszym forum wiele postów i wątków, setki wpisów i wypowiedzi. Facetowi się jednak nie chce: zakłada kolejny wątek a my mamy kolejny raz pisać to samo.
    Minimum wysiłku, ale to widać za dużo. Dlatego pozwolilem sobie na kpiący wpis. [/QUOTE]

tu jak rzadko,sie zgodze ,spróbujcie zadawac takie pytania,na znienawidzonym przez nie których,forum passata , nie ma szans ,modzi zaraz je wywala i ostrzeżenie murowane, tyle

Użytkownik Maniak resoraków Avatar wawok
    Mieszka w
    Świerklaniec
    Auto
    Alfa 159 SW 2009r. 1,9 JTDm 16V

Domyślnie

Dokładnie tematy powielane usuwane ...

Wysłane z mojego GT-I9300

Użytkownik Romeo
    Auto
    lexus is250

Domyślnie

Cytat Napisał kandy Zobacz post
    W większości wątków, w których widziałem, że się wypowiadasz to robisz to w taki sposób żeby komuś pojechać...
    Kandy, nie komuś, ale prowokatorom albo wiecznym narzekaczom, czy szydercom, ktorzy jednak mają inne auta, paski i beemki, ale tutaj są wybitnie aktywni w tematach alfy romeo...
    I ewentualnie takim userom, jak autor tego wątku, ktorym się nie chce palcem kiwnąć i poszukać. Bo WSZYSTKIE informacje, o jakie on pyta, są już na tym forum i to w pewnych miejscach nawet kilkakrotnie. Dokładnie WSZYSTKIE.

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    ZAMOŚĆ
    Auto
    VOLVO V60 D3 + MERCEDES 190E 2.6

Domyślnie

Cytat Napisał KRS Zobacz post
    Kandy, nie komuś, ale prowokatorom albo wiecznym narzekaczom, czy szydercom, ktorzy jednak mają inne auta, paski i beemki, ale tutaj są wybitnie aktywni w tematach alfy romeo...
    A ty to TBI to wogóle masz dzieciaku bo jakoś mi się nie wydaje ?

Co się tyczy 159 najtańsza w utrzymaniu powinna być 1.9/8V JTDM nie ma problemów z kolektorem.
    Ogólnie auto bardzo udane zwłaszcza w zestawieniu ze 156 jedynym wyraźnie słabym punktem jest skrzynia biegów która dość szybko zaczyna wydawać rożne dziwne odgłosy od huczenia po przeróżne stuki.

Zawieszenie nie dość że dobre to jeszcze trwałe, ja swoją po trzech latach niemal bezawaryjnej eksploatacji sprzedałem z przebiegiem ok 200.000 km.
    Ostatnio edytowane przez A.Krystian ; 22-04-2014 o 13:01
    Były:

159 1.9 JTDM 2006
    156 2.4JTD 2002

Użytkownik Romeo Avatar Artur75
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    Alfa Romeo 156 SW 2.4JTD M-Jet 20V, Alfa Romeo 166 3.0 V6 Sportronic

Domyślnie

Cytat Napisał KRS Zobacz post
    Nie zabronisz im tego, to są ludzie którzy mają doświadczenie, jakiś punkt odniesienia i wypowiadają się z sensem w przeciwieństwie do Ciebie

Pozdrawiam

Użytkownik Romeo
    Auto
    lexus is250

Domyślnie

Cytat Napisał Artur75 Zobacz post
    Nie zabronisz im tego, to są ludzie którzy mają doświadczenie, jakiś punkt odniesienia i wypowiadają się z sensem w przeciwieństwie do Ciebie

Pozdrawiam
    w czym mają doświadczenie? jaki punkt odniesienia? jak oceniasz sens wypowiedzi? Przypomnieć ci ten sens? prosze bardzo: "jedna felga mojej beemki jest wiecej warta niż twoja cała alfa". Jeszcze parę przykładów, Arturze, na ten sens)?

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Szczepan
    Mieszka w
    Łódź, Polska
    Auto
    była: Alfa Romeo 147 jest: BMW 740i

Domyślnie

Nie jedna tylko komplet, po drugie Artur daruj sobie "dyskusję" z tym Panem, bo on najbardziej inteligentną "dyskusje" w swoim życiu to prowadził ze ścianą

Dlatego jest przekonany, że ma zawsze racje, bo ściana nie protestowała

Moje maleństwo - kliknij na zdjęcie!

Pomogłem? - kliknij PODZIĘKUJ ZA POST!

Użytkownik Romeo
    Auto
    lexus is250

Domyślnie

wątek się rozłazi tematycznie, bo dwaj panowie z BMW uznali,że można wylać troszkę żółci na forum.
    Pozostając w temacie podtrzymam swoje zdanie: nowi userzy powinni zaczynać obecność na forum od kwadransa na przeszukanie wątków. Inaczej będziemy mnożyć te same wpisy i te same opinie w nieskonczoność.
    Ostatnio edytowane przez KRS ; 23-04-2014 o 11:20