Również wszystkie UFI.
Również wszystkie UFI.
Ostatnio kupowałem filtry powietrza i paliwa oba UFI i pogadałem ze sprzedawca w sklepie specjalizującym się we włoszczyźnie "Ital Auto" w Szczecinie i powiedział, że UFI robi filtry jako oryginalne dla wielu modeli Fiata, Alfy i Lanci. Na pewno paliwa robi dla 159 a powietrza nie wiem. Valeo robi dla 159 flity kabinowe tylko zwróćcie uwaga przy zakupie do jakiej klimy ma być filtr do automatycznej (węglowy) czy manualnej (zwykły).
Czy węglowy czy nie to już wybryk kupującego, węglowy pochłania też zapachy, co jest fajne i można z niego korzystać nawet w aucie bez klimy : )
Zadaniem filtra węglowego jest tylko neutralizacją szkodliwych zapachów, więc niewiem czy sam w sobie filtr węglowy może chronić układ klimatyzacji przed awarią.
Jeśli Valeo robi dla Alfy filtry kabinowe to nie są to te same filtry które są sprzedawane pod marką Valeo.
Filtr Fiat-Lancia-Alfa jest czarny i bardzo dobrze absorbuje nieprzyjemne zapachy - miałem taki zamontowany gdy kupiłem samochód sprowadzony z Włoch.
Ostatnio miałem zamontowany filtr Valeo - Made in Germany nie jest on tak czarny jak oryginalny filtr czy filtry firmy WIX i jego zdolności pochłaniania nieprzyjemnych zapachów są słabe, porównywalne z filtrami Clean Filters czy Mistral.
Niewiem czy to jest spowodowane ilością aktywne węgla czy po prostu inną technologią stosowaną przed Valeo a inną wymuszoną przez koncern Fiat.
Ostatnio edytowane przez kamal ; 17-05-2014 o 00:46
W takim razie po co jest podział filtrów Valeo na:
- dla pojazdów bez automatycznego sterowania klimatyzacją (zwykły przeciwpyłkowy)
http://www.iparts.pl/czesc/filtr-kab...21-715532.html
- dla pojazdów z automatyczną klimatyzacją ( z aktywnym węglem)
http://www.iparts.pl/czesc/filtr-kab...21-715533.html
Nie wiedziałem, producenci tak dzielą filtry.
Moja mama użytkuję astrę G bez klimatyzacji i o czasu pojawienia się filtrów węglowych takie stosuję, mam również kumpli którzy mają samochody z automatyczną klimatyzacją i stosuję zwykłe filtry i nic im się nie dzieje z klimatyzacją. Samochody mają przejechane powyżej 200tys.km także myśle, że to tylko chwyt marketingowy producentów, aby kierowcy kupowali droższe węglowe filtry do aut z automatyczną klimą.
Jeśli ktoś dba o własną higienie/zdrowie to wiadomo, że kupi lepszy filtry nie zależnie czy ma klimatyzację czy zwykły nawiew w 15letnim samochodzie.
Marcin nie mam zamiaru się napinać w tym temacie i udowadniać coś na siłę. Pisze tylko to co obserwuję, bardzo możliwe, że racja jest po twojej stronie. To tyle w temacie filtrów z mojej strony.![]()
Aktywny węgiel ma zastosowanie w pochłananiu zapachu, w niczym więcej.
Mann albo Knecht, najlepsze dwie marki filtrów, swoją drogą też najdroższe![]()
Moja pierwsza Alfa - 159 SW 2.4 JTDM Turismo Internazionale
159 powodów do wydawania pieniędzy na swoją pasję
Były : Seat Cordoba SX 97' 1.6i/101km / Ford Mondeo 01' 2.0 TDDI/115km
Jest : Alfa 159 SW 2.4/210km TI 08 / Seat Ibiza 6L Sport 03' 1.9 TDI/130km