Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 28

Temat: Bi xenon w 166 przed FL

Użytkownik Romeo Avatar gonzo
    Mieszka w
    Siemianowice Śląskie
    Auto
    Fiat Tipo SW 1.4 T-jet

Domyślnie

Bo w 166 soczewka ma przysłone w takim samym kształcie jak soczewka ksenonowa. Czyli teoretycznie nie oślepiasz. Musisz tylko pamiętać o korygowaniu pokrętłem świateł jak załadujesz bagażnik.

Uwierz, jeśli odbłyśnika "nie ma" światło nawet z dwóch żarników nie będzie odbite i dalej nic nie będziesz widział.
    100% satysfakcji daje regeneracja + dobre żarówki lub nowe żarniki ewentualnie hidy (jak ktoś ma w nosie paragrafy, przeglądy, policję itp)
    Jest Fiat Tipo SW Lounge 1.4 t-jet
    Była 166 FL 2.4 JTD R5 10v Black Metallescente
    Była 145 1.4 TS Edizione Sportiva

Super Moderator Quadrifoglio Verde Avatar marek230482
    Mieszka w
    Strzelin
    Auto
    166 3.0V6, gtv 2,0TS, brera V6

Domyślnie

Jak nie zregenerujesz odbłyśników to wstawianie HID`a jest jak wietrzenie gaci zamiast wyprania.....

Użytkownik Znawca
    Auto
    AR 166 busso / AR 166 jtdm / AR 166 jtd / AR 156 jtdm / AR 156 jtd / AR 147 jtdm

Domyślnie

Marek zregenerował swoje odbłyśniki i poza tym świata nie widzi ,uważa też chyba że każe auto "świeci" tak samo,tylko kwestia w którym jest zregenerowany odbłyśnik a którym nie. Mylisz się bardzo Marku ,tak soczewka z bmw e60 i w211 ( ta sama e55 made by hella ) świeci lepiej od soczewki valeo z audi q7 i 100 procent lepiej niż soczewka w 166. Najlepsze są soczewki koito ale są wyraźnie droższe.Mówiąc że każda soczewka świeci tak samo ośmieszasz się.
    Kolego oczywiście możesz próbować przeszczepu soczewki od innych modeli np. tej e55 ,ale będzie ona wyraźnie większa od soczewki w przedliftowej 166 więc rzeźbienia będzie sporo.Trzeba będzie dorabiać mocowania i wycinać to plastik przykrywający fabryczną soczewkę. Montaż soczewki bi ,kiedy byś się decydował na to nie jest żadnym problemem. Ale według mnie bixenon jako długie jest słabszy od zwykłych żarówek halogenowych na długich ,przynajmniej dla mnie. po prostu światło jest rozproszone w każdym kierunku i na odległość nie powala.
    dodatkowo kiedy zmienisz soczewki ,możesz sobie kupić soczewkę na tyle młodą na ile uda ci się wyszukać więc nie musisz się przejmować żadną regeneracją odbłyśnika.Koszt ?jak dobrze trafisz to e55 znajdziesz za 50 złotych za sztukę , wykonanie twoje i za 100 złotych możesz mieć naprawdę dużo lepsze oświetlenie .
    Kwestia tylko czy sprawa warta zachodu.
    Ostatnio edytowane przez jarek1986 ; 25-05-2014 o 23:32

Mieszka w
    Strzelin
    Auto

Domyślnie

A Tobie co? Żal dupę ściska że tego nigdy Ci się nie chciało i jak kot oczami w nocy świeciłeś? Twoja sprawa że wolałeś nic z tym nie robić tylko użalać się albo hid wstawić. 166 ma do bani światła bo chyba podobnie jak znaczki, powłoka się łuszczyła po paru latach nawet nie używania. W innych odbłyśniki są trwalsze. Fakt, hella jest lepsza. Tak jak wspomniałem niektóre japońskie też. Ale mądrzejsi od Ciebie jarku to sprawdzali. I nie podjarana para kolegów wieczorem pod mostem albo na polu tylko w labolatorium. Hella czy japońce mają lepszą optykę. Coś robią lepiej w tych soczewkach. Możliwe też że jak są większe to są lepsze. Tego nie wiem, ani nie wiem czy i gdzie są większe.
    Czytałem zarówno testy jak i porównywałem na drodze światło po regeneracji z innymi autami. Mało to. Mam pod domem ciągle trzy auta (jak nie więcej) ze światłami projekcyjnymi. Trzy różne. Nie ma między nimi różnicy pomimo zupełnie innych producentów optyki. Niebawem zrobię regenerację w obecnej 166. I tym razem się pokwapię o test "na żywca" z innymi autami. Specjalnie dla Ciebie jarku. Tak jak ze skrzynią przekonasz się że powszechna wiedza nie kończy się zawsze tam gdzie Twoja. Abyś nie miał potem zastrzeżeń to możesz "podstawić" mi to idealne auto z fenomenalnymi Twoim zdaniem światłami i porównamy. Spokojnie, dam Ci z pewnością znać. Wszystko się wtedy wyjaśni. Jak się okaże, że masz rację to chylę czoła.
    Ostatnio edytowane przez marek230482 ; 26-05-2014 o 05:36

Mieszka w
    Siemianowice Śląskie
    Auto
    Fiat Tipo SW 1.4 T-jet

Domyślnie

Moja albea ma zwykłe reflektory, z dużą powierzchnią odbłyśnika. Dobre żarówki. Byłem zachwycony tymi reflektorami. Myślałem, że jak kupię auto z ksenonem to będę psioczył na fiata Szybko po kupnie 166 odazało się, że ksenon to tylko z nazwy tam jest. Nocą tragedia. Długo się nie zastanawiałem. Reflektory oddałem do regeneracji po jakimś czasie kupiłem nowe żarniki. Efekt? Jak wsiadam do albei to się zastanawiam czy mam światła włączone

Może nowsze soczewki są bardziej wydajne. Nie mam pojęcia.
    Na pewno opłaca się regenerację zrobić dla własnego bezpieczeństwa.

Mieszka w
    Strzelin
    Auto

Domyślnie

Gonzo... pomogła regeneracja? Niemożliwe.... Niesamowite, wręcz niewiarygodne. Przecież jarek wyraźnie napisał że to tylko ja taki podekscytowany jestem a generalnie to światła w 166 są do bani i ja herezję głoszę. No cóż.... pożyjemy, zrobię test.

Jeżeli chodzi w ogóle o światła to należy słusznie zwrócić uwagę że światła projekcyjne mają jedną zasadniczą wadę.... Przysłonę która wprowadza straty w emitowanym świetle. Niewielkie, ale jednak przemnożone przez wydajność soczewki mają wpływ. Najlepsze pod względem wydajności (czy też najmniejszych strat) są zwykłe reflektory z gładkim szkłem (jak to na nie mówią clary). Dlaczego? Ponieważ tam całe światło pada na drogę i jeszcze na dodatek nie jest zniekształcane przez ryfle. Duża powierzchnia odbłyśnika + zero przeszkód daje najlepszą wydajność świecenia. W dodatku nie jest wymagana precyzja jak przy soczewce gdzie najmniejszy paproch na soczewce zmniejsza wydajność o kilka procent. Oczywiście porównujemy te same źródła światła.
    Dlatego przy soczewkach nie ma znaczenia wielkość lampy a przy zwykłych to kluczowa sprawa. Dlatego terenówki mają tak duże reflektory, dlatego golf IV (zachwalany tu przez kogoś kiedyś) ma tak dobre światła. Nawet przy drogowych. W 166 drogowe są bardzo dobre bo są duże. W coupe dano soczewkę na zewnątrz (w tej większej części lampy) przez co drogowe wciśnięto w ten "klin" i świecą nędznie. Kiedy można było zrobić odwrotnie i wszystko było by super.
    Ot taki mój wywód z doświadczenia.

Mieszka w
    Siemianowice Śląskie
    Auto
    Fiat Tipo SW 1.4 T-jet

Domyślnie

Cytat Napisał marek230482 Zobacz post
    Gonzo... pomogła regeneracja? Niemożliwe.... Niesamowite, wręcz niewiarygodne.
    Do tej pory nie mogę się otrząsnąć

Mnie się zawsze bardziej porodały reflektory soczewkowe, a że maja wady to trudno. Pasują idealnie do wadliwych samochodów spod zanaku Alfy Romeo
    Jeszcze jakby ktoś miał obiekcje co do trwałości takiej regeneracji. W 145 4 lata jeździłem na regenerowanych i nie zauważyłem spadku skuteczności.

Mieszka w
    Strzelin
    Auto

Domyślnie

Nie wiem jak z trwałością napylonych odbłyśników przez niektóre firmy ale słyszałem że nie zawsze robią idealnie. Ja jak zrobiłem to było po prostu lustro.

Mieszka w
    Siemianowice Śląskie
    Auto
    Fiat Tipo SW 1.4 T-jet

Domyślnie

Odbłyśniki ze 145. Ocencie sami
    http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...7c82ab05a.html

Użytkownik Znawca Avatar criss2007