na kole pasowym sprężarki? to dlaczego tylko przy włączonej spręzarce hałasuje?
na kole pasowym sprężarki? to dlaczego tylko przy włączonej spręzarce hałasuje?
Ponieważ w momencie jak zalacza się elektromagnes sprzegielka to łożysko jest bardziej obciążone. Zdejmij pasek 6pk i pokrec kołem pasowym. Poruszaj nim czy luzu nie ma na boki. Powinno chodzic lekko i cicho i nie mieć luzow. Ale i tak o tym czy to ono przekonasz się dopiero jak się całkowicie zatrze i odpadnie Ci koło pasowe co mnie kiedyś niestety spotkało
![]()
[C
To łożysko chyba da się zrobić bez odpinania wezy od sprezarki tylko trzeba się trochę nagimnastykowac..
ale zapewne trzeba spuszczać czynnik?
No właśnie pisze ze nie trzeba. Jak odkrecisz sprezarke od bloku trochę ja odchylisz, potem odkrecisz tarcze sprzegla, powinno ci się udac zdjac seger i kolo pasowe z lozyskiem. W 166 jtd jest duzo miejsca pod maską.
dzięki. jak bede miał chwilę , to wjade na kanał , sciagne pasek i oblookam jak to wygląda.
Tam kanal ci specjalnie nie potrzebny. Kolo trzeba zdjąć i nadkole zeby pasek ściągnąć a od gory wiatraki chlodnic i oslony silnika jak masz wtedy sprezarke masz na wierzchu.
ale akurat dysponuje kanałem w garażu , więc wjadę,sciagne pasek i sprawdzę te łożysko.
Łożysko to groszowy temat. Zrobisz je na aucie. Ja przerabiałem temat wymieniałem tez uszczelniacz ale niestety nie pomogła operacja. Oddałem ostatecznie srpężarkę do kompleksowej regeneracji do laser serwis i odebrałem praktycznie nowa sprężarke w działaniu i wyglądzie. Kosztowało mnie to 340zł myśle, że to genialna cena i masz spokój na lata.
ja mysle że łożysko by szumiało czy coś.. a to tak charczy jakby sie zacierała.