Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 19 z 19

Temat: Osłona pod silnik 2.4 JTD

Kosiar
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Maciek-156 Zobacz post
    To alternato będziesz miał szybko do wymiany + kłopoty z temperaturą silnika
    oczywiście dobrze mieć osłonę ale ja jeździłem 2 lata bez i żadnych problemów z alternatorem a auto zawsze miało temp 80-90 stopni a kolega adam też jeździ bez i też nie ma problemów z alternatorem więc te problemy z alternatorem to trochę bajki wyssane z palca nie oparte na typowych awariach

Karol156
    Gość

Domyślnie

nie wiem czy wyssane czy nie ale jeździłem rok bez tej osłony i robiłem niedawno alternator (coś w tym chyba jest) temperaturę mam ok. 90 czyli ok ale dość długo się nagrzewa ale z tego co czytam to normalne w JTD(zresztą mam nowy termostat), słyszałem tez ze syf lubi się w pasek klinowy ładować ogólnie chciałbym temu wszystkiemu zapobiec, ale widzę ze chyba nie uzyskam od was żadnych konkretów co ?????????????

Etnic
    Gość

Domyślnie

Jeżeli osłona silnika jest tak ważna to ciekawi mnie dlaczego w mojej firmowej Toyocie prosto z salonu nie ma takowej zamontowanej i na pewno nie było. Mają lepsze alternatory?

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie! Avatar Kameleon
    Mieszka w
    łódzkie
    Auto
    Była AR 156 1.9 JTD 11.2000r./ Jest AR 159 1.8 MPI 2008r.

Domyślnie

Ja kupowałem z tej firmy na allegro. Przesłali szybko, odpowiadali na @ i odbierają tel ;]

Wyniki wyszukiwania - Aukcje internetowe Allegro

Karol156
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Etnic Zobacz post
    Jeżeli osłona silnika jest tak ważna to ciekawi mnie dlaczego w mojej firmowej Toyocie prosto z salonu nie ma takowej zamontowanej i na pewno nie było. Mają lepsze alternatory?
    Nie wiem czy maja lepsze alternatory ale to tez zależy od umiejscowienia altka np. w alfie jest on u dołu silnika dlatego jest narażony na działanie czynników zew. takich jak woda,piach,kamienie,sól

Kameleon i jak ta osłona Ci się spisuje nie było problemu z montażem, jak materiał tej osłony ?

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie! Avatar Kameleon
    Mieszka w
    łódzkie
    Auto
    Była AR 156 1.9 JTD 11.2000r./ Jest AR 159 1.8 MPI 2008r.

Domyślnie

Karol osłona jak osłona - OK, akurat nie montowałem tego osobiście ale mech przy okazji innych prac, natomiast mówił że pasowała bez problemów. Według mnie wykonana solidnie, nic mi nie trzeszczy i nie wpada w rezonans czego doświadczyłem ze starą osłoną.

Tą mam już rok czasu. Chyba mają dobrych marketingowców ;] mnie przekonał ich opis na aukcji i te porównania wytrzymałości choć znawcą nie jestem. Dla mnie grunt, że chroni silnik i się nie rozpada

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Starachowice
    Auto
    156SW 2,4 jtd 2001

Domyślnie osłona pod silnik

Osłona mocowana jest na wkręty i śruby. Nie powinieneś mieć kłopotów z jej zamocowaniem. Popatrz na mocowania do plastików przy nadkolach bo tam mogą być największe trudności ( zardzewiałe punkty mocowania bądż urwane, skoro piszesz, że osłony nie masz). Przykręcenie do podwozia (2 śruby) i do zderzaka to pryszcz. Osłonę zamontuj, jest ważna dla czystości silnika i jego temperatury.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Maciek-156
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021

Domyślnie

Cytat Napisał Etnic Zobacz post
    Nie wiem jakie mają alternatory ale mogą byc w takim miejscu że towar spod kół nie jest na niego rzucany
    AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
    Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
    Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
    AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
    AR156 1.6TS 2000
    Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)