Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 28

Temat: Wysokie spalanie + piszczące hamulce w Gtv V6 ;)

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    Wielkopolska
    Auto
    Od 1998 164 v6 , GT JTD 2004.Volvo V70 2007

Domyślnie

Cytat Napisał Tytus9 Zobacz post
    Oke, mam wyniki badania. Oczywiście kolega Tomi ma rację- 12,5 w mieście nie było- zawiesił mi się wskaźnik xP Ale i tak jest nieźle, a wręcz powiedziałbym normalnie w miarę, zresztą oceńcie sami- 15,83l/100km jazda 100% po mieście w tym jedna demonstracja siły Dziś prawdopodobnie wymienię rozwaloną przepływkę, więc może być tylko lepiej

Dalej jednak nie rozumiem różnicy między 18l/100km z radiem, a 16l/100km bez radia. Być może trochę się z autem dotarłem, lepiej rozumiem swoją Bellę i jeżdżę bardziej płynnie, ale żeby aż o 2 litry? Dodatkowo nurtuje mnie fakt, że naprawdę- bez radia, w trakcie postoju na jałowym buja obrotami, coraz niżej, niżej i po jakimś czasie silnik gaśnie, do tego w trakcie jazdy ze stałą prędkością na niskich obrotach zdarzają się zwiechy. Załączę radio i na jałowym obroty szaleją. Opadają, podbija je do 1500, znowu opadają, radio zaczyna przerywać, deska migać, kosmos. W trakcie jazdy wydaje mi się też, że zawiechy są znacznie częstsze. Myślicie, że to efekt psychologiczny? Czy obniżone napięcie spowodowane włączeniem prądożernego radia (moje radio ma wbudowany telewizor 10") może po prostu nasilać objawy przepływki?
    Nowe wcielenie "CHRISTINE"

Użytkownik Romeo Avatar grzdylu
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    GTV 3,0 V6

Domyślnie

18l po Warszawie to standard. Takze nie szukaj na sile zrob przeplywke to pewnie z 1l Ci spadnie.

Co do hamulcow mam caly komplet ATE i piszcza. Jak dotarlem zestaw w Kielcach to piszczenie lekko ustalo. Przy hamulcach masz dwie opcje, miekkie klocki nie piszcza ale pyla a twarde piszcza i nie pyla. Piszczenie wieksze na pelnych tarczach

Sent from my iPhone

Co do radia to pewnie jakas dziadoska instalacja. Zamontuj zwykle radio 1din na porzadnej fabrycznej instalacji i dobre aku. Powinno byc ok

Sent from my iPhone
    Born to be wild.

ZBANOWANY Maniak resoraków
    Mieszka w
    Usa
    Auto
    mgsexGD

Domyślnie

grzebał on w historii tego auta i mówił mi, że przepływka była sprawdzana i niezależnie z jaką jeździli spalanie było kosmiczne.
    Nie bardzo rozumiem co znaczy, że była sprawdzana... Że przekładali przepływki z innych V6'ek i próbowali czy zakładali nowe wiadomego lub nie pochodzenia?
    I nawet jeśli, to nie znaczy, że jest ona sprawna. Przepływki w V6 to dość krucha sprawa i padają one z nienacka...
    Porównaj z tomi'm parametry na kompie i będziesz wiedział...

Oke, mam wyniki badania. Oczywiście kolega Tomi ma rację- 12,5 w mieście nie było- zawiesił mi się wskaźnik xP
    Ze wskaźnika brałeś spalanie? W Alfie Romeo?
    Na wskaźniki trzeba brać dużą poprawkę, że względu na ich powiedzmy średnią dokładność...

Co do problemów z falującymi obrotami...
    Przyczyną może być nieprawidłowo działająca przepustnica lub potencjometr pedału gazu.
    Warto by wziąć komputer i również te parametry porównać z normalnie działającą V6.

Nie jestem pewny czy w Gtv 3.0 robi się reset sterownika tak samo jak w 166 3.0, ale spróbować możesz.
    Więc robi się to tak:
    - odłączyć akumulator na 5 min., kilka razy przycisnąć pedał hamulca żeby układ się kompletnie rozładował
    - podłączyć aku,
    - włączyć zapłon na 60 sek (nie dotykać pedałów gazu ani sprzęgła),
    - wyłączyć zapłon i odczekać 60 sek,
    - uruchomić silnik i niech pracuje na biegu jałowym do włączenia się wentylatora.
    Po tym warto pojeździć trochę z różnymi prędkościami obrotowymi

Poza tym ustalmy szczegóły... jeśli chodzi o audio to masz tylko to radio czy jeszcze całą zabudowę grającą w rytmie "umca umca"?
    16L w mieście przy normalnej jeździe to dobry wynik, V6 tak ma i tego nie przeskoczysz a przynajmniej nie ma sensu tego robić

Ale wszystko we właściwej kolejności, najpierw porównaj parametry z inną V6 a później na podstawie tego będziemy wykluczać kolejne możliwości...

Co do piszczenia chłopaki Ci już wszystko powiedzieli, wymień klocki...
    supabach nadmienił o zmienianiu tarcz i klocków w różnym czasie. Fakt, może wystąpić efekt piszczenia jeżeli na już zjechaną tarczę, na której krawędzi robi się rant założy się nowy klocek, który nie jest dopasowany do już wyrobionej koleiny.

Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    GTV 3,0 V6

Domyślnie

Te Zonkil o co chodzi z tym resetem sterownika? dodaje z 5km jak sie to zrobi? ide do garazu zatem...

Sent from my iPhone
    Born to be wild.

Mieszka w
    Usa
    Auto
    mgsexGD

Domyślnie

Nic nie dodaje...
    Po prostu przywraca podstawowe parametry sterownika. Po wymianie uszkodzonej przepływki, sondy lambda czy innych problemów przez które parametry adaptacyjne w tym AFR mogą się zmienić na niekorzystne.

5km możesz sobie dodać jak się pojedziesz przejechać

Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    GTV 3,0 V6

Domyślnie

:p

Sent from my iPhone
    Born to be wild.

Użytkownik Romeo Avatar Tytus9
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa Romeo Gtv

Domyślnie

Mam radio z telewizorem plus 2 głośniki ze zwrotnicami.

Spalanie odczytywane z kalkulatora według wzoru litry zalane i wyjeżdżone/kilometry. Jedynie przy tych 12,5 to sobie wróżyłem ze wskaźnika xP

Aktualnie fura jest u Darka, poprosiłem go, żeby wszystko pomierzył ;)

Użytkownik Rowerzysta Avatar GhostRider
    Mieszka w
    WPI
    Auto
    ....

Domyślnie

Mozesz kupic sobie akumulator , ten jest do du.... Niby dziala jak sie jezdzi ale nie trzyma na dluzsza mete , potem szujak co ci prad kradnie , nawet na postoju jest pobór ....
    Serwis Samochodów Włoskich Mr.Alfa
    ALFA ROMEO LANCIA FIAT ABARTH MASERATI FERRARI
    TEL.515-428-547
    Rembertów ul.Górna 1 05-555 Tarczyn

https://serwis-samochodowy-mralfa.business.site/

https://www.facebook.com/profile.php?id=61550785227458

Użytkownik Romeo Avatar Tytus9
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa Romeo Gtv

Domyślnie

A alternator działa? Znaczy jest gdzieś przebicie? Masakra... A teraz odnośnie przepływki- czy nie jest czasem tak, skoro objawy mi się mocno nasilają w momencie jak generuję pobór prądu, że ta przepływka któa jest po prostu dostaje za mały prąd i dla tego nie chodzi, a jako taka jest sprawna? Da się to jakoś sprawdzić?

Mieszka w
    Usa
    Auto
    mgsexGD

Domyślnie

Przepływka tak nie działa.
    Akumulator może być dobrym tropem... warto sprawdzić jego napięcie.
    Poza tym idąc w tą stronę być może łożyska alternatora są zajeżdżone i dlatego taki efekt?