Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 23

Temat: Sprzęgło i dwumas Alfa 156 1,9 16V 140 KM

Użytkownik Świeżak Avatar xrobcio
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Auto
    Alfa Romeo 156 SW 1.9 JTDm 16V 150HP

Domyślnie

Moje dzwonienie od strony kierowcy ktore najsilniej slychac przy kole, mechanik sklasyfikowal jako lozysko sprzegla.
    https://www.youtube.com/watch?v=z2I8den8SQs Najbardziej slychac od poczatku filmiku do 10 sek. Ten dzwiek jest delikatnie w tle wiec trzeba sie wsluchac :E
    Ostatnio edytowane przez xrobcio ; 11-06-2014 o 17:24

Użytkownik Świeżak Avatar perek16
    Auto
    Alfa Romeo 156 1,9 JTD 16v

Domyślnie

Mam bardzo podobnie, dźwięk podobny jak by ktoś zegarek nakręcał, wiec to już jasne sprzęgło do wymiany.
    Czyli:
    -sprzęgło do wymiany
    -dwu-mas ok, ale jak będzie wymieniane sprzęgło to i dwumas można zobaczyć
    -stukanie podczas krecenia kierownicą może być sworzeń
    więc odstawie go do mechanika powiem mu co i jak i może wszystko będzie ok Dzięki wszystkim za pomoc, jeśli komuś coś by się jeszcze przypomniało to śmiało.

Użytkownik Świeżak Avatar xrobcio
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Auto
    Alfa Romeo 156 SW 1.9 JTDm 16V 150HP

Domyślnie

Moje sprzeglo sie nie slizga i moj mechanior powiedzial tak, ze to moje sprzeglo moze wytrzymac miesiac, a moze rok. I ze zawsze bedzie czas zeby wydac pieniadze Zaleca mi jezdzic. Te moje dzwieki wystepuja od samego poczatku kupna auta czyli juz rok Sprzeglo bierze juz troche bardziej przy gorze (a powiedzial ze w JTD nie ma regulacji sprzegla) wiec tarcza pewnie nie jest juz gruba.
    Co do wymiany sprzegla poleca oryginal bo na Luku przejechal sie 2 razy, bo chyba wlasnie to lozysko bylo do...

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    Berlin / Gliwice
    Auto
    Alfa 147 1.9 JTD 16V 140 KM

Domyślnie

Jak bedziesz mial mozliwosc to badz przy mechaniku jak bedzie ci sprawdzal dwumase. Ja jakos nie mam zaufania do kogos kto mi w ciemno chce wymieniac czesci za kilkaset zl.. W taki sposob dalbym sie zrobic w punto w Ciu.. Na wymiane sprzegla - pedal wpadl w podloge i mechanik odrazu stwierdzil sprzeglo do wymiany - a bylo wymieniane 5 tys km wczesniej, a padnieta byla pompka przy pedale co rowniez mu sugerowalem.. Lepiej naciagnac klienta ze sie wymienilo cos co bylo ok bo przeciez malo kto chce widziec stare czesci..

Gesendet von meinem Xperia Arc S mit Tapatalk 2

Auto

Domyślnie

Znaczy wiecie ja u niego nie naprawiam. Pytałem się go z racji tego że miał 147 i sam przy niej robi. Naprawiam wszystko u mechanika znajomego mojego ojca, tylko zanim do niego pojadę to wolał bym najpierw sam trochę zdiagnozować usterki żeby wiedzieć co mu powiedzieć. Ale jak będzie wymieniał to się postaram przy tym być.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar kamillll
    Mieszka w
    Dąbrowa Górnicza
    Auto
    159 1.9 16v 177HP@402nm by @sdero

Domyślnie

tez mam takiego swierszczyka...sprzeglo wymienione razem z dwumasem a swierszczyk jest dalej...na spota przyjezdza kolego 147 z tym samym motorem i tez go ma, a wszystkie te tajle tez juz wymienial

Użytkownik Świeżak Avatar Piracik
    Mieszka w
    Kleczew, Poland
    Auto
    była 156 1,9 JTD 16V 2003r, jest Giulietta 2,0 JTDM 2012r

Domyślnie

u mnie to samo świerczenie, mam już kupiony komplet sprzęgło + dwumasa, ale martwi mnie to co piszecie, że po wymianie nadal Wam świerczało??? myślałem że jest to spowodowane luźnymi sprężynami na dwumasie i sprzęgle i po wymianie wszystko zniknie....więc co jest tego przyczyną??????

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    Berlin / Gliwice
    Auto
    Alfa 147 1.9 JTD 16V 140 KM

Domyślnie

Moze cos na pasku pomocniczym ?? U mnie co prawda nie jest to az tak jak na tym filmie i swierczy moze 2-3 sek co jakis czas i mechanik stwierdzil, ze to sprzegielko na alternatorze.

Gesendet von meinem Xperia Arc S mit Tapatalk 2

Użytkownik Świeżak Avatar Piracik
    Mieszka w
    Kleczew, Poland
    Auto
    była 156 1,9 JTD 16V 2003r, jest Giulietta 2,0 JTDM 2012r

Domyślnie

Sprzęgiełko na alternatorze to raczej nie jest bo alternator masz z prawej strony nie z lewej i jak się zatrze to jest takie metaliczne pukanie, wiem bo też wymieniałem moim zdaniem świerczenie to wina luźnej dwumasy bo przy naprężeniu się to pojawia, u mnie jak włączam bieg i zwalniam sprzęgło to się to nasila. Mam nadzieje, że po wymianie bedzie cisza!!

Auto

Domyślnie

Kolega wyżej napisał że to łożysko sprzęgła, więc to może jest rozwiązaniem problemu.