Szkodliwość dla silnika to bzdura rozgłaszana przez ludzi, którzy nie mają o tym pojęcia. Gaz jest paliwem bardzo czystym.
Alfa to mój 3 samochód, a zarazem 3 z gazem i nie miałem z tym paliwem absolutnie żadnych problemów.
Żeby było śmieszniej powiem Ci, że ta alfa (przebieg 170tys) jeździ na gazie od jej narodzin - taka wyjechała z fabryki, i jak 4 miesiące temu wymieniałem olej i wlałem nowego do maxa to do dziś oleju na bagnecie ani mm nie ubyło! A więc silnik w ogóle nie połyka oleju - po 170tys na gazie!!
A słuchanie kogoś ze to się nie opłaca, bo instalacja droga - BZDURA jakiej nie słyszałem, jeździsz dziennie jak piszesz 100km, więc mogę przyjąć ze 3000 miesięcznie i słusznie przeliczyłeś że to jest Ok 1400zł na benzynie, na gazie zapłacisz za ten dystans ok 800zł.
Nie trudno wywnioskować, że zaoszczędzisz miesięcznie 600zł, a koszt wtrysku sekwencyjnego to obecnie 2500zł, – więc już po 4 miesiącach instalacja Ci się zwróci.
Jeżeli przyjmiesz, że będziesz tą Alfą jeździł jeszcze 2 lata to zaoszczędzisz przez ten okres 14000zł!! a więc masz na dzień dzisiejszy po 2 latach Alfinkę gratis dzięki instalacji
Koszt przeglądu to zaledwie parędziesiąt złotych (filterki i ogólne obejrzenie stanu, składu spalin itp) a wcale nie trzeba go robić zbyt często i jest to całkowitym kosztem, jaki będziesz ponosił, gdyż dobrze ustawioną sekwencję rzadko, kiedy trzeba dostrajać.
No i większy chyba o bagatela 30zł przegląd roczny samochodu - masakra
Ja mam 1.8 TS a wolno nie jeżdżę, i z tych paru ostatnich miesięcy średnie zużycie gazu wyszło mi na poziomie 11,4 l jeśli mam być tak dokładnym