Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 15 z 15

Temat: Gazowanie Belli ;-( (lpg)

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    Koszalin

Domyślnie

Tu kolego masz kalkulatorek do obliczana opłacalności gazu

AutoGAZ Koszalin

Do ceny instalacji dodaj 1000 zł uznajmy to za koszty dodatkowej eksploatacji. Robiąc 1000 km na miesiąc i instalacji za 4 tyś, zwrot kosztów instalacji po 23 miesiącach. A te gadanie typu warto czy nie warto to zostawmy, bo na forum mamy dużo zwolenników gazu oraz jego przeciwników.

konradkola
    Gość

Domyślnie

Dziekuje koledzy za wyczerpujace odpowiedzi . Juz sie chyba zdecydowalem na montaż gazu teraz tylko zostaje wybrać miejsce gdzie bedzie przeprowwadzona ta operacja zamierzam ja przeprowadzic jakos w przyszlym miesiacu.

sympatyk
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał RogerIZ28 Zobacz post
    Szkodliwość dla silnika to bzdura rozgłaszana przez ludzi, którzy nie mają o tym pojęcia. Gaz jest paliwem bardzo czystym.
    Alfa to mój 3 samochód, a zarazem 3 z gazem i nie miałem z tym paliwem absolutnie żadnych problemów.
    Żeby było śmieszniej powiem Ci, że ta alfa (przebieg 170tys) jeździ na gazie od jej narodzin - taka wyjechała z fabryki, i jak 4 miesiące temu wymieniałem olej i wlałem nowego do maxa to do dziś oleju na bagnecie ani mm nie ubyło! A więc silnik w ogóle nie połyka oleju - po 170tys na gazie!!
    A słuchanie kogoś ze to się nie opłaca, bo instalacja droga - BZDURA jakiej nie słyszałem, jeździsz dziennie jak piszesz 100km, więc mogę przyjąć ze 3000 miesięcznie i słusznie przeliczyłeś że to jest Ok 1400zł na benzynie, na gazie zapłacisz za ten dystans ok 800zł.
    Nie trudno wywnioskować, że zaoszczędzisz miesięcznie 600zł, a koszt wtrysku sekwencyjnego to obecnie 2500zł, – więc już po 4 miesiącach instalacja Ci się zwróci.

Jeżeli przyjmiesz, że będziesz tą Alfą jeździł jeszcze 2 lata to zaoszczędzisz przez ten okres 14000zł!! a więc masz na dzień dzisiejszy po 2 latach Alfinkę gratis  dzięki instalacji 

Koszt przeglądu to zaledwie parędziesiąt złotych (filterki i ogólne obejrzenie stanu, składu spalin itp) a wcale nie trzeba go robić zbyt często i jest to całkowitym kosztem, jaki będziesz ponosił, gdyż dobrze ustawioną sekwencję rzadko, kiedy trzeba dostrajać.
    No i większy chyba o bagatela 30zł przegląd roczny samochodu - masakra

Ja mam 1.8 TS a wolno nie jeżdżę, i z tych paru ostatnich miesięcy średnie zużycie gazu wyszło mi na poziomie 11,4 l jeśli mam być tak dokładnym
    Dokładnie tak to wygląda.

Najważniejsza zasada to POPRAWNOŚĆ zainstalowania ODPOWIEDNIEGO zestawu
    Mam prawie 400 000 km od nowości a ponieważ jest to V generacja spalanie na poziomie benzyny , dodatkowe kilkanaście koni więcej,spokój z olejem i radość z jazdy i oszczędności.
    Zanim zdecydujesz się na zestaw i montaż poczytaj na forach typowych Lpg o wpinaniu "elektryki" w odpowiednich miejscach instalacji elektrycznej auta bo będzie to miało kluczowe znaczenie dla poprawnej pracy.Jeżeli instalator bagatelizuje miejsce wpięcia to znaczy że jest to zwykły partacz nie mający pojęcia o nowoczesnych instalacjach.

ViP Ogier Avatar grzesiek87
    Mieszka w
    Piła
    Auto
    147, 159 i Giulietta

Domyślnie

konradkola
    Gość

Domyślnie

Witam z tym kompem co napisales ze zapraszasz na sprawdzenie to dalej aktualne??