Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 20

Temat: świecą się kontrolki

77alfisti
    Gość

Domyślnie

tak do wyjęcia regulatora napięcia konieczne jest wyjęcia całego alternatora, regulator jest zamocowany na tylnej ścianie alternatora, regulatory są sprzedawane jako jeden cały element i raczej nie będzie opłacalna naprawa, przelicz sobie koszty naprawy i sam ocenisz czy warto naprawiać czy kupić nowy, któryś z kolegów był zdziwiony że zapłaciłem za obudowę i łożyska 300 zł. w czasach gdy padł mi alternator używki i zamienniki nie były aż tak dostępne jak dzisiaj, i wówczas nowy kosztował 900-1400 zł. w zależności czy to był MAGNETI MARELLI czy BOSCH więc jedynym słusznym rozwiązaniem było zreanimowanie starego

ViP Romeo Avatar williamdrake
    Mieszka w
    Erlensee (de)
    Auto
    AR 145 2.0 TS QV, Peugeot 207 1.4 Vti

Domyślnie

Oczywiscie-jesli się okaże,że obudowa jest pęknięta sensowniejszym rozwiązaniem będzie kupno używki w dobrym stanie.
    Wtedy jednak warto założyć nowy mostek itd żeby tego nie rozbierać za jakiś czas ponownie.
    Ik@r 1111
    AR 33 1.7 IE 2000-2008 r.
    AR 145 2.0 16V TS 2008-...

Miedziak
    Gość

Domyślnie

Aha czyli warto rozważyć wymianę alternatora na używany? Na co zwrócić uwagę przy wyborze używanego alternatora? Wiadomo że na to żeby pasował, ale co oprócz tego? Czy najlepsze są boscha?

---------- Post dodany o godzinie 16:15 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 16:11 ----------

A ten mostek to droga część? Dlaczego warto ją wymienić razem z alternatorem? Sorki że tak pytam ale pierwszy raz mam doczynienia z taka usterka.

---------- Post dodany o godzinie 16:59 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 16:15 ----------

Aha ten mostek to inaczej regulator napięcia? Dobrze kumam?

Użytkownik Pirat drogowy Avatar frynas
    Mieszka w
    sieradz/międzyrzecz
    Auto
    FIAT CROMA 1.9 16v 150KM

Smile

kolego miedziak

---------- Post dodany o godzinie 21:20 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 21:16 ----------

kolego miedziak
    nie zawracaj sobie głowy naprawą alternatora...znajdziesz dużo alternatorów do alfy...jest cała masa alf sciagnietych z angli na pewno cos znajdziesz pasujacego...mysle ze za 150zł góra kupisz działający alternator...tylko podmianka i bedzie po problemie

nie przejmuj się tym mostkiem...kup na allegro albo na szrocie cały kompletny alternator....elektryk go przełoży i ok...albo sam sobie przełożysz (podmienisz) jeśli trochę o mechanice masz pojęcie
    ...jeszcze jedno...jeśli Ci pomogłem.....kliknij pomógł
    Ostatnio edytowane przez frynas ; 15-02-2009 o 21:26
    alfa romeao 146 1,9TD

Mieszka w
    Erlensee (de)
    Auto

Domyślnie

frynas nie masz racji- podmianka? A jeśli kupisz jakiś dobrze przechodzony to nie rozsądniej wymienic od razy szczotki, łożyska i inne elementy które się zuzywają gdy alternator masz w rękach? Ileż to roboty?
    No chyba ,że za jakiś czas chcesz ponownie wyjmowac alternator (w TS-ie to koszt, czas) gdy w najmniej odpowiednim momencie rozleci się np łożysko lub przestanie ładować?
    Ik@r 1111

Użytkownik Pirat drogowy Avatar adk
    Mieszka w
    ok. Mińsk Mazowiecki
    Auto
    145 2.0 T.S. QV-style

Domyślnie

Dziś w czasie podróży do pracy miałem podobne zdarzenie, nagle zapaliła sie kontrolka akumulatora, zgasło podświetlenie, światła, a w końcu wszystkie kontrolki. Zatrzymałem się więc siłą rzeczy, po przekręceniu kluczyka jakby wszystko wróciło do normy, ale dla rozrusznika nie starczyło już prądu.
    Z pomocą drugiego auta podładowałem aku, ale nadal nie odpalał kręcąc rozrusznikiem. Okazało się że spierdaczył się przekaźnik od pompy paliwa, podmieniłem go z jakimś innym, odpalił i odjechałem.
    Kiedyś też wystąpiły mi podobne objawy, ale wtedy powodem była wilgoć, alternator całe szczęście dawał trochę prądu i starczyło go żeby silnik się osuszył. Natomiast dziś było zupełnie sucho, tylko mroźno.

I teraz mam pytanie, czy nagły zanik napięcia może mieć związek z tym przekaźnikiem, czy spalił się on na skutek domniemanej awarii alternatora???

Mieszka w
    sieradz/międzyrzecz
    Auto
    FIAT CROMA 1.9 16v 150KM

Domyślnie

kolego williamdrake
    powiem tak...jak cos sie popsuje w moim aucie to wymieniam popsuta czesc i jest ok...no chyba ze nie wiem co jest nie tak....ja bym wymienił altek...jest taki wybór ze napewno cos znajdziesz...nie mowie ze jak masz altek na wierzchu to nie warto go skontrolowac..albo oddac do elektryka zeby sprawdził....widze ze Ty zakładasz ze doradzam kupno jakis pierwszego lepszego bubla...i od razu montaż...nie to miałem na mysli i zgadzam się ze warto sprawdzić co sie kupuje...ale nie zakładajmy ze każda używana część to bubel...pozdrawiam[COLOR="Silver"]
    Ostatnio edytowane przez grzelutek ; 16-02-2009 o 18:47
    alfa romeao 146 1,9TD

Mieszka w
    Erlensee (de)
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał frynas Zobacz post
    nie mowie ze jak masz altek na wierzchu to nie warto go skontrolowac..albo oddac do elektryka zeby sprawdził
    Dokładnie. I o to mi min. chodziło
    Ik@r 1111

Miedziak
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał 77alfisti Zobacz post
    przyczyną jest pęknięta obudowa alternatora
    Alternator wyciągnięty i to racja okazał się pękniety w dwóch miejscach.
    mysle ze za 150zł góra kupisz działający alternator
    własnie zamówiłem używkę za... 150zeta Jak przyjdzie to wymienie u mechanika bo już tam auto zostało rozbebeszone koszt 70zł.
    ...jeszcze jedno...jeśli Ci pomogłem.....kliknij pomógł
    eee...a gdzie to się klika?

Mieszka w
    sieradz/międzyrzecz
    Auto
    FIAT CROMA 1.9 16v 150KM

Domyślnie

Cytat Napisał Miedziak Zobacz post

eee...a gdzie to się klika?
    nie wiem na tym forum to nowa opcja(chyba) klikasz na poscie tego kogos komu chcesz podziekowac.....jest opcja "dzieki"...najwazniejsze ze bedziesz mógł śmigac alfą...i wyprzedzać wszystkie VW:/
    alfa romeao 146 1,9TD