WWW.AUTKA.PL - kompleksowa obsługa samochodów
http://viaken.pl/pl/interfejs-fiat-e...tyku-obd2.html
Ten wystarczy?
Lepiej dołożyć parę złoty i kupić ELM 327.
Zamówiłem i to i to
Mechanik podpiął się pod komputer. Błąd dotyczy czujnika temperatury spalin. Co to może oznaczać? Mówi, że jeśli się znowu pojawi trzeba by wymienić czujnik. Mówi, że ten czujnik nie wpłynie na pracę silnika tylko nie wie jak się zachowa np. w przypadku potrzeby wypalenia DPF.
Na zdrowy rozum taka usterka może załatwić DPF'a, a koszty tego są... każdy wie ile. Lepiej teraz wydać kilka złociszy niż później walczyć z wywalaniem DPFu... albo co gorsza pożarem np.
... ale tutaj to teoretyzuje trochę, nie traktuj tego jak wyrocznię![]()
Powyższy post został napisany przeze mnie i każde słowo dokładnie przemyślałem- jeśli czujesz się obrażony to znaczy, że albo nie rozumiesz co napisałem, albo osiągnąłem swój cel
"We have to love Alfa, it's the law!" - Richard "Hamster" Hammond
Nie no jasne. Dzisiaj spanikowałem bo to mój pierwszy check engine a nie mam jeszcze kabla. Jutro ma przyjść.
Jak tylko błąd się będzie powtarzał wymieniam czujnik tylko nie wiem czy zdążę przed wyjazdem na Chorwację...
Nigdzie nie mogę znaleźć ile taki czujnik kosztuje.
Przy okazji dowiedz się, który to czujnik. Są (co najmniej) dwa - jeden przy kacie (błąd P2081 jak dobrze pamiętam) drugi przy DPF (P2085... o ile mnie pamięć nie myli). Jakiś czas temu pod górkę przy 3500obr i butem w podłodze zapalił mi się check engine. FES wywalił błąd P2081 w pamięci. Po usunięciu się nie pokazał więcej. Dla pewności możesz sprawdzić temperaturę jaką podaje czujnik na zimnym silniku. Rano przy 20st pokazywał mi ponad 50 i jeszcze sobie skakał o 0,5st w jedną i drugą
![]()
I mimo, że błąd już się nie pokazał bo nie było do tego sposobności to mimo wszystko czujnik ciągle zawyżał wartości i w rezultacie nieprawidłową pracę silnika. Awaria drugiego czujnika oprócz tego, jak sądzę może jeszcze zabić DPF.
To mogą być wtyki, przerwany kabel albo po prostu walnięty czujnik. Wymiana jest raczej banalna i cena czujnika raczej dostosowana do ceny samochodu - ok 100eur +-20.
Dlaczego nie pojedziesz tam gdzie kupiłeś samochód aby podpieli go pod komputer?