zmiana oleju nic nie da.
Mam punto 2012 przebieg 40 tys siniczek 1,4 56 kW i oleju nie bierze. P
odepnij pod odmę butelkę plastikową 0,25l i pojeździj zobacz ile oleju się gromadzi czy w ogóle bedziesz wiedział gdzie ginie.
zmiana oleju nic nie da.
Mam punto 2012 przebieg 40 tys siniczek 1,4 56 kW i oleju nie bierze. P
odepnij pod odmę butelkę plastikową 0,25l i pojeździj zobacz ile oleju się gromadzi czy w ogóle bedziesz wiedział gdzie ginie.
a jakie jest normalne "zużycie" oleju w tym silniku ??
w moim wychodzi około 200ml na 1tyś kilometrów, co mnie dziwi bo moja xsara picasso zużywa 200ml na 10tyś km przelotu.
Miecia z 2008 roku i nalatane 36tyś. km.
tak jak silnik citroena mam w miarę ogarnięty tak silnik w mieci to dla mnie czarna magia. wiem co to odma silnika i ją znajdę... ale co to za test butelki ??
rozumiem, że zaworek zwrotny odmy to taka plastikowa pionowa puszeczka połączona wężykiem z kolektorem ssącym. i pewnie mam wypiąć ten wężyk od kolektora ssącego i wsadzić do butelki, ale co mi to powie ??
Ostatnio edytowane przez siwyjac ; 27-11-2014 o 17:57
rozmawiałem z dwoma serwisami ASO i jednym niezależnym serwisem który naprawia Alfy i zużycie oleju na poziomie 200ml na 1tyś km mieści się w normie przewidzianej przez producenta. w instrukcji obsługi jest napisane, że zużycie oleju może sięgać nawet 400gr na tyś km.
więc obserwujemy stan na bagnecie...
Napiszą 500ml tez będzie w normietypowa amortyzacja producenta.
Dla mnie to jest branie oleju nie zużywane.
kolejna generacja silników alfy ze znikajacym olejem... ciekawe kiedy pojawią się wpisy na forum typu zatarty silnik, obrócona panewka. Nie każdy pod maskę zagląda, i jeździ od wymiany do wymiany bez sprawdzania stanu oleju.
wysłane z nokii 6310i
Było Skromne 156 1.8 TS 144 km i mniej skromne 156SW 2,5 V6 i były powody do mruczenia
Jest klekot 159 SW 1.9 JTD i 136 km i nie ma powodów do mruczenia
ALFA-i każdy dzień jest inny
Ten silnik nie bierze oleju w takich ilościach jak u ciebie.
Ale skoro uważasz ze wszystko oki ???
Moim zdaniem silnik pył pałowany do odciencia tego sa teraz efekty ze przy ok 40tys łyka 200ml a przy 60 bedzie to juz 500ml.
Czyli resumując teraz na dolewki idzie prawie 70% oleju tyle co na wymiane.
Dale uważasz ze wszystko w porzadku ???