Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 20

Temat: Wymiana żarówki - podsufitka przód.

Użytkownik Świeżak Avatar Color
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    ALFA 159 1.9 JTDM 8V

Domyślnie

Cytat Napisał mklimko Zobacz post
    U mnie cały ten panel trzeszczy, od strony przycisków, okresowo na nierównościach. Czy może ktoś miał podobny problem i rozwiązał to w jakiś prosty ale skuteczny sposób? Pzdr.

Wysłane z mojego G620S-L01 przy użyciu Tapatalka

Użytkownik Maniak resoraków Avatar mklimko
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Volvo XC60; była Alfa 159 SW

Domyślnie

Mam zagwostkę. Strasznie trzeszczo-świerszczy mi coś w panelu sufitowym, w części gdzie są przyciski i lampka. Wymontowywałem już to badziewie dwa razy, dokręciłem śrubki, poodginałem zaczepy, okleiłem plastikową nieckę w dachu taśmą żeby nie tarło i nic dalej to samo a nawet się nasila. Dźwięk ustaje w momencie kiedy nawet lekko docisnę plastik w miejscu gdzie są lampki. Pytanie jest takie czy jest tam coś co mogłoby się obluzować i daje taki dźwięk? Pytam zanim trzeci raz wyciągnę to ustrojstwo ale tym razem chyba odepnę kostki i zabiorę do domu do rozebrania. Pzdr.

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Katowice
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 jtdm 8v

Domyślnie

Cytat Napisał mklimko Zobacz post
    Mam zagwostkę. Strasznie trzeszczo-świerszczy mi coś w panelu sufitowym, w części gdzie są przyciski i lampka. Wymontowywałem już to badziewie dwa razy, dokręciłem śrubki, poodginałem zaczepy, okleiłem plastikową nieckę w dachu taśmą żeby nie tarło i nic dalej to samo a nawet się nasila. Dźwięk ustaje w momencie kiedy nawet lekko docisnę plastik w miejscu gdzie są lampki. Pytanie jest takie czy jest tam coś co mogłoby się obluzować i daje taki dźwięk? Pytam zanim trzeci raz wyciągnę to ustrojstwo ale tym razem chyba odepnę kostki i zabiorę do domu do rozebrania. Pzdr.
    Mam podobny problem, sprawdź czy któryś z przycisków nie jest luźny, u mnie problem jest z przyciskiem od klapy bagażnika, po prawej stronie podejrzewam że ulamal się zaczep, bo lekko chodzi. Planuję to za jakiś czas ogarnąć bo jest to strasznie irytujące :-/

Użytkownik Fachowiec Avatar AirAjti
    Mieszka w
    Lubin
    Auto
    Była 159 Berlina 2.4JTDm '06... aktualnie Tipo 1.4T-Jet z fabrycznym nadtlenkiem gazu

Domyślnie

Więc tak: zdemontujcie lampkę, poprawcie blaszki (trzeba je odgiąć, żeby lampka się lepiej sufitu trzymała). U mnie dodatkowo był problem z taką osłonką (rurką) od tych czerwonych diód, które podświetlają delikatnie konsolę. Kropelka siliconu i nastała cisza

Dwie takie rurki są.

Załączone obrazy Załączone obrazy Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	rurki.JPG
Wyświetleń:	190
Rozmiar:	46.7 KB
ID:	180226  
    Powyższy post został napisany przeze mnie i każde słowo dokładnie przemyślałem- jeśli czujesz się obrażony to znaczy, że albo nie rozumiesz co napisałem, albo osiągnąłem swój cel

"We have to love Alfa, it's the law!" - Richard "Hamster" Hammond

Mieszka w
    Warszawa
    Auto

Domyślnie

Zobaczę te rurki. Blaszki poodginałem i siedzi mocno. Mam wrażenie, że u mnie dotyczy to czegoś między żarówkami a tym plastikowym "kloszem". Jak delikatnie podepchnę palcem to przestaje trzeszczeć. No nic. Musze jutro wytargać i odpiąć kostki żeby zabrać to do domu i się pobawić. Pytanie: czy jeśli odpalę samochód bez tego ustrojstwa w suficie to jakieś błędy będzie wyświetlał (pomijając fakt braku możliwości otwarcia ze środka bagażnika i wyłączenia/włączenia czujników parkowania)? Pzdr.

Mieszka w
    Warszawa
    Auto

Domyślnie

Ok więc chyba sprawę załatwiłem. Po wytarganiu tego cholerstwa rozebrałem na czynniki pierwsze docierając do przycisków. Okazało się, że dwa z nich, bagażnika i czujników parkowania, są uszkodzone. Uszkodzeniu uległy takie malutkie, plastikowe, lekko elastyczne, wypustki, na których są przymocowane do panelu przycisków. Każdy z przycisków wisiał na jednej. Nie przeszkadzało to w ich działaniu ale nadmierna ruchomość mogła powodować, że uderzały o ścianki. Druga rzecz to to, że panel z przyciskami ma w środku plastikową poprzeczkę, która teoretycznie ma wchodzić w tą przezroczystą osłonę lampek. U mnie luźno to latało więc też mogło być przyczyną drgań i trzeszczeń. Całość naprawy wykonałem przy pomocy trzech kropli kleju Kropelka Przykleiłem tą plastikową poprzeczkę żeby sztywno siedziała i przykleiłem te dwa oberwane zaczepy. Po złożeniu wszystko działa a przyciski chodzą fajnie sztywno i nie sprawiają wrażenia jakby luzem latały. Na razie w trakcie jazdy nie testowałem ale jeśli to nie poskutkuje to wg mnie nie ma innego źródła trzeszczenia i drżenia w tej okolicy (przynajmniej u mnie). Pzdr.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar jedrek1980
    Mieszka w
    Piotrków Trybunalski
    Auto
    Alfa Romeo 159 Bella

Domyślnie

Koledzy czy środkowa żarówka to C10w jakiej długości ma być i czy ona idzie po canbusie?
    BYŁ LEON by COMPSPORT
    JEST ALFA 159 SW by TUNE-UP

Użytkownik Znawca Avatar paweltbu
    Mieszka w
    TBU
    Auto
    MiTo 1.4 TB MA/Mazda 3 2019

Domyślnie

Cytat Napisał jedrek1980 Zobacz post
    Koledzy czy środkowa żarówka to C10w jakiej długości ma być i czy ona idzie po canbusie?

ja mam taką
    Rurka 41mm canbus C5W C10W

jak chcesz żeby ładnie ściemniało to musowo canbus
    Ostatnio edytowane przez paweltbu ; 17-02-2016 o 11:24

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    TK
    Auto
    AR 159 1.9 JTDm 8v

Domyślnie

Rozbierał ktoś lampkę tylną podsufitki? Chciałbym zdjąć ten plastik czołowy bo strasznie jest brudna w środku.

Użytkownik Rowerzysta Avatar AlfaOne
    Mieszka w
    Oława
    Auto
    AR 159 1.9JTDm 8v 156km/332Nm

Domyślnie

Cytat Napisał ARVELOCE Zobacz post
    Rozbierał ktoś lampkę tylną podsufitki? Chciałbym zdjąć ten plastik czołowy bo strasznie jest brudna w środku.
    W instrukcji obsługi masz rysunek w którym miejscu zacząć demontaż żeby poszło.

Jeśli chodzi o wersje z dwoma lampkami nad tylnymi drzwiami(szyberdach) to wystarczy namierzyć taki karb (od strony kierunku jazdy) i wsadzić tam jakiś nieduży 3mm płaski tępy(żeby nie pokaleczyć podsufitki) wkrętak i docisnąć, a potem delikatnie podważyć.
    Często komary i muszki lądują w tych lampach jak już wlecą pod podsufitkę.
    Samochód jest czymś więcej niż naszą własnością, jest cząstką nas, naszą wizytówką. Można powiedzieć, że jak piękna kobieta, zegarek czy nóż jest to kolejna "biżuteria" dla prawdziwego faceta..
    Alfa Romeo 159