Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 12 z 12

Temat: Uszkodzony dwumas? Jak zdiagnozować?

Użytkownik Embrion
    Auto
    Alfa GT, Q2

Domyślnie

Alfa odebrana, mechanik stwierdził że stuki są prawie nie słyszalne i ze niby normalnie wszystko pracuje i żeby dwumasem się na razie nie przejmować a jeżeli to on stuka to ma minimalny luz i to dopiero początki jego zużycia. Poduszki skrzyni i silnika w porządku, półosie i przeguby tez ok. Kierownica trzeslo od felg po wyprostowaniu żadnych drgań. Jedynie brakowało 0,7l oleju w skrzyni stan uzupełniono wycieków na razie nie widać.
    Chyba jestem przewrazliwiony na wszelkie niepokojące odgłosy albo mechanik nie ogarnia, chociaż już kilka lat tam jeżdżę i moi znajomi tez i nikt nie narzekał.... Wszystko się okaże z czasem... Dzięki za pomoc, pozdrawiam

Użytkownik Pirat drogowy Avatar grzegorz041983
    Mieszka w
    Grudziądz
    Auto
    Alfa Romeo GT 1.9 JTD

Domyślnie

Cytat Napisał michauu Zobacz post
    Mechanik stwierdził że dwumas mam do wymiany chciałbym zasięgnąć opinii na forum za nim może niepotrzebnie wydam kilka tys.PLN.
    Objawy: stukniecie z okolic skrzyni na 1 biegu przy puszczeniu sprzęgła podczas ruszania, stuki podczas jazdy i zmiany na 2 3 i raz usłyszałem na 4 a 5 i 6 ok. Trzęsie kierownica przy prędkościach od ok 110-140km/h dalej i wcześniej jazda odbywa się normalnie(z tego co wiem od dwumasy trzeslo by całym autem wiec to raczej nie od tego) Wibracje na pedale sprzęgła po naciśnięciu do ok 1/2 po naciśnięciu do końca jest ok.
    Budą nie Trzęsie na biegu jałowym jak i przy ruszaniu czy podczas jazdy jedynie kierownica jak pisałem wcześniej raczej z winy kół czy czegoś innego. Jedyne szarpniecie całym autem mam tylko i wyłącznie przy odpalaniu przez nie cała sekundę przy gaszeniu jest ok.
    Auto stoi jeszcze na warsztacie na razie nie kazałem wymieniać bo nie spodziewałem się takiego wydatku i nie jestem do końca pewien czy te objawy pasują do kończącego żywot koła dwumasowego. Mam jeszcze cichą nadzieje ze jest inna przyczyna bo po 4 miesiącach od kupna GT i już taki wydatek się szykuje...
    Czesc kolego, według Twoich objawów to do wyczyszczenia masz napewno klapę gaszącą(szarpniecie podczas odpalania i gaszenia auta)i na bank do sprawdzenia przeguby(a dokładniej krzyzaki), potem mozna gdybac, pozdrawiam