Odwrotnie założona tarcza to niezły trop, ale wtedy coś powinienes słyszeć podczas zasprzeglania - proces scinania nitow.
Odwrotnie założona tarcza to niezły trop, ale wtedy coś powinienes słyszeć podczas zasprzeglania - proces scinania nitow.
Tak czytam czytam i napiszę. Co napiszę ? Miałem Fiacika 2.4jtd , a dokłądniej Mariole... od dnia zakupu telepotało budą w niebogłosy niemiłosiernie przy każdym ruszaniu . Pojechałem - diagnoza - poduszki. Mówię, a ch... tam niech telepie nie przeszkadzało mi bo to FIAT.
Zamiana, Marea na Alfę, poprzednik Alfy, który przejął moją maryśkę pogłębiał się w to uczulając na dwumas. Po 2tyg dostałem sms o treści :
"Jak spotkasz tego gościa od którego ty miałeś Fiata wcześniej powiedz, że ma się je... w łeb bo założył odwrotnie tarczę sprzegłową na CHAMA dlatego tak telepało"
P.S zrobiłem tak może z 10tyś i nic sie nie działo![]()
Za największego wroga ludzie mają tego, kto mówi im prawdę // Platon.
Była Marea 2.4TD HLX 125KM '98r
Była Marea 2.4JTD ELX 131KM '99r
Była 166 2.4JTD 10v 150KM '03r
Była 166 2.4JTDm 20v 175KM @ 238KM 504Nm by @sdero '04r
Jest 166 2.4M-jet 20v 2006r @ ?
Masz problem z autem ? Chcesz usunąć klapy wirowe, DPF bądź EGR ?
Zrobić kompleksową diagnostykę ?
Wymiany rozrządów/eksploatacja i remonty silników ?
Załatwimy nawet programowo !
Zapraszam na nasz warsztat.
Wszystko zależy od sprzegla. Np ( moje doświadczenie) w silniku fiat 2.0 dohc z f132 odwrotne zalozenie tatczy powoduje że wszystko działa, nic nie telepie nic się nie ślizga... tylko śruby mocujące koło zamachowe tną sprężyny w tarczy sprzęgła... więc długo nie pojezdzisz często zasprzeglajac.
No ale co się dzieje i czy się dzieje to indywidualna kwestia każdego sprzęgła.
![]()
Oto fotki sprzęgła i starej skrzyni, nity są zerwane tak jakby siłą coś je przekręciło, a nie że coś o nie szorowało... Chyba zrobie tak że moj mechanik przełoży wałki ze starej skrzyni do tej co kupiłem, co o tym myslicie?
w celu ? nie spotkałem się z awariami skrzyń w 2.4 więc trafienie na minę w postaci wadliwej skrzyni jest mało prawdopodobne. Według mnie szkoda pracy czyli kasy wydajnej na robociznę przy przekładaniu.
Naprawa skrzyń M20, M32 ---> http://www.forum.alfaholicy.org/uslu...ml#post2004527
https://www.youtube.com/watch?v=WztjfgsSgJU - polskie złomowisko.
Włożenie odwrotnie tarczy jest jak najbardziej możliwe.
Mam takie przypadki kilka razy w roku po sprzedaniu nowego sprzęgła.
O ile wiem objawy są takie że sprzęgło nie działa jak należy,
a po jakimś niedużym przebiegu piastka jest wypychana z tarczy i auto staje.
No a założenie łożyska oporowego przed montażem skrzyni to już klasyka ..
w końcu na starym też było![]()
-------
Autosklep24 zaprasza na zakupy. Dla Forum rabat 10% na hasło "alfaholicy".
W przypadku nagłej potrzeby rozmowy ze sprzedawcą![]()
proszę dzwonić 792 465-368
nie no lepiej 6 raz znowu to skladac i po 100km znowu linka i hol nie mam wyboru raczej trzeba tam zajrzec niz znowu to skladac bez zagladania
Ostatnio edytowane przez Tomasz1988 ; 05-09-2014 o 23:08 Powód: Dodano
I jak kolego ? Dzieje się coś po złożeniu o ile jest złożona ? Jaki koszt za używke skrzynie tak mniej więcej ?
Za największego wroga ludzie mają tego, kto mówi im prawdę // Platon.
Była Marea 2.4TD HLX 125KM '98r
Była Marea 2.4JTD ELX 131KM '99r
Była 166 2.4JTD 10v 150KM '03r
Była 166 2.4JTDm 20v 175KM @ 238KM 504Nm by @sdero '04r
Jest 166 2.4M-jet 20v 2006r @ ?
Masz problem z autem ? Chcesz usunąć klapy wirowe, DPF bądź EGR ?
Zrobić kompleksową diagnostykę ?
Wymiany rozrządów/eksploatacja i remonty silników ?
Załatwimy nawet programowo !
Zapraszam na nasz warsztat.
mechanik nie pali sie jakos do niej stoi juz tydzien i czeka na swoja kolej, dam znac jak zlozy i ile km zrobie tym razem:p za skrzynie dalem 850zl a za sprzeglo 750zl
Ten mechanior widział kiedyś Alfe ? Skrzynie od Alfy ? Coś sie zdaje, że pchasz się bez sensu do kogoś kto wyciągnął z Ciebie już pewnie z 1000 za samą robote. Przemyśl, póki nie za późno i nie chcesz wejść na poziom kilku tys. zł za części, co pewnie za chwilę przekroczy wartość samochodu :]