Który wąż sprawdziłeś turbo ic , czy IC -kolektor, powinieneś jeszcze sprawdzić filtr turbo. Wyczyść egr i kolektor. Ale stawiam że masz dziurę na krórymś z ww węży. Możesz jeszcze zrobić logi z mas powietrza i i doładowania.
Który wąż sprawdziłeś turbo ic , czy IC -kolektor, powinieneś jeszcze sprawdzić filtr turbo. Wyczyść egr i kolektor. Ale stawiam że masz dziurę na krórymś z ww węży. Możesz jeszcze zrobić logi z mas powietrza i i doładowania.
Ostatnio edytowane przez Majkel ; 16-10-2014 o 22:15
kolega napisał że nie kopci na żaden kolor, więc obstawiam węże ok. Jeżeli jesteś z okolic Krakowa jedyne co mogę Ci polecić to podjazd do Olkusza do autoitalia, Sławek serwisuje same alfy i mało kto w Polsce będzie wiedział więcej niż on.
mi sie turbo odlaczylo jak wezyk od overbootsa spadl. Potem mialem to samo i nic nie spadlo, wiec odpialem overbootsa, odpalilem auto, przejechalem z 2km, podpialem spowrotem i do dnia dzis wszystko ok.
Mi raz w roku też wyskakuje chwilowy MSCF, ratuje mnie zawsze czyszczenie zaworu VGT. Z racji tego, że w dziale "Zrób to sam" wcięło fotki, masz tu ten sam poradnik jak to zrobić....
http://samnaprawiam.com/poradniki-24...romeo-156.html
Sry, został wymieniony przewód łączący wylot chłodnicy sprężonego powietrza z kolektorem ssącym
W takim razie w pierwszej kolejności jutro:
- wyczyszczę kolektor i EGR i od razu założenie zaślepki, sprawdzę filtr turbo, przepatrzę węże czy faktyczni gdzieś nie ma jakiejś dziury lub czy się nie zsuną
- overboost także sprawdzę, przy okazji przeczyszczę zawór VGT
Także szykuje się fajna sobotaa pewno postaram się wrzucić ewentualne fotki,
co do Olkusza na pewno się zastanowię nad podjechaniem bo to niedaleko pod warunkiem że sam nic nie poradzę.
To teraz mam pytanie jeszcze z innej beczki, co jest wymagane by samodzielnie podpiąć komputer pod belle ? Jakie oprogramowanie, kable i oczywiście o jakich kwotach mówimy?
to Ci wystarczy:
http://viaken.pl/pl/diagnoza-fiat/in...tyku-obd2.html
28zł + kurier, także warto się zaopatrzyć
Thx wielkie dobra cena, zamówione![]()
a teraz zobacz PW
Dodano po 4 minutes:
do kpl elm i masz wsio
Dodano po 2 minutes:
co do reszty - przydałby się laptop
lub stacjonarny ale autko blisko niego bo kable mają krótkie przwody :-)
i np znany i lubiany i prosty MES ( multiecuscan - następca fes fiat ecu scan )
wersja demo - dostępna na stronie oficjalnej
wersja full - coś koło 200zł
wersja ... -![]()
Dziś trochę pogrzebałem w belli, EGR w sumie nie był zabrudzony jakoś tragicznie, przewody nie dziurawe, a problem okazały się zsunięte wężyki, jak przyjdą kable to na pewno sprawdzę na kompie jakie błędy się pokażą.
A poniżej winowajca i wlot
![]()