Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 18 z 18

Temat: dlugotrwaly postoj

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar alces1
    Mieszka w
    Żegocina
    Auto
    AR 159 JTDm Ti, AR Giulietta Sport, AR Spider 3.0 V6

Domyślnie

Zdjecia mam, jakze by inaczej
    Nie wstydze sie swojej Alfy, wrecz przeciwnie, jednak transport tutaj to spora kasa, okolo 1300$, a co najgorsze parkingu w N.Y. jak na lekarstwo, a niemal kazdy samochod ma wyobijane zderzaki od rozpychania sie na parkingach ulicznych...
    Widuje czasem Alfy, ale sa to starsze modele jak 164, albo GTV, czy Spider. Natomiast jeden jedyny raz w zyciu widzialem w Nowym Jorku Alfe 156. Bylo to dwa lata temu gdzies na Long Island na High Wayu.
    Tak, wiem, ze zasiasc za kierownica ulubiobego samochodu po kilkumiesiecznej przerwie, to jak spotkanie z kochanka po latach, a Alfa w pewnym sensie kochanka jest, bo to jedyna kobieta ktora akceptuje (w pozytywnym tego slowa znaczeniu) moja narzeczona
    Dzieki za sugestie, bak jest pelny, wiec na przejazdzki wystarczy.
    Pozdrawiam.
    - Rafal

Sprzedam naklejki: koniczynki QV 3D
    http://www.forum.alfaholicy.org/pozo..._dostepne.html

cin_ek
    Gość

Domyślnie

to ja jeszcze dołożę cytat z instrukcji obsługi:

DŁUGI POSTÓJ
    SAMOCHODU
    Jeżeli samochód nie będzie używany przez długi okres czasu, należy przestrzegać następujących zaleceń:
    - ustawić samochód w pomieszczeniu zamkniętym, suchym i możliwie wietrzonym,
    - włączyć bieg,
    - zwolnić hamulec postojowy,
    - wyczyścić i zabezpieczyć elementy lakierowane,
    nakładając na nie wosk na bazie silikonu,
    - posypać talkiem gumowe pióra wycieraczki i ustawić je odchylone od szyb,
    - otworzyć lekko okna,
    - przykryć samochód pokrowcem z materiału lub
    dziurkowanego tworzywa sztucznego. Nie stosować pokrowców ze spójnego materiału, który nie przepuszcza wilgoci znajdującej się wewnątrz samochodu,
    - napompować opony do wartości ciśnienia + 0,5 bar w stosunku do normalnie zalecanego i okresowo je sprawdzać;
    jeżeli jest to możliwe, ustawić koła na drewnianych deskach,
    - wyłączyć urządzenie alarmowe nadajnikiem zdalnego sterowania (jeżeli przewidziano), a następnie kluczykiem awaryjnym,
    - odłączyć zaciski (najpierw ujemny) akumulatora i sprawdzić stan naładowania akumulatora. Sprawdzać co miesiąc stan naładowania akumulatora i doładowywać go, jeżeli napięcie akumulatora spadnie
    poniżej 12,5 V.

URUCHOMIENIE SAMOCHODU
    PO DŁUGIM POSTOJU
    Przed uruchomieniem samochodu po długim postoju należy wykonać następujące czynności:
    - nie odkurzać samochodu z zewnątrz,
    - sprawdzić wzrokowo, czy nie występują wycieki
    z układów smarowania, hamulcowego (płynu hamulcowego i sprzęgła), chłodzącego itp.,
    - wymienić olej i filtr oleju,
    - sprawdzić poziom:
    oleju w skrzyni biegów w mechanizmie róż-
    nicowym,
    płynu hamulcowego i sprzęgła,
    płynu chłodzącego,
    - sprawdzić stan filtra powietrza i ewentualnie
    wymienić,
    - sprawdzić ciśnienie w oponach i stan opon - jeżeli wystąpią ewentualne uszkodzenia, pęknięcia, wybrzuszenia - wymienić oponę,
    - sprawdzić stan pasków napędowych silnika,
    - podłączyć zaciski akumulatora po sprawdzeniu stanu naładowania akumulatora,
    - włączyć urządzenie alarmowe (jeżeli przewidziano) za pomocą kluczyka awaryjnego,
    - ustawić dźwignię zmiany biegów w położeniu neutralnym i uruchomić silnik. Podczas pracy silnika na biegu jałowym przez krótki okres czasu kilkakrotnie nacisnąć na pedał sprzęgła.
    to chyba na tyle

Użytkownik Romeo Avatar dakoolk
    Mieszka w
    WPR
    Auto
    Modra Foka

Domyślnie

Wyciągamy dinozaury z mroków forum-czyli mam pytanie - czy po 8 dniach akumulator ma prawo się tak rozładować, żeby na rozrusznik już nie starczało? Aku jest nowy - ~1 roku, ale co najmniej raz (już u mnie) był rozładowany w zimie, ale w garażu - nie na duzym minusie, w okolicy zera, oraz nie do zera - centralny działał. Teraz też działał :0
    Po ilu dniach najwcześniej padła wam bateria?

Wiem, że trzeba jeździć jak wyżej, tylko czasu cholernie ostatnio brakuje Ale jeszcze miesiąc i Bella "naładuje akumulatory" na południu Francji i w Mediolanie
    Moja ex - teraz u kolegi "szybka"...

Użytkownik Alfa i Omega Avatar rolek
    Mieszka w
    Wyszków
    Auto
    była 156 SW 2.4 JTD powered by cinsoft.pl

Domyślnie

To zależy jeśli akumulator nie był doładowany, jeździsz na krótkich odcinkach to mógł paść po tych ośmiu dniach

Użytkownik Alfa i Omega Avatar KamilP
    Mieszka w
    LPU
    Auto
    Alfa Romeo 1.9JTD 2002r

Domyślnie

Po 8 dniach?? Mój czasami i dwa tygodnie stoi nie ruszany i od razu zapala za pierwszym razem. W zimie stal w garażu ok. 2 miesięcy (tyle że odpięty) i jak podłączyłem to myślałem że trzeba będzie ładować a tu też odpalił od razu. Nie wiem czy mam oryginalny czy nie ale od zakupu nie wymieniałem.
    Alfa Romeo 156 1.9JTD, 2002r, blu cosmo:-)
    Moje portfolio

Użytkownik Romeo Avatar dakoolk
    Mieszka w
    WPR
    Auto
    Modra Foka

Domyślnie

Odpięty nie miał prawa się wyładować jeżeli był naładowany, a czy był doładowany to nie wiem - przed odstawieniem jechałem jakieś 30 km z dużą prędkością
    Ale niestety po podpięciu wyskoczył mi błąd poduszki, tak, że jak wrócę za 2 tygodnie (tym razem odłączę aku), to będę szukał kogoś z kabelkiem
    Moja ex - teraz u kolegi "szybka"...

milkyyyy
    Gość

Domyślnie

2 miesiace bez jazdy zabio moja turbine
    wniosek: nie zostawiam jej na dluzej niz 48 godzin :]

Administrator ds. moderatorów Quadrifoglio Verde Avatar 75andrew155
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    155 V6 1996 .r 155V6 1995r 3.0 12V

Domyślnie

Powodem rozładowania akumulatora jest najczęściej centralka alarmu i jego padająca bateria bo instalka alarmu taką posiada

Alfa Romeo 75 Turbo 1987
    alfa Romeo 75 Turbo America 1990
    Alfa Romeo Giulietta 1.6 1983
    Alfa Romeo 145 1.4 boxer 1997
    Alfa Romeo 155 V6 1996
    Alfa Romeo 155 V6 1993 3.0 12V przekładka do 1.8 8v 1995

Tagi dla tego tematu

Uprawnienia