Stad nasze pytania.teraz jestem madrzejszyi wiem oco pytac
dzieki
Stad nasze pytania.teraz jestem madrzejszyi wiem oco pytac
dzieki
Dzis dzwonilem do wiekszosci zakladów montujacych LPG w Poznaniu,koszty instalacji od 2100 do 3300,w zadnym zakladzie nie demontuja kolektora.Jak mam to rozumiec.
Na mój rozum w 99% aut montaz LPG odbywa sie bez demontazu,i wszystko smiga i jezdzi.Wiec moze ten demontaz to takie placebo.No bo skoro byloby inaczej to silniki rozkraczylyby sie po przejechaniu niewielkiej ilosci kilometrów.
Choc gdzies te opilki musza sie podziac![]()
No i później pojawiają się posty: "po zamontowaniu lpg...".
Tak na zdrowy rozum - co się może stać, jak podasz na dolot garść opiłków?
Skoro kolesiom nie chce się zdejmować kolektora, co jest w sumie prostą czynnością, to jak montaż wygląda dalej?
Może te lepsze i droższe mają to po prostu w cenie?
Było: 166 2.4JTD x5, 166 2.0TS x3, 166 3.0 V6 x2, 166 3.0 V6 Sportronic x2, 166 2.5 V6, 156 2.4JTD x3, 156 2.4JTD SW, 156 2.5 V6 x2, 156 1.9JTD, Kappa Coupe 2.0T
Mozna podać cisnienie do kolektora i wydmuchiwac opiłki podczas wiercenia. Mozna wiertło okleić smarem. Wiele aut ma plastikowe kolektory a tam to juz nikt sie nie wysila, no chyba ze nie ma dojścia. Nie wiem jak w TS ale w v6 nie ma dojścia do zrobienia nawiertek w podstawach baranów. . No chyba ze w środek baranow co tez sie zdarza![]()
Ale my tu mówimy o nawiercie w alu. Nigdy nie wiesz, czy Ci się nie ułupało kawałek materiału od środka, co w przypadku kruchego aluminium nie jest takie nieprawdopodobne. No i jeżeli ten kawałek alu wpadnie gdzieś w okolice pierścienia? Mechanikiem nie jestem więc nie będę świrował, że to dogmat, ale jak montowałem u siebie LPG, to zdejmowałem. Po ilości materiału i wielkości opiłków stwierdziłem, że było warto. O precyzji już nie wspominam.
W TSie góra dolotu jest z plastyku i też widziałem takie druty, że wkrętki gazu są w ten plastyk wkręcone. Albo w barany w V6 ;-)
Było: 166 2.4JTD x5, 166 2.0TS x3, 166 3.0 V6 x2, 166 3.0 V6 Sportronic x2, 166 2.5 V6, 156 2.4JTD x3, 156 2.4JTD SW, 156 2.5 V6 x2, 156 1.9JTD, Kappa Coupe 2.0T
wlasnie oto chodzi ze nawet przy tych drozszych niema tej opcji,sa drozsze ze wzgledu na czesci uzyte do montazu.
ja rozumiem ze opilki podczas montazu sie pojawiaja,ale jak pytalem to mówili ze nigdy tego nie robili,tzn nie demontowali kolektorów,a to naprawde znane warsztaty i chwalone.
fachowca to juz poznasz jak spojrzysz pod maske i instalacji nie widac) ,1słysze by sciągali kolektor
![]()
i badz tu mądry![]()
do tsa niema sensu instalacji za 3 tysie cos koło 2tys wtryski wmiare reduktor z zapasem i juz, misiu zobacz po ile na allegro instalacje kosztują
![]()