Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 18 z 18

Temat: Lampy ksenonowe regulacja.

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Mito MA 135@175

Domyślnie

Cytat Napisał dziadzia82 Zobacz post
    na schemacie poz 1 działa na zasadzie żyroskopu czyli automatycznego korektora. tak jak pisałem lubi się wypinać pozycja 4 i ona powoduje wariowanie palnika. Niepełno sprytny serwis wymienia pozycje nr 1 zamiast poprawić mocowanie poz 4
    OK, jak będę zmieniać koła na zimowe to zrobię zdjęcie czujnika podobnego do pozycji nr 1 przy tylnych kołach.
    Wg mnie schemat albo jest niekompletny albo dotyczy modelu na jakiś dziwny rynek.
    Myślę, że zdjęcie rozwiąże wszystkie nasze wątpliwości.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar jaboleq
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    AR 156 SW 1.9 16V powered by @sdero

Domyślnie

Wszystkie poziomowania są takie same. Żaden żyroskop. Zwykły potencjometr z ruchomym ramieniem reagujący na pracę zawieszenia.

156/159/Mito ... wszystko tak samo działa.

Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalka
    ::::::: I am IN LOVE with trance! ::::::: Moja włoszka :::::::

Użytkownik Znawca Avatar dziadzia82
    Mieszka w
    Będzin
    Auto
    Julka 2018 150Mair Veloce . Stelvio Sprint 2020

Domyślnie

Cytat Napisał jaboleq Zobacz post
    Wszystkie poziomowania są takie same. Żaden żyroskop. Zwykły potencjometr z ruchomym ramieniem reagujący na pracę zawieszenia.

dziękuje za fachowe wytłumaczenie mojej wypowiedzi

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Jabolek
    Mieszka w
    Zandvoort, Oleśnica
    Auto
    AR Giulietta (SAVALI) 2.0 TCT 215KM 405 Nm

Domyślnie

ja mialem ten sam problem w Julce...swiecily ok i AFS tez dobrze dzialal ale chcialem troszke je podniesc do gory minimalnie...

poprosilem w ASO Wroclaw o to przy okazji przegladu...i TRAGEDIA co oni zrobili. Obnizyli i rozregulowali mi swiatla tak ze podczas ponad 1000km trasy nic nie widzialem! taka niespadzianke mi zrobili!
    Szlak mnie trafil jak sie zrobilo ciemno...ustawili tak w dol ze widocznosc na max byla okolo 5-6m, lewe i prawe na rowni, zero oswietlenia na boki po prostu masakra!

Autko oddalem do serwisu w NL by to zmienili a jutro dzwonie do tych partaczy z ASO wroclaw z pozdrowieniami...

czy oni wogole tam sprawdzaja co robia? WTF?
    2010 Giulietta 1.4 TB progression + dodatki + SAVALI tuning 144KM / 257Nm

2014 Giulietta 2.0 JTDM 175KM TCT Exlusive + (sportiva QV, premium, pakiet wlokna weglowego, dodatkowe spoilery)

Użytkownik Świeżak Avatar Czarek_S
    Mieszka w
    Jelenia Góra
    Auto
    Mito 1,4 TB 170KM

Domyślnie

Witam

podepnę się pod temat ze swoim problemem ale na początek ustalę pewne fakty:
    1) Xenony w MiTo ustawiane są automatycznie jak każde pełnowartościowe Xenony - jedyna rzecz której brak to tego że nie są skrętne.
    2) Czujniki są 2 - przedni (montowany przy wahaczu - koszt w serwisie 180zł) i tylny (montowany przy belce - koszt w serwisie 250zł). Obydwa lubią się zepsuć.
    3) Oprócz czujników awariom ulega też wiązka, która jest niestety najdroższa bo kosztuje 400zł.
    4) Przez MES'a Xenony się kalibruje aby prawidłowo świeciły ale wszystko musi działać. Dodatkowo reflektory posiadają ręczna regulacją jak każdy inny reflektor ale to służy raczej wyrównaniu poziomów między reflektorami i jakimś lekkim korektom przy przeglądzie niż właściwej regulacji reflektorów.

U mnie problem polega na tym że sygnał z obydwu czujników jest za słaby i reflektory mają problem z prawidłowym poziomowaniem się (ustawiają się bardzo powoli i towarzyszy temu takie chrobotanie).
    Stawiam na wiązkę, którą to przed decyzją wymiany chciałem spróbować przeczyścić i zakonserwować. Nie wiem jednak gdzie są miejsca połączeń. Czy ktoś na forum dysponuje jakimś schematem? Czy może ktoś przerabiał identyczny temat i może się podzielić doświadczeniami?

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Mito MA 135@175

Domyślnie

Witam,

Mnie dopadła już 3 awaria . Teraz mechanik wymienił kostki na końcach i jeden z czujników.
    Po kalibracji wszystko działało 3dni...
    Teraz poziomowanie działa tak szybko, że nie da się jeździć...
    Wsiada ktoś do samochodu > lampy się obniżają potem podwyższają...
    Jadę po kostce brukowej > lampy się obniżają i podwyższają...
    Mechanik, który dokonywał naprawy przyjechał do mnie do domu i podłączył kompa. Zero błędów i wszystkie wskazania OK.
    Podczas jazdy na osi przedniej były dość duże skoki wskazań czujnika z przodu oraz mega duże siły działające na silniczek przy lampach...
    Teraz zasadnicze pytanie, czy da się ustawić czułość czujnika? Z treści poprzedniego posta wynika, że miałem właśnie zmieniony czujnik z przodu bo mechanik kupił ten tańszy.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar epsonix
    Auto
    Giulia'18, Tonale'23, Spider V6'99

Domyślnie

Cytat Napisał jaboleq Zobacz post

Troszkę chyba upraszczasz, no ale niech Ci będzie, bo działa to trochę podobnie jak potencjometr, choć nie do końca. Pewnie moja dalsza część wypowiedzi to już akademickie i niepotrzebne dywagacje ale co tam, parę zdań można napisać. W 159 są te same czujniki, i właśnie się nimi bawiłem trochę przed chwilą(dokładam xenony, a właśnie dzisiaj przyszedł mi przedni czujnik). Z ciekawości sprawdzałem czym różnią się przód/tył i generalnie niczym oczywistym - mechanicznie są takie same, złącza i piny używane do podłączenia też. Oba dają te same napięcia przy tych samych pozycjach rączki (po podłączeniu do tego samego portu reflektora). Oba mają stałą rezystancję (ok 460Ohm) na wejściu (piny 5 i 1 czyli +5V i masa), a na wyjściu też jest stała (ok 55Ohm) - to drugie wyklucza że jest to tylko potencjometr (zmieniałoby się z pozycją rączki, a to się nie działo, więc co najmniej jest jakiś bufor).
    Myślę sobie że je może się jedynie różnią stopniem filtrowania - np któryś ma bardziej filtrować szybsze skoki zawieszenia.

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Mieszka w
    Rybnik
    Auto
    Mito 155km

Domyślnie

Witam,
    Mam pytanie czy któryś z kolegów po tych 3-4 latach znalazł może odpowiedź na pytanie o wiązkę? Dysponuje ktoś schematem lub pomocnym doświadczeniem?