- a co ECU na to, zapisał jakieś błędy.
- jesli masz interfejs to podaj liste blędów, jeśli tylko ASO to szkoda roboty.
+ e-Niro KIA 64 kWh battery, 200CV, 400 Nm
Nie wstawili, bo stwierdzili, że tam jest tak samo, ale nie wierzę, żeby nikt tego wcześniej nie zauważył. Albo im się nie chciało, a teraz to już podobno pożyczyli samochód klientowi i nie mają podobno drugiego, w co tez nie chce mi się wierzyć.
Nie mam interfejsu. W ASO twierdzą, że na ma żadnych błedów. Dzisiaj jeszcze jadę. żeby mi zrestartowali moduł MA, bo raz pomogło na dwa dni, ale wtedy była awaria akumulatora i czujnika akumulatora, więc może coś się wtedy popieprzyło po ich wymianie.
No ja też ruszyłem dzisiaj na sprzęgle z ciekawości, bo nigdy tego nie robiłem, ale jest OK.
Ja zauważyłem ostatnio podczas niższych temperatur, że zaraz po odpaleniu zimnego silnika przy jeździe na pierwszym biegu lekkie wciśnięcie gazu powoduje w pierwszej chwili przydławienie silnika dopiero potem zaczyna przyspieszać.
Byłem dzisiaj w ASO z innym tematem i przy okazji zgłosiłem również tą przypadłość. Przy odbiorze pracownik serwisu powiedział, że wgrali nowy soft do sterownika silnika, bo akurat dla mojego auta była jakaś aktualizacja dostępna.
Czy pomogło coś na dławienie dowiem się pewnie za parę dni, dzisiaj natomiast zauważyłem zmniejszenie zużycia paliwa, w trasie 200 km na której zawsze wychodziło mi 6,3 l/100 dzisiaj komputer pokazał 5,9 l/100, prędkość i dynamika jazdy była jak zawsze.
Albo więc nowy soft rzeczywiście coś poprawia, albo zmniejsza wskazania zużycia przez komputer![]()
Wymienili mi sondę lambda, bo podobno pokazała błąd w komputerze. Pewnie znów nie pomoże, ale czekamy do jutra rana.
Moim zdaniem jakby był błąd sondy lambda to zapaliłby się check-engine... Ale kto ją tam wie.