Strona 2 z 8 PierwszyPierwszy 12345678 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 71

Temat: Pytanie do użytkowników MultiAir 170 KM - ważne

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Fiat Palio & Julka 1.4 MA

Domyślnie

Cytat Napisał Roman35 Zobacz post
    Dzisiaj zauważyłem kolejny niepokojący objaw.
    Podczas ostrego przyspieszania na trójce, silnik jakby gasł na dziesiątą część sekundy.
    Ale pewnie powiedzą, że mi się wydawało i jak im to udowodnić, jak dwa razy na dzień to się zdarzyło?
    Na "pocieszenie" Ci powiem, że to już na pewno nie jest normalne... Pewnie moduł MA coś jednak nawala.. W końcu nie wstawili Ci modułu z innej Julki? Może jest to jakiś pomysł.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar bubu321
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    G 1.4 MA 170CV ECU Nexus 8GMF

Domyślnie

- a co ECU na to, zapisał jakieś błędy.
    - jesli masz interfejs to podaj liste blędów, jeśli tylko ASO to szkoda roboty.
    + e-Niro KIA 64 kWh battery, 200CV, 400 Nm

ZBANOWANY Romeo
    Auto
    Giulietta 150 KM 2016

Domyślnie

Cytat Napisał MiLykie Zobacz post
    Na "pocieszenie" Ci powiem, że to już na pewno nie jest normalne... Pewnie moduł MA coś jednak nawala.. W końcu nie wstawili Ci modułu z innej Julki? Może jest to jakiś pomysł.
    Nie wstawili, bo stwierdzili, że tam jest tak samo, ale nie wierzę, żeby nikt tego wcześniej nie zauważył. Albo im się nie chciało, a teraz to już podobno pożyczyli samochód klientowi i nie mają podobno drugiego, w co tez nie chce mi się wierzyć.

Cytat Napisał bubu321 Zobacz post
    - a co ECU na to, zapisał jakieś błędy.
    - jesli masz interfejs to podaj liste blędów, jeśli tylko ASO to szkoda roboty.
    Nie mam interfejsu. W ASO twierdzą, że na ma żadnych błedów. Dzisiaj jeszcze jadę. żeby mi zrestartowali moduł MA, bo raz pomogło na dwa dni, ale wtedy była awaria akumulatora i czujnika akumulatora, więc może coś się wtedy popieprzyło po ich wymianie.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar radosuaf
    Mieszka w
    Poznan, Poland, Poland
    Auto
    Alfa Romeo Giulia Business 200 KM MY21

Domyślnie

Cytat Napisał Maciek-156 Zobacz post
    Nie mam żadnych takich objawów, ale ja ruszam zawsze z kopyta... Choć potrafię również ruszyć bez naciskania pedału przyspieszenia, operując tylko pedałem sprzęgła i nie mam żadnej czkawki
    Ja również.
    Alfa Romeo Giulia Business 200 KM 2021
    Peugeot 308 SW 1.2 130 KM 2019

Były: Renault Clio I 1.2, Peugeot 307 SW 1.6 110 KM, AR 147 1.6 TS 105 KM, Giulietta 1.4 MA 170 KM, Giulietta 1.4 MA 150 KM, Alfa Romeo 75 2.0 TS

ZBANOWANY Romeo
    Auto
    Giulietta 150 KM 2016

Domyślnie

No ja też ruszyłem dzisiaj na sprzęgle z ciekawości, bo nigdy tego nie robiłem, ale jest OK.

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    Alfa Romeo Giulietta 1.4 Multiair / Mito 1.4 TB

Domyślnie

Ja zauważyłem ostatnio podczas niższych temperatur, że zaraz po odpaleniu zimnego silnika przy jeździe na pierwszym biegu lekkie wciśnięcie gazu powoduje w pierwszej chwili przydławienie silnika dopiero potem zaczyna przyspieszać.
    Byłem dzisiaj w ASO z innym tematem i przy okazji zgłosiłem również tą przypadłość. Przy odbiorze pracownik serwisu powiedział, że wgrali nowy soft do sterownika silnika, bo akurat dla mojego auta była jakaś aktualizacja dostępna.
    Czy pomogło coś na dławienie dowiem się pewnie za parę dni, dzisiaj natomiast zauważyłem zmniejszenie zużycia paliwa, w trasie 200 km na której zawsze wychodziło mi 6,3 l/100 dzisiaj komputer pokazał 5,9 l/100, prędkość i dynamika jazdy była jak zawsze.
    Albo więc nowy soft rzeczywiście coś poprawia, albo zmniejsza wskazania zużycia przez komputer

Użytkownik Ogier
    Auto
    Giulietta 1.4 MA TCT

Domyślnie

Cytat Napisał Piotrek1983 Zobacz post
    Ja zauważyłem ostatnio podczas niższych temperatur, że zaraz po odpaleniu zimnego silnika przy jeździe na pierwszym biegu lekkie wciśnięcie gazu powoduje w pierwszej chwili przydławienie silnika dopiero potem zaczyna przyspieszać.
    Byłem dzisiaj w ASO z innym tematem i przy okazji zgłosiłem również tą przypadłość. Przy odbiorze pracownik serwisu powiedział, że wgrali nowy soft do sterownika silnika, bo akurat dla mojego auta była jakaś aktualizacja dostępna.
    Czy pomogło coś na dławienie dowiem się pewnie za parę dni, dzisiaj natomiast zauważyłem zmniejszenie zużycia paliwa, w trasie 200 km na której zawsze wychodziło mi 6,3 l/100 dzisiaj komputer pokazał 5,9 l/100, prędkość i dynamika jazdy była jak zawsze.
    Albo więc nowy soft rzeczywiście coś poprawia, albo zmniejsza wskazania zużycia przez komputer
    Też to miewam, ale tylko czasem, nie znam zależności, wybiorę się zatem na upgrade, dzięki
    Co do objawów z tematu, to nie mam takowych.

Pozdrawiam

ZBANOWANY Romeo
    Auto
    Giulietta 150 KM 2016

Domyślnie

Cytat Napisał Piotrek1983 Zobacz post
    No ja mam właśnie podobny objaw, z tym że dodatkowo silnik wtedy szarpie.

ZBANOWANY Romeo
    Auto
    Giulietta 150 KM 2016

Domyślnie

Wymienili mi sondę lambda, bo podobno pokazała błąd w komputerze. Pewnie znów nie pomoże, ale czekamy do jutra rana.

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Fiat Palio & Julka 1.4 MA

Domyślnie

Moim zdaniem jakby był błąd sondy lambda to zapaliłby się check-engine... Ale kto ją tam wie.