Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 47

Temat: Dziwne odczucia w prowadzeniu 9-tki.

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Gdynia
    Auto
    ALFO ROMEO 159 SW 1.9

Domyślnie

Cytat Napisał Jimmy Zobacz post
    Każdy wierzy w komputer. Masz daleko... w Sopocie jest specjalista który ustawia bez komputera - czy wiesza ciężarki to nie widziałem, ale sprawdza najpierw luzy - jeśli są to każe usunąć i wrócić.
    Potem ciśnienie w oponach itd.

Jeszcze nie słyszałem żeby ktoś o Nim źle pisał więc jeśli ten polecany u Ciebie robi podobnie to jedź tam. Ale jakiekolwiek ustawieniA muszą być na zawiasie bez luzow.
    Zapewne chodzi o Pana Majchrzaka - również polecam ciężarków nie wiesza ale ustawia z kierowcą w środku i sprawdza dokładnie zawieszenie przed ustawianiem.

Użytkownik Romeo Avatar Jimmy
    Mieszka w
    Trójmiasto
    Auto
    AR159 SW 2.4JTDm 20V TI

Domyślnie

Tak - Pan Majchrzak... z kierowcą to ustawia ale kierownicę na środku a nie zbieżność...

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Gdynia
    Auto
    ALFO ROMEO 159 SW 1.9

Domyślnie

Cytat Napisał Jimmy Zobacz post
    Tak - Pan Majchrzak... z kierowcą to ustawia ale kierownicę na środku a nie zbieżność...
    Racja kolego, byłem już dawno i słabo pamiętam, ale jak napisałeś to sobie przypomniałem że ustawiałem tylko kierownicę w środku. Czytałem też gdzieś (zapewne na tym forum że powinno się obciążyć samochód tak jak mniej więcej na co dzień się nim poruszamy, czyli paliwo w baku, kierowca, ewentualnie pasażerowie itd...

Użytkownik Pasjonat Avatar jahu
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Giulia Veloce Q4, GT 1300 Junior (1.75)

Domyślnie

Cytat Napisał Pawelek_S Zobacz post
    Czy minimalnie zła geometria (bo to podejrzewam i jadę w inne miejsce) ma na takie zachowanie wpływ
    Tak, takie zachowanie jest typowe dla zbyt zbieżnego samochodu (chyba zbyt rozbieżny nie ma aż takiego przełożenia właśnie na takie zachowanie).

BTW sprawdź dokładnie tuleje wahaczy i zwrotnic na tylnej osi. One co prawda dają o sobie znać podczas pokonywania szybkich zakrętów, ale sprawdzić nie zaszkodzi.

Użytkownik Romeo Avatar wojtekf
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    159 2.2 JTS (była)

Domyślnie

Cytat Napisał Pawelek_S Zobacz post
    Czy minimalnie zła geometria (bo to podejrzewam i jadę w inne miejsce) ma na takie zachowanie wpływ czy po prostu TTTM i wynika to z rodzaju zawieszenia?
    Tak właśnie będzie. Wszelkie usterki w zawieszeniu i problemy z geometrią błyskawicznie przekładają się na zachowanie auta na drodze. Nerwowość to zazwyczaj sygnał, że coś jest nie halo z geometrią (ktoś na forum jeszcze chyba narzekał na takie objawy na wadliwych oponach...)

Użytkownik Fachowiec Avatar pampik
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    była - AR 166 2.4 JTD / 159 1.9 JTDm 16V 07r - jest 159 2.4 210 :)

Domyślnie

Ja miałem ubaw po pachy jak byłem świadkiem komputerowego ustawiania geometrii w jednym serwisie. Pacjent - BMW e46 po wymianie drążków i końcówek. Wjazd na podnośnik / sprzęcior zapięty i kręcą. Kręcą i kręcą - jest na zielono. Test drive - po wymianie tych elementów na ślepo lepiej się prowadził. Wracam - jedzie mechanior. Auto znowu na podnośnik. Kręcą i kręcą - jedzie znowu. Wraca i kręcą. ( już nie na zielne strzałki ) jedzie znowu / wraca i znowu kręci śrubami ale już bez zakładania sprzętu. Jednym słowem wyregulował tak żeby jechał prosto.
    A co sie tłumaczyli jak to auto strzelone nie było i ile to ma luzów w zawieszeniu i że wahacze z tyłu przesunięte.
    Podziękowałem i pojechałem do Katowic na Ochojec do zakładu specjalizującego się w ustawianiu geometrii. Tam jak ustawią geometrię to jest ustawiona.

Także jedz do zakładu który ma o tym pojęcie.

Użytkownik Świeżak Avatar czarek145
    Mieszka w
    Środa Wlkp.
    Auto
    159 SW 1.9 JTDm

Domyślnie

Pytanie do autora: jeździsz na zimówkach?
    Jeśli tak to bardzo możliwe że problem leży w oponach.
    Przy obecnych warunkach drogowych: deszcz, śliska nawierzchnia, silny wiatr, spora część opon zimowych nie daje rady. Ja miałem identyczne odczucia już rok temu gdy założyłem zimówki, dlatego w tym roku czekałem z tym na Maxa, ale w końcu kilka dni temu założyłem. I co? Znowu to samo, auto prowadzi się dużo gorzej, trzeba korygować tor jazdy przyczepność i hamowanie dużo gorsze... ogólnie jak nie spadnie śnieg to chyba założę z powrotem letnie.
    Aha, opony na których jeżdżę to nie żaden szans tylko kumho kw27 kupione nowe rok temu.
    Poczytaj o zachowaniu zimówek na śliskiej nawierzchni.
    Ostatnio edytowane przez czarek145 ; 02-01-2015 o 21:35

Użytkownik Świeżak Avatar mroku
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    159 Berlina 2.4jtd

Domyślnie

Zgadzam się z kolegą powyżej. Problem może leżeć w oponach. Moja 9tka na letnich Pirelli jedzie jak po szynach. Teoretycznie można przy 140 puścić kierownicę i czytać gazetę popijając kawę Natomiast na zimówkach marki Goodride czy inne podobne badziewie (niestety dostałem je do auta i szkoda wyrzucać..) jest już sporo gorzej.

Użytkownik Romeo Avatar Jimmy
    Mieszka w
    Trójmiasto
    Auto
    AR159 SW 2.4JTDm 20V TI

Domyślnie

Jeżdżę na Nexenach zimowych i problemu ze stabilnością nie mam. Również na niemieckich autostradach...
    Fakt ze auto bardziej "pływa" na zimowce nie oznacza ze ma nie jechać prosto.

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AR 159 1.9 JTDM 8v

Domyślnie

Zacznij od najprostrzych rzeczy czyli ciśnienie i stan opon, ew. przekładka przodu na tył. Jaki masz rozmiar kół? U mnie jak spece przy zmianie na zimowki nabili mi 2.1atm tez auto się podobnie zachowywało. Jeśli to jakiś luz to wszystko Ci powinni powiedzieć przy badaniu zbieżności.

U mnie podobnie ja u kolegów powyżej, na zimowkach Continentala minimalnie mi zciąga na jedną stronę.
    Ostatnio edytowane przez scudo ; 02-01-2015 o 23:15