Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 35

Temat: v6 busso wypadanie zapłonu

Użytkownik Maniak resoraków
    Auto
    156 v6 busso

Domyślnie

tzn mam "Spoconą" lekko uszczelke pod baranmi tą taką na pokrywie, (nie wiem fachowo jak sie nazywa ). I jeszcze jedna sprawa, cylindry w mojej v-ce są ułożone tak że 1-2-3 to te od strony kierowcy a 4-5-6 to te do których jest latwy dostęp tu od przodu ? bo widze ze mechanik mnie ściemnił nawet w tym ja mowilem że przekładałem cewki tu z przodu, i wg niego on naprawił usterke wypadania zapłonu na 1-3 cylindrze sprawdzając cewki te które a przemieniałem czyli te 4-5-6 czyli przednie, dobrze rozumuje ?
    pozdro

tzn chodzi mi o to czy ten obrazek
    http://www.forum.alfaholicy.org/atta...emat01_170.jpg

czyli układ cylindrów/świec (również ich numeracja) jest identyczny w wersji 24v którą ja mam, i czy tak samo jest odczytywany przez komputer narzędzie diagnostyczne bosch kfs (?) które zczytało mi błędy.
    Ostatnio edytowane przez crims ; 04-01-2015 o 23:30

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    156 2.5 V6 SW jakiś SP, 02r. / 147 1.9 jtd 8v 115km. 3d czerwona :)

Domyślnie

Obrazek jest poprawny dla 24v. Co do zdania/pytania z mechanikiem i zapłonem to nic nie zrozumiałem.

Auto
    156 v6 busso

Domyślnie

w skrócie, podczas wymiany rozrzadu dał te gorsze wg niego cewki (okleone taśmą itp) na przód czyli na 4-5-6 zebym sobie am wymienil w wolnnym czasie. wymieniłem je tzn 2 z 3, a 3 zamieniłem miejscem. potem zawiozłem mu samochód właśnie z usterką falowania obrotów i tego dziwnego dźwięku na biegu jałowym. ON (ciagle ten sam mechanik) zdiagnozował wypadanie zapłonu na cylindrze 1 i 3, po czym stwierdził że ja źle podkręcałem cewki, czy wogole je założyłem (kiedy ja wymieniałem na cylindrach 4-5-6 czyli tych z przodu a 1-2-3 nie ruszałem nawet) i stwierdził że usunął awarie. Jutro jade do niego na reklamacje tej naprawy i rozrządu. Gorzej jak nie ruszy rozrządu, a powie że złożył na nowo na blokadach i dalej jest ten sam błąd i nie zacznie mi wymieniać jakichś czujników typu spalania stukowego w głowicy itp. a nie uśmieca mi się płacić komuś 400-500 zł za rozebranie i zestawienie rozrządu na nowo..

Użytkownik Romeo Avatar LukeMazur
    Mieszka w
    Bieszczady
    Auto
    Toyota Supra JZA80 / Nissan Stagea RS260

Domyślnie

noo to nie takie proste wszystko... musisz to ustawic tak jak trzeba...

Wypożyczę maszynkę do zaginania nadkoli - PW

Auto
    156 v6 busso

Domyślnie

sprawa stanęła na tym, że oddałem mechanikowi który robił rozrząd, jeszcze raz samochód żeby to zrobić, ewentualnie poprawić rozrząd, to co usłyszałem po tygodniu od niego,to że konsultował się z kimś z serwisu alfa romeo z wrocławia (może ktoś tu zna kogoś z tego serwisu na forum ?) i że to mogą być cewki (które już sprawdzał ponoć ale mówi że można sprawdzić tylko jedno uzwojenie czy coś takiego), że uszczelka pokrywy zaworów (?), bądź już wypalone powoli zawory wydechowe, (coś z popychaczami hydraulicznymi), ale że jak robił rozrząd na blokadach to jest spokojny że to nie rozrząd. Nie wiem już co robić i co mu mówić i najciekawszą rzecz powiedział mi że cylindry 1-2-3 to cylindry od strony chłodnicy...czy to prawda ?

Użytkownik Romeo Avatar LukeMazur
    Mieszka w
    Bieszczady
    Auto
    Toyota Supra JZA80 / Nissan Stagea RS260

Domyślnie

1-2-3 są od strony grodzi, znajdz serwis i ogarniesz temat, mam tak samo i czekam az śnieg zlezie i lece do Rzeszowa na serwis i mi to ogarną na ori blokadach.

Reszte bajek nie wież. A przed rozrzadem wszystko było ok tak?

Dodano po 17 minutes:

choć mi przestało jak zrobiłem adaptację więc to wciąż watpliwe czy to napewno rozrzad, ale lepiej sprawdzic dla swiętego spokoju a potem czepiac sie reszty
    Ostatnio edytowane przez LukeMazur ; 14-01-2015 o 20:06 Powód: Dodano

Wypożyczę maszynkę do zaginania nadkoli - PW

Auto
    156 v6 busso

Domyślnie

właśnie nie wiem boje się że ak zrobie rozrząd a wypadanie dalej będzie to wyrzue kase w błoto (a sprawdzić się tego nie da raczej tylko rozebrać i złożyć na nowo). Adaptacje ? co masz na myśli ?
    Chociaż po przeczytaniu tego tematu: http://forum.alfaclub.pl/viewtopic.p...88e4cde16cff9d# juz jestem całkiem głupi...

Auto
    156 v6 busso

Domyślnie

teraz mówi że kompresja była bardzo niska na tych cylindrach, na któryc wypada zapłon i trzeba "rozruszać" popychacze hydrauliczne, i wymienić uszczelki na kolektorach wydechowych (?), to możliwe ?

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    156 2.5 V6 SW jakiś SP, 02r. / 147 1.9 jtd 8v 115km. 3d czerwona :)

Domyślnie

Kłamie.

Użytkownik Fachowiec Avatar QBA
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    ALFA 166 SWAP 3.0+Q2 / ALFA 166 2.4 20v FL 180 HP/Jumper 2.8 JTD /Fiat Regata/Alfa 147 JTD 8v

Domyślnie

Crims to z Tobą ostatnio rozmawiałem przez telefon na podobny temat ? 156 FL q-system ?
    http://www.flar-ital.pl/ - CZĘŚCI ZAMIENNE- SERWIS: Lancia, Fiat, Alfa Romeo
    USŁUGI AUTOLAWETĄ- POMOC DROGOWA