p.maiki
Czy masz błąd na zegarach?
p.maiki
Czy masz błąd na zegarach?
Powyższy post został napisany przeze mnie i każde słowo dokładnie przemyślałem- jeśli czujesz się obrażony to znaczy, że albo nie rozumiesz co napisałem, albo osiągnąłem swój cel
"We have to love Alfa, it's the law!" - Richard "Hamster" Hammond
To o czym my w ogóle rozmawiamy? Gość Ci wyłączył programowo DPF. I choćby ten czujnik pokazywał 9999999999999999 albo 20 stopni to nie ma różnicy
Myślałem, że marchewa Ci się świeci czy coś.
Zostaw ten temat... wyjmij czujnik w ramach redukcji masyhehe
Powyższy post został napisany przeze mnie i każde słowo dokładnie przemyślałem- jeśli czujesz się obrażony to znaczy, że albo nie rozumiesz co napisałem, albo osiągnąłem swój cel
No ja chciałem się dowiedzieć czy ktoś zmieniał w 2.0 czujnik temp dpf jak tak to na jaki a tu już druga strona tematu i dalej nic
Dodano po 2 minutes:
No i tu niestety nie masz racji bo to nie termometr z lusterka tylko z DPF wiec jego parametry są brane do pracy silnika
Ostatnio edytowane przez p.maiki ; 13-02-2015 o 11:46 Powód: Dodano
Pozdrawiam
Michał (p.maiki)
Było 146 1.4 TS 97r 2006-2008, 147 1.6 TS 02r 2008-2009, 156SW fl 1.9 JTDM 2003r 2009-2014
No ale sam mówiłeś, że DPF masz wywalony. Więc po co Ci ten czujnik?
Komputer silnika ma wykasowany DPF- w ogóle go nie widzi. Nic. Poza tym nawet jeśli to ten czujnik jest po to, zeby kontrolować wypalanie DPF'a (żeby nie przekroczyć wartości krytycznych... żeby auto się nie zjarało)... a skoro takie wypalanie nastąpić nie może (bo nie ma DPF'u) to ten czujnik może Ci pokazywać co tylko zechcesz.
Poza tym- jestem pewien, że czujnik jest w 100% sprawny, a wartość 999 jest następstwem programowego usunięcia DPF'a.
I jeszcze jedna rzecz: gdyby to miało jakikolwiek wpływ na działanie silnika to na pewno dostałbyś odpowiedni komunikat na zegarach.
Ok.
Ale wytłumacz mi co z tego? Czujnik temperatury DPF służy tylko do sprawdzenia warunków inicjacji i kontroli procesu wypalania. Do niczego więcej. Jeżeli komputer nie "pomyśli", że musi wypalić DPF to on tej temperatury pod uwagę nie weźmie. Krótkim i żołnierskim słowem: komputer ma wyj**ane na ten czujnik dopóki nie zajdzie potrzeba wypalanie DPF.
Zresztą... co ja się będę tu spinał- Twój portfel. Jak lubisz wyrzucać pieniądze w błoto to proszę bardzo... ale lepiej by było jakbyś przeznaczył tą kwotę na jakąś sensowną fundację czy coś.
A jeśli dalej bardzo chcesz- to tak jak pisałem... allegro i szukaj.
post nr 9![]()
Naprawa skrzyń M20, M32 ---> http://www.forum.alfaholicy.org/uslu...ml#post2004527
https://www.youtube.com/watch?v=WztjfgsSgJU - polskie złomowisko.