Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 39

Temat: Nie odpala po wymianie uszczelki pokrywy zaworów JTD

Użytkownik Embrion
    Auto
    Alfa Romeo 166 2.4 jTD

Domyślnie

Powiem tak, przejrzałem dzisiaj dokładnie na spokojnie całe auto i nie znalazłem żadnego nie podpiętego czujnika ani nic co by mogło powodować że auto nie chce odpalić, jedyne co jest nie tak według mnie i jest główna przyczyną to fakt że jak składałem wtrysk w jedną całość to gdzies zgubiłem(wypadła poprostu) taka mała kuleczka która odpowiada prawdopodobniej za doprowadzanie paliwa w wtryskiwacz i tej jeb... kuleczki nie ma i podejrzewam że jest to cała wina, myle się? I teraz mam pytanie czy jak kupie drugi wtryskiwacz i go zamontuje to musze ingerować dodatkowo w elektronike auta (programować,kalibrować itp.) czy powinno wszystko grać? i odpali, jak myślicie?
    Ostatnio edytowane przez M@ri@n ; 17-02-2015 o 20:16 Powód: zapomniałem o czymś :)

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    166 3.0 Sportronic

Domyślnie

A sprawdzałeś w końcu to??

Użytkownik Embrion
    Auto
    Alfa Romeo 166 2.4 jTD

Domyślnie

słuchaj nie sprawdzałem bo nie za bardzo wiem jak to zrobić a boję sie ruszać dalej żeby czegoś znowu nie "sknocić" żeby była to benzyna to co innego wiem co gdzie i jak a przy dieslu jestem zielony, podpowiedz prosze jak mam to szybko sprawdzić krok po kroku a jutro z rana sprawdze i napisze jakie sa efekty?

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    166 3.0 Sportronic

Domyślnie

Trzeba sprawdzić różnicę w ilości paliwa rzucanego na przelew między wtryskami. Zdejmij plastikowe króćce przelewów i pokręć rozrusznikiem. Na pewno najwięcej wycieknie z wtrysku rozbieranego przez Ciebie.

Użytkownik Embrion
    Auto
    Alfa Romeo 166 2.4 jTD

Domyślnie

"plastikowe króćce"? czyli chodzi ci o tą rurke z 5 wyjściami na wtryski co mają zabezpieczenia tak?

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    166 3.0 Sportronic

Domyślnie

Tak.

Użytkownik Embrion
    Auto
    Alfa Romeo 166 2.4 jTD

Domyślnie nie lata...

sprawdziłem dzisiaj z rana tak jak pisałeś mi wczoraj i jest tak, na tej rurce z której idzie paliwo na każdym z cylindrów leci tak samo, gorzej jest jak są podłączone wtryskiwacze bo wtedy na 4 nie ruszanych przeze mnie delikatnie się paliwo sączy s na tym odkrecanym przeze mnie dosłownie się leje... zamówiłem używany wtryskiwacz na ten cylinder i zobaczymy...

Dodano po 19 minutes:

sprawdziłem dzisiaj z rana tak jak pisałeś mi wczoraj i jest tak, na tej rurce z której idzie paliwo na każdym z cylindrów leci tak samo, gorzej jest jak są podłączone wtryskiwacze bo wtedy na 4 nie ruszanych przeze mnie delikatnie się paliwo sączy s na tym odkrecanym przeze mnie dosłownie się leje... zamówiłem używany wtryskiwacz na ten cylinder i zobaczymy...
    Ostatnio edytowane przez M@ri@n ; 18-02-2015 o 10:05 Powód: Dodano

Użytkownik Embrion
    Auto
    Alfa Romeo 166 2.4 jTD

Domyślnie

aha jeszcze jedno, bo zamówiłem używany wtryskiwacz ale od modelu 156 2.4 jtd, będzie on wogóle pasował bo się zagapiłem i pomyliłem?

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    To zależy
    Auto
    Alfa 147 1.9 JTD 115KM

Domyślnie

Najwyżej wyjmij z niego tą kulkę (tylko nie zgub ponownie) i przełóż do aktualnego

Użytkownik Embrion
    Auto
    Alfa Romeo 166 2.4 jTD

Domyślnie

A teraz powiem wam ciekawostkę, znajomy co się obczaja w dieslach przyjechał i zajrzał i mi powiedział oraz pokazał na drugim wtrysku po rozebraniu go, że "nie ma żadnej kulki w górnej części wtryskiwacza" jest sprężynka oraz taki "pierścień" w kształcie malutkiej podkładki metalowej i właśnie tej malutkiej podkładki brakuje mi w tym jednym wtryskiwaczu, oraz dodał żebym dokupił sobie tą podkladke, złożył wszystko do kupy i spróbował odpalić, jeśli nie pomoże to trzeba zajrzeć w komputer i po sprawdzać ewentualne błędy jeśli będą a jeśli nie to szukać gdzieś indziej, np. w elektryce, co wy na to?