Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 24

Temat: Nawigacji GT czy pasuje od 147

Użytkownik Romeo Avatar SebaM
    Mieszka w
    BTM
    Auto
    GT 3.2

Domyślnie

Cytat Napisał mlody354 Zobacz post
    10A to mało według Ciebie? Kolega ma coś ze słuchem? Czy imprezę w plenerze z nagłośnieniem auta będzie robił
    Pisz głośniej, bo nie słyszę

Akurat wiem, że te wszystkie 4x50W to ściema, a 10A przy 12V to jakieś 120W mocy maksymalnej, po stratach około 90W (o ile to nie 50W), także jest to sporo jak na auto, ale po odliczeniu dalszych strat, na kablach, głośnikach itp. to szału nie w uszach.
    Druga sprawa to dobre brzmienie, a robienie hałasu. Głośniki przy końcówce mocy już nie grają, a hałasują.
    Kolejne 10A na radio robi naprawdę różnice, choćby w zejściu głośnika w niższe Hz.

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    GT 1.9 JTD

Domyślnie

Cytat Napisał slavol Zobacz post
    Ty to na trzeźwo pisałeś?
    Na trzeźwo bo na co dzień zajmuję się radiami samochodowymi mam do dyspozycji oscyloskopy, generatory itd. Wiem dokładnie przy jakiej mocy ciągłej radio pobiera te 10A. Żeby było Ciekawiej to producenci i tak ograniczają moc radia żeby ktoś nie ogłuchną przez swoją głupotę . Tak jak kolega wyżej napisał przy końcówce to radio już hałasuje a nie gra. Jak korzystasz z 2W na kanał to jest wszystko jeśli myślisz, że 2W w 4+sub głośnikach to mało i cicho to jesteś w błędzie.

Użytkownik Fachowiec Avatar slavol
    Mieszka w
    Chodzież
    Auto
    Ford

Domyślnie

A jeśli mam 1 kW rms w bagażniku i notorycznie korzystam ze sporej jej częsci to jestem już głuchy?
    Mustang 2012 3.7 V6 , na razie musi wystarczyć...

Użytkownik Romeo Avatar SebaM
    Mieszka w
    BTM
    Auto
    GT 3.2

Domyślnie

slavol, przy 1kW RMS, jak wykorzystasz połowę to będzie dobrze ;P
    Druga sprawa to to, że kwestia częstotliwości również jest ważna, ciśnienie akustyczne przy 30 Hz, jest trochę inaczej odczuwalne, niż te same przy 16 kHz.

Żeby nie robić OT, to można pokombinować zamiast radia z Alfy wsadzić jakieś inne, o tych samych wymiarach. Pozostaje ew. przeróbka kabli. ;]

Użytkownik Maniak resoraków Avatar YankesGT
    Mieszka w
    Siepraw / Kraków
    Auto
    Alfa Romeo GT 2.0 JTS

Domyślnie

https://www.youtube.com/watch?v=aG7iHg3o9o4 A ktoś coś takiego próbował zamontować? Można gdzies taką ramkę dostać gotową? Może to byłoby fajniejsze rozwiązanie i mniej kosztowne

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar drift-r
    Mieszka w
    Szczecin/Łódź (czasem)
    Auto
    AR 147 1.6TS Distinctive 2001

Domyślnie

Wklejałem już na forum przynajmniej dwa razy opis tego rozwiązania.

Cytat Napisał YankesGT Zobacz post
    Można gdzies taką ramkę dostać gotową?
    Tak: http://car-audio.home.pl/pl/p/Ramka-...05-srebrna/437

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    GT 1.9 JTD

Domyślnie

Heh tablet to najlepszy patent tylko trzeba przekombinować z podłączeniem. Temat do ogarnięcia moim zdaniem najlepsza opcja, lepsza niż tamto radio.
    Wybrać tableta, który ma dobre wsparcie i w pi**u skryptów np. do multi window i jazda

Użytkownik Maniak resoraków Avatar YankesGT
    Mieszka w
    Siepraw / Kraków
    Auto
    Alfa Romeo GT 2.0 JTS

Domyślnie

Zrobiłem dzisiaj próbę z tabletem...Genialna sprawa Pozostaje tylko kupić ramkę i trochę lepszy tablet ..Wzmacniacz kosztował całe 100 zł i tablet 300 więc zdecydowanie taniej niż radio . Problem mam tylko z łapaniem fal radiowych ale do ogarnięcia.

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    GT 1.9 JTD

Domyślnie

Jak masz w miarę popularny tablet to poszukaj jakiegoś schematu gdzie masz antenę. Najczęściej kable od mikrofonu w słuchawkach robią za antenę (o ile się nie mylę). Dorobić jeszcze sterowanie z kierownicy i baja . Przydałoby się zrobić proste sterowanie podpinane chociażby na usb do tableta + prosty program na andka żeby mieć strowanie takimi funkcjami jak vol +/- , mute, next/prev song itp. Myślałem nad czymś takim ale problem pojawia się w momencie kiedy chcielibyśmy nie ruszać panelu na kierownicy tam wszystko po CAN-ie (chyba) wszystko leci.

Użytkownik Pirat drogowy Avatar tomSRT
    Mieszka w
    Gdańsk
    Auto
    GT 3.2 ; Brera 2.4

Domyślnie

No właśnie staram się rozkminić jak to działa temu typowi na filmie i dochodzę do następujących wniosków
    (krytyka, wyprostownie miło widziane)

Są przejściówki do radii takie żeby działało sterowanie z ori kierownicy.
    (stosowane kiedy zmieniasz oryginalne radio na inne a chcesz mieć dalej sterowanie z kiery)
    Jeśli zamontujemy radio np. Sony z BT i przejściówkę to możemy od razu sterować nim z kierownicy.
    Potem dokładamy tablet, łączymy go z radiem po BT i mamy multimedia a nadal działa sterowanie z kiery.
    Pytanie tylko czy łączność radia po BT z tabletem działa w obie storny
    (to chyba kwestia jak dobre są te apki na andka) tak żeby tablet reagował na sygnały
    z radia kiedy wciskamy np. SRC na kierze albo next/prev song.
    Bo sterowanie głośnością jest zależne od radia więc będzie działało tak czy tak...