Co wygrałem? Wróżyłem z fusów![]()
Co wygrałem? Wróżyłem z fusów![]()
a jak sprawdzić że przepływomierz walnięty
niestety z przepływką bywa, że jest walnieta a błędu nie wyrzuca.
Najłatwiej spróbować ja po prostu odpiąć. Jesli auto smiga Ci lepiej z odpiętą przepływką
niż z podłączoną - masz duuuużą szansę, że wymiana jej to dobry pomysł![]()
A gdzie ona się znajduje ?
niestety w słabym miejscu - pod podstawą akumulatora
Ale jak masz zręczne palce to dasz radę odpiąć bez demontażu wszystkiego![]()
wygrałeś talon...ciężko tak bez wyjmowania aku ją wyczepić jest bardzo schowane
I ja się podepnę pod temat, Alfa GT 1.9 JTD - brak mocy do około 1800 obrotów po czym powyżej idzie jak strzała, w listopadzie 2014 wymieniona przepływka na oryginał boscha. Aktualnie mam zdemontowana pompę wysokiego ciśnienia (była uszczelniania) oraz czyszczę kolektor + będzie usuwany programowo EGR i tu tez moje pytanie - w kolektorze powinny być klapy wirowe ewentualnie ślady po zaspawaniu jeśli zostały zdemontowane... a co jeśli ich nie ma ? i śladów po spawaniu też ? Czy fabrycznie oryginalny kolektor Pierburg (cały aluminiowy) występował bez takich klap ? Chyba że ja źle patrzę, nie w to miejsce co trzeba ...
PS. dodam, że wcześniej zbierała się ładnie od dołu
Ostatnio edytowane przez P@weł ; 30-04-2015 o 22:37
Coś więcej napisz, z fusów to tylko Wróżbita Maciej wróży i ja ewentualnie przy pełni księżyca. Masz wrażenie, że autem szarpie? Krztusi się, coś przerywa? (zakładam, że Ci wierzę że lepiej się zbierało). ALE tak z ciekawości filtr powietrza kiedy wymieniany? Bier Pan multi ecu scan i jazda. Ciśnienie pompy pierwsza sprawa (skoro robiona była to załóżmy że ktoś to zje...ł). Ciśnienie turbo, porównaj wartości zmierzone do oczekiwanych. Wtryski kolejna sprawa zobacz czy nie leje któryś. Sprawdź jak pracuje EGR, porównaj z wzorcem, może się nie domyka. Kolejna sprawa, kopci? Dużo/średnio/mało, jaki kolor spalin czorno/szaro/biało? Mało informacji, pełni nie ma, kawy też nie więc wróżba będzie na chybił trafił: EGR, geometria turbo, wtryski, pompa wysokiego ciśnienia. Jak dasz więcej info to będziemy parzyć kawę i coś wywróżmy![]()
A wiec filtr powietrza zmieniany miesiąc temu jak robiłem sprzęgło. Z EGR były zawsze problemy bo się zacinał i wywalało błąd nieprawidłowego przepływu masy powietrza ale naprawione i działa prawidłowo. Na kompie pokazuje, ze jeden wtrysk podaje dwukrotnie większa dawkę paliwa niż pozostałe trzy sztuki (czeka mnie teścik przelewowy ale wpierw jadę na diagnostykę i kasowanie EGRa do zaprzyjaźnionego serwisu. Problem z słabym dołem był przed uszczelnianiem pompy wiec tu nie szukam problemów. Ciśnienie doładowania podręcznikowe, brak nieszczelności w dolocie. Kopci czasem na szaro ale domyślam się, że wina wtrysku. Co do słabego dołu - 1600 +/- pod górkę i muszę redukować z 4 na 3 by nie zatrzymać się bo nie reaguje na pedał gazu więc to raczej nie jest normalne a od 1800 rwie do przodu nie patrząc czy prosta droga czy górka
aaa co do wtrysku - podejrzewałem go już dość dawno ale nie było wtedy problemów z mocą. Oleju nie bierze, płynu chłodniczego nie ubywa. Coś jeszcze do tej kawki ?![]()
Ostatnio edytowane przez P@weł ; 01-05-2015 o 16:14
Taa korekty wtrysków kolega sprawdzał? Jak zachowuje się drugi w wtrysk (z tej pary)?
Ostatnio edytowane przez mlody354 ; 04-05-2015 o 19:45