Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym. Zastrzega się prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny
Alfa Giulia Veloce - 2,0 280KM
Więc do wykonania takiego wężyka potrzebne będą następujące elementy:
- wężyk fi 8 w środku, koniecznie uzbrojony (lepiej znosi gięcie i w oryginale tez taki jest.
- dwie opaski miniSGB bądź slimakowe 12-14mm
- dwa kolki walcowe fi 8 lub śruby. Kołki są lepsze ale nie każdy ma takie pod ręką.
- paczka opasek elektrycznych czy jakkolwiek je nazywasz
- jakieś "kopyto" (szablon) do którego bedziemy dopasować wężyk. Powinno mieć mniejszy promień niż wężyk (bardziej zagięte niż oryginalny wężyk ponieważ po odcięciu opasek wężyk trochę się wyprostuje)
W moim przypadku był to uchwyt do karnisza który pasował idealnie.
- trochę soli bądź drobny piasek
Kiedy mamy wszystkie elementy przygotowane bierzemy się do pracy.
Do wykonania wężyka musimy obciąć kawałek dłuższy niż potrzebujemy bo zostanie lekko zmaltretowany opaskami.
1. Zatykamy jedną stronę wężyka i opaskę. Z drugiej strony wężyka wsypujemy sól bądź piasek. W moim przypadku była to sól bo nie chciałem kraść dzieciom piasku [emoji14]. Po wsypaniu uderzamy wezykiem tak aby medium w środku wężyka dokładnie go wypełniło. Zatykamy wężyk z drugiej strony, zaciskamy opaskę i w ten oto sposób mamy wężyk, który można giąć bez obawy, że się załamie.
2. Nastawiamy wode na herbatę. Cały czajnik.
To nie żart. Czego dowodem będzie zdjęcie.
Grzejemy wężyk nad parą. Ja robilem to kilka razy. 10 min nad parą potem studzenie i tak w kółko.
Po tym zabiegu wężyk juz powinien nabierać odpowiedniego kształtu.
3. Ja w ostatnim kroku jeszcze staralem się uzyskać mniejszy promień zagięcia wiec praktycznie zgiąłem wężyk na pół i ścisnąłem opaską.
4. Powtarzamy krok 2 na drugim "szablonie".
5. Odpinamy opaski i ukazuje się nam wężyk w takiej postaci:
6. Za zaoszczędzone pieniądze kupujemy kobiecie kwiatki, sobie browara i jesteśmy dumni z dobrej roboty.
Tak wygląda jeden wężyk na drugim.
Jest różnica. Ale ten kosztuje jakieś 5zł (ASO=170) ,biorąc pod uwagę koszt wężyka w wysokości 14zł/m, 20g soli, trochę gazu i wody.
Miłej pracy.
Tu jeszcze fotka z pod maski.
![]()
Ostatnio edytowane przez Kisiel71 ; 06-04-2015 o 19:49