Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 32

Temat: termostat

siwy144
    Gość

Domyślnie

Można bez sciagania pajaka... ale jego zdjecie to chwila 6 srubek prawe opasek kabelkow i juz I ladnie wszystko ma sie na dloni.

Użytkownik Romeo Avatar as
    Mieszka w
    Zduńska Wola
    Auto
    AR 145 / 1994 1,4 BOXER

Domyślnie

Cytat Napisał stara.plesn
    Nic oprucz termostatu nie demontowałem.
    I o to mi chodziło - więc da się to zrobić demontując jedynie sam termostat.

Cytat Napisał stara.plesn
    Nawet płyn spuszczałem wsuwając cienki wężyk przez zbiornik wyrównawczy do głównego odejścia.
    Też tak kiedyś spuszczałem płyn chłodniczy, gdy demontowałem zbiornik wyrównawczy i pamiętam, że zeszło go dość sporo. Gdy już demontowałeś sam termostat dużo płynu Ci uciekło podczas odpinania węży od niego?
    Errare humanum est - Mylić się jest rzeczą ludzką.

siwy144
    Gość

Domyślnie

Oj kolego chyba lubisz utrudniać sobie życie zdemontowanie tego pająka to formalność… Płyn spuść sobie do miski odkręcając śrubę w bloku.

Mieszka w
    Zduńska Wola
    Auto
    AR 145 / 1994 1,4 BOXER

Domyślnie

Cytat Napisał siwy144
    Oj kolego chyba lubisz utrudniać sobie życie zdemontowanie tego pająka to formalność… Płyn spuść sobie do miski odkręcając śrubę w bloku.
    Już pisałem, że nie posiadam "zaplecza" w postaci stodoły z podnośnikiem (lub kanałem). Uwierz mi Kolego, że jeśli miałbym gdzie to z przyjemnością bym się pobawił i spuścił cały płyn chłodniczy, jednak jeśli przyjdzie mi wymieniać termostat samemu będę musiał zrobić to przed blokiem ;//

siwy144
    Gość

Domyślnie

nie no kurde www.alfa33.xt.pl wejdz tam na forum i zobacz jakie rzeczy robilem przed domem bez podnosnika itp. :/ cala 155 rozebralem... nie mowie juz jak podnosilem silnik w bmw 7 ... wszystko da rade a do wymiany termostatu nie rtzeba podnosnikow itp.

Taka przykladowa fota z 33 http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...ed0e9aee7.html jak ktoś mi powie ze do termostatu chce kanal warsztat itp. to ni wiem...
    http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...994c77d9b.html 155 jak rozbieralem wszystko sie da... troche checi i zapalu z 33 co bralem silnik to mialem go w bagazniku chyba po nie calych 2 godzinach w deszczu

Mieszka w
    Zduńska Wola
    Auto
    AR 145 / 1994 1,4 BOXER

Domyślnie

Cytat Napisał siwy144
    ...do wymiany termostatu nie rtzeba podnosnikow itp.
    Zgadza się Kolego, tylko w poprzednich wypowiedziach sugerowałeś żeby spuścić płyn chłodniczy z bloku silnika a ja niestety nie dam rady wczołgać się pod samochód (nie jestem taki płaski), ale cóż - jeden z Kolegów pisał, że wymieniał termostat bez demontażu niczego więcej i tego będziemy się trzymać. Dziękuję wszystkim za cenne wskazówki - jeśli jednak ktoś będzie się chciał podzielić jakimiś swoimi spostrzeżeniami lub doświadczeniem jestem otwarty na wszelkie sugestie :wink:

siwy144
    Gość

Domyślnie

Kolego a podnosnik w bagazniku masz ?

DIABEŁ
    Gość

Domyślnie

Kolego,czy ty chcesz robić remont silnika?Wystarczy pościągać węże z rurek na obudowie w której jest termostat odkręcić jedną śróbę,wyleci trochę płynu{może pół literka},dostęp jest nie najlepszy ale w godzine dasz radę. 8)

ViP Maniak resoraków Avatar Rufik
    Mieszka w
    Ruda Śląska
    Auto
    wigry 3/AR166 1,4 tdi

Domyślnie

godzinka i po kłopocie ja za jakis miesiac powinienem byc w zdunskiej to jak co moge pomuc jak bys nie dał rady a kolektora nie sciagaj bo tym zniwelujesz ewentualne wpadniecie czego kolwiek ( jak nie trzeba to sie nie rusza ) taka moja sugestia
    [IMG][/IMG]Lubia chlyb ze tustym

Mieszka w
    Zduńska Wola
    Auto
    AR 145 / 1994 1,4 BOXER

Domyślnie

Cytat Napisał siwy144
    Kolego a podnosnik w bagazniku masz ?
    Dawno tam nie zaglądałem, bo nie miałem takiej potrzeby, ale pewnie jest :wink:

Odpuszczę sobie wczołgiwanie się pod auto podniesione na lewarku pod blokiem z jakąś miską i to w taki ziąb. A tak nawiasem mówiąc nie jestem amatorem mocnych wrażeń - kumpla kiedyś przycisło ;//

Cytat Napisał rufiki
    kolektora nie sciagaj bo tym zniwelujesz ewentualne wpadniecie czego kolwiek ( jak nie trzeba to sie nie rusza ) taka moja sugestia
    Święte słowa - jak nie trzeba to nie ruszać. Również jestem tego samego zdania.

Termoststu szybciej niż 5,6 stycznia nie kupię więc mam jeszcze trochę czasu. Jeszcze raz wielkie dzięki wszystkim za cenne wskazówki :wink:

Jeszcze jedno - powiedzcie mi tak orientacyjnie - po jakim czasie na jałowym biegu górny wąż termoststu (ten gruby) robi się u Was letni? Dopiero po tym jak na wskaźniku temperatury pokaże się ok. 85 st. czy wcześniej?

Wiem, że niektórym te pytania mogą się wydać śmieszne, ale zmieniałem ostatnio zegary i zastanawiam się - może z nimi jest coś jeszcze nie tak. Na starych, które miałem do tej pory - po rozgrzaniu było niby te ponad 80 st. jednak, ktoś wcześniej zmieniał na nich tarcze i widzę, że nieco krzywo ją nalepił a mógł jeszcze przecież namieszać coś ze wskazówką. Dodam, że na zegarach które zamontowałem nie zauważyłem śladów ingerencji i ich wskazania wydają mi się bardziej wiarygodne od tych które miałem do tej pory ;//