Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 23

Temat: Alfa Romeo 156

Użytkownik Dwusuwowiec
    Mieszka w
    Świebodzin
    Auto
    Alfa 156 2.4 przed FL

Domyślnie

A ja Jersey powiem ci że to dla nas na plus dla tych co kochają alfę coraz tańsze części a prowadzi się pięknie ^^ TS jest bardziej awaryjny niz JTD wolał bym osobiście wyłożyć dwa razy więcej w naprawę JTD niż naprawić TS i aby potem znowu mi padł.Ale to można gdybać chodź dzwięk Tsa mrrrrr

Użytkownik Świeżak Avatar cj.slaw
    Mieszka w
    BDG
    Auto
    AR 156 1.9JTD/16v

Domyślnie

Ja w styczniu kupiłem jtd za 3,700. Gościu w listopadzie wymieniał w niej rozrząd, oleje, koło pasowe wału i sprzęgło.
    Sprzedawał bo chciał kupić A 146
    Jak do tej pory nie włożyłem w nią prawie nic nie licząc napinacza paska osprzętu bo piszczał.
    Teraz na wiosnę czekają mnie progi ale bede robił sam więc będzie tanio.
    Tanio bo progi i trochę podłogi było do roboty o czym wiedziałem przy kupnie.
    Jak do tej pory jestem zadowolony i nie narzekam z alfy

Użytkownik Dwusuwowiec
    Mieszka w
    Biedrusko
    Auto
    Alfa Romeo 156 SW 1.8TS

Domyślnie

Pełen pierwszy serwis u mnie 1.8TS kosztował 2100 pełen rozrząd, 8 świec, płyny, filtry, klima i konserwacja podwozia. Alfa w SW nie była najtańsza ale miałem dość oglądania francuzów z zajechanymi głowicami i poblokowanymi sterownikami kompa

Użytkownik Znawca Avatar IamICEman
    Mieszka w
    Wągrowiec
    Auto
    czekam na używaną Giulie;) była 159 i GT

Domyślnie

Idzie kupić igłe za ok 6tys. Ostatnio widziałem że koleś z mojej miejscowości chciał sprzedać 156 w idealnym stanie za nie całe 7tys zarejestrowana i opłacona. Zapytam jutro czy jeszcze ją ma . Wiem że ma ją już kilka lat i jak ostatnio był nią u mnie to moja 159 wyglądała na starszą . Auto wyglądało jak z "salonu" zrobił nią tylko 20tys przez kilka lat. Nie wiem jaki miała motor-wiem że benzyna. Ale była śliczna. Jestem z Wlkp więc zapytam jutro o namiar na niego i jak jeszcze jest to ci napiszę.

SZUKASZ NOWYCH OPON? NAPISZ PRZYGOTUJE OFERTĘ.
    DYSPONUJE DUŻĄ ILOŚCIĄ OPON NOWYCH JAK I UŻYWANYCH!!
    Felgi nowe i używane! dystanse każdy rodzaj !

Użytkownik Rowerzysta Avatar Competizione
    Mieszka w
    Wołczyn
    Auto
    166 2.4 jtd 10v

Domyślnie

Cytat Napisał jersey Zobacz post
    Ja bym się bardziej bał JTD. Ok, trafisz dobrze to fajnie. Trafisz źle i taniej będzie zrobić generalkę w Twin Sparku. A w TSa też możesz trafić źle albo dobrze.

Co do cen to sądzę, że maleją bo 156 to jednak coraz starsze auto, nie ma statusu "kultowego" i famę samochodu wyjątkowo awaryjnego.
    Nie chcę być nie miły ale trafić zajechane JTD jest bardzo ciężko. A trafić dobrego TS'a jest ciężej niż zajechane JTD, to tak jak powiedzieć że się kupi nie bite BMW E46 . Bez urazy ale dla mnie "sprawny" TS to bardzo abstrakcyjne słowa. Nie lubię się powtarzać ale podtrzymam tezę i się powtórzę. Moi znajomi zaczęli przygodą z Alfą właśnie z TS'em i jak szybko zaczęli tak szybko miłość do marki przerodziła się w nienawiść. Zacytuję siebie z innych tematów. Kolego jak szukasz 156 to tylko V6 albo JTD jak chcesz jeździć i jeśli chcesz mieć przeciwieństwo stereotypu. Nie słyszałem jeszcze nigdy żeby komuś panewki czy korba bokiem w JTD poszła co niestety w TS'ie jest tak częste jak wymiana oleju.

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Kalwaria Zebrzydowska
    Auto
    Giulia Veloce MY' 2019 2.0 280KM

Domyślnie

Cytat Napisał Competizione Zobacz post
    Nie chcę być nie miły ale trafić zajechane JTD jest bardzo ciężko. A trafić dobrego TS'a jest ciężej niż zajechane JTD, to tak jak powiedzieć że się kupi nie bite BMW E46 . Bez urazy ale dla mnie "sprawny" TS to bardzo abstrakcyjne słowa. Nie lubię się powtarzać ale podtrzymam tezę i się powtórzę. Moi znajomi zaczęli przygodą z Alfą właśnie z TS'em i jak szybko zaczęli tak szybko miłość do marki przerodziła się w nienawiść. Zacytuję siebie z innych tematów. Kolego jak szukasz 156 to tylko V6 albo JTD jak chcesz jeździć i jeśli chcesz mieć przeciwieństwo stereotypu. Nie słyszałem jeszcze nigdy żeby komuś panewki czy korba bokiem w JTD poszła co niestety w TS'ie jest tak częste jak wymiana oleju.
    Co do sprawnego Jtd w mojej wcześniejszej 156jtd przd Fl byl to pancerny jtd 105km 8v jak ja kupiłem miał najechane na liczniju 230tys w kompie prawie 500tys Km , zrobiłem mu chip przyjął elegancko, nie ruszał oleju ,palił w zimie od tyka wiec ten silnik kupić zajechany jest ciężko a byłem 6 właścicielem, zrobiłem nią z 50-60 tys km na chipie , Kupił ja taki chłopaczek z pod częstochowy i nadal śmiga az miło ja wsiadłem na 156fl 1.9 16v

jersey
    Gość

Domyślnie

No, słupek ciężko rozwalić. Ale kupując igłę z 180 tys na liczniku i 400-500 tysiącami w kompie można liczyć na to, że coś z osprzętu jest na wykończeniu. Jak nie dwumas, to wtryski, jak nie wtryski to turbo etc. A regeneracje tudzież naprawy/wymiany idą w tysiące. I wiem co piszę. Sprawdziłem na sobie

Z sypaniem się panewek co wymianę oleju też nie przesadzaj. Poza Polską TS może nadmiernym szacunkiem się nie cieszy, ale nie jest też tak wyklinany. Poza tym o ilu przekręconych panewkach wiesz? Ja odkąd jestem na forum o trzech przypadkach. Pewnie było jeszcze parę które przegapiłem. Cała reszta to "bo czytałem że się kręcą od ludzi którzy czytali, że się kręcą". To ile to jest na tysiące użytkowników?

Widziałem parę TSów wymienianych w warsztacie mojego mechanika, ale nie ze względu na panewki tylko pompy wody z aledrogo (się zjarały) czy pozrywane paski rozrządu. Ja sobię muszę kupić autko na okres przejściowy, zanim nie uzbieram na nówkę i prawdę mówiąc mocno dumam nad TSem albo JTSem. Bardziej bym się bał w AR Selespeeda niż Twin Sparka.

Mieszka w
    Wołczyn
    Auto
    166 2.4 jtd 10v

Domyślnie

Podzielę Twoją opinię bo jak ktoś kupuję ruinę która jest igłą i ma 180k km na budziku a w kompie 500 k km to nic dziwnego że sypie się dwumas czy wtryskiwacze. Zgodzę się że za porządną regenerację niestety trzeba słono zapłacić.

Co do TS'a to było w dość kolokwialny sposób ujęte, ale znajomy miał 147 1.6- panewki, inny młody były alfista 156 1.8 - panewki, a na koniec wisienka na torcie- zagorzały fan VW kupił 156 2.0 TS i nacieszył się jeden dzień- korba bokiem. Jest to słaby silnik w przeciwieństwie do TS 8v i największy benzynowy niewypał na przestrzeni lat 90. Po prostu ten silnik jest lichy. Nie wiem jak JTS, mam styczność na codzień z 3.2 JTS i to jest jeszcze gorsze niż TS. Nie mówię że musi tak być że ktoś panewki obróci czy mu korba poleci bokiem, ale to częsta przypadłość w TS'ie choć znam pewną osobę która miała 2.0 TS i nie miała nigdy z nim problemu, a chyba tylko dlatego że samochód był u tej osoby przez 10 lat od nowości i zawsze był robiony na częściach najwyższej jakości. Obecnie ta Alfa sobie dalej jeździ i ma się dobrze a były właściciel posiada Julke.

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Kalwaria Zebrzydowska
    Auto
    Giulia Veloce MY' 2019 2.0 280KM

Domyślnie

Panowie ja nie mówię ze moje jtd które miało 500tys było ruiną własnie miało fantastyczna kondycję wtryski nie lały , sprzęgło robiłem kompletne po roku jazdy , a tak to była igiełka na hamowni przed chipem jak mierzyli moc wyszło prawie 103.5KM wiec to silnik jest pancerny

Mieszka w
    Wołczyn
    Auto
    166 2.4 jtd 10v

Domyślnie

105 jest niezniszczalna Generalnie JTD to jedne z najbardziej pancernych diesli zwłaszcza 1.9 8v. Każdy mądry mechanik Ci to powie.

Tagi dla tego tematu

Uprawnienia